abonneren

Shuttle XS35 GT

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Klein, slank en compleet: dat is de XS35 GT. De Atom-gebaseerde nettop van Shuttle is bedoeld voor wat tik- en internetwerk, maar een filmpje kijken of een simpel servertje ermee opzetten moet ook geen probleem vormen.

Shuttle levert met de XS35 GT een erg complete nettop. We zien, naast de dual core Atom D510 een nieuw ION-platform van nVidia, twee gigabyte geheugen, een dvd-brander, vijf usb-poorten waarbij één voorop, een cardreader voor sd-kaarten en uiteraard hdmi en vga aansluitingen. Een 500 GB harde schijf (2,5 inch), ingebouwde wifi-n netwerkkaart en een 100mbit lan-aansluiting maakt het pakket compleet. En al deze zaken heeft Shuttle in een kek vormgegeven behuizing weten onder te brengen. Dat is indrukwekkend, maar het komt wel met een prijs: €445 is niet heel goedkoop voor een ION-nettop.
Het voordeel van een ION-chipset hebben we al eerder uitgelegd: de nVidia-chipset kan moeiteloos full-hd films afspelen, in tegenstelling tot de chipset van Intel die standaard de GMA3150 gebruikt bij de nieuwe generatie Atom. Overigens is er nog een oplossing van Broadcom waarmee wél hd-video af te spelen is, maar dat terzijde.
Hoewel de D510 een dual core processor is met hyperthreading-technologie van Intel, is het nog steeds een trage processor. Veel meer dan tikken, internetten en een beetje flashfilmpjes kijken, moet u niet doen. Zwaar multitasken gaat simpelweg niet, maar daar is deze nettop ook helemaal niet voor bedoeld. En dat laten de benchmarks ook zien: de harde schijf leest en schrijft tot 70 MB/s, PCMark Vantage rondt de XS35 GT af met 1956 punten, waarbij de harddiskscore nog het hoogste is. Cinebench 10 laat heel pijnlijk zien dat de Atom niet geschikt is voor het zware werk: 572 punten voor de single-core en 1601 punten voor de multicore test. Overigens zijn we wel verbaasd over de snelheidswinst van hyperthreading bij de D510; een factor 2,8 is echt keurig.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Leuke behuizing
  • Compleet pakket
  • Energiezuinig
  • Beetje prijzig
  • Intel Atom blijft traag
We moeten niet vergeten dat de Atom niet voor zwaar werkt bedoeld is. Het is een platform voor het simpele werk en dat doet deze Shuttle uitstekend. Internetten gaat vlot, net als het weergeven van video en flashanimaties. We zien dit apparaatje ook heel goed als simpele htpc functioneren. Immers: het is super energiezuinig – maximaal ongeveer 30 watt – en kan prima hd-video afspelen!

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Desktopsystemen

Tags: