We leven in een tijd dat alles kleiner en sneller moet. Shuttle maakt al jaren kleine pc’s. We mogen de fabrikant dus wel een hoofdrolspeler noemen. De SH67H3 is een barebone voor het Sandy Bridge platform van Intel. Wij gaan kijken hoe gemakkelijk de kast werkt en hoe het systeem presteert.

Bij een Shuttle barebone is het de bedoeling dat je zelf een cpu, harde schijf, geheugen en eventueel cd-rom drive en een gpu toevoegt. Shuttle levert de behuizing, voeding en moederbord. En natuurlijk de cpu-koeling en eventueel case-fans. De prijs van de SH67H3 is €285. Dat is niet veel, gezien het feit dat je een keurige kast, moederbord en 80plus voeding krijgt.

[h3]Aansluitingen[/h3]Shuttle heeft ervoor gezorgd dat het aan aansluitingen niet ontbreekt. Voorop, achter een klepje, schuilen twee usb 3.0 poorten, audio in- en uit en een e-sata poort. Achterop treffen we nog een keer twee usb 3.0 poorten aan. Daarnaast nog vijf usb 2.0 en natuurlijk dvi en hdmi. Tevens zien we daar nog analoge 7.1 audio-aansluitingen (ALC888). Helaas geen digitaal. Dat had wel gemogen, want de chip ondersteunt dit.

[h3]Warmpjes[/h3]Een pc-gebruiker die handig is, zal absoluut geen moeite hebben om te werken met deze Shuttle. Er is ruim voldoende ruimte om de onderdelen te plaatsen. De koeling die Shuttle gebruikt, is een heatpipe-consturctie met drie heatpipes die overloopt in aluminium vinnen en een 92mm fan. Dit is voldoende, maar de i7 2600K die we hebben geplaatst, wordt wel behoorlijk heet met 93 graden. Dat loopt tegen het maximum aan.

Het plaatsen van twee harde schijven en een cd-rom drive is geen probleem. De bracket is eruit te halen, waardoor het inschroeven van de componenten gemakkelijk gaat. Shuttle heeft ook alle bekabeling al klaar gelegd. Het gebruik van de huidige generatie ssd’s (sata-3) kan ook: er zijn twee sata-3 poorten op het moederbord.

Extra grafische kracht is mogelijk: er past één dual slot videokaart in de SH67H3. Of het verstandig is om een dure, snelle kaart te plaatsen, is de vraag. Sowieso is er in de lengte niet heel veel ruimte. Ook biedt de voeding 300 watt, wat niet voldoende is voor een snellere kaart. Tevens is de airflow niet dusdanig dat we het aanraden. Aan de zijkant is de kap wel enigszins geperforeerd, maar niet voldoende voor een rappe midrange kaart. Kortom: hou het bij een instap of lage middensegment videokaart.

[h3]Aankleden[/h3]We hebben de SH67H3 voorzien van een i7 2600K, 4GB ddr3-1600 van Kingston en een velociraptor van 150GB. Daarop hebben we Windows 7 64bit geïnstalleerd. Na wat driverupdates kunnen we benchmarken.
De Shuttle verbruikt in rust ongeveer 38 watt, wat iets meer is dan het gemiddelde van 33 watt. Onder piekbelasting zien we 103 watt op de meter: dat is vrij normaal.

[h3]Netjes[/h3]Presteren doet deze barebone wel: niet gek met één van de snelste processors van het moment. We zien 22594 punten bij Cinebench 10, 6,75 bij versie 11.5, 2167 punten bij 3DMark Vantage (22719 punten voor cpu en 1665 punten voor gpu), 10630 punten bij PCMark Vantage en tenslotte 2995 punten bij PCMark 7. Geen verkeerde scores voor een systeem met een geïntegreerde gpu die echt niet krachtig is.

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • Oogt leuk

  • Compact

  • Bouwt gemakkelijk

  • CPU wordt warm

  • Rappe gpu niet mogelijk

Shuttle heeft een leuke barebone in de markt gezet met de SH67H3. Het kastje ziet er goed uit – zoals de meeste Shuttles – en werkt gemakkelijk. De koeling had echter beter gemogen; de i7 2600K werd behoorlijk warm tijdens onze stresstest. Afgezien daarvan werkt het systeem prima, is het compleet en niet te duur.

7,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten