abonneren

Roundcube

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Hoewel er al heel wat compacte alles in één systemen bestaan voor blu-ray, streaming en versterking, is er nog niet echt een systeem dat op gebruiksvriendelijke wijze de pc integreert binnen een hifi-systeem. Ikbenstil heeft daarom een compleet nieuwe serie in hun home entertainment lijn: de Roundcube.

De Roundcube is een systeem dat bestaat uit drie delen: een pc, een versterker (van stereo tot zeskanaals) en een opslagcentrum. Ikbenstil heeft deze drie delen bewust uit elkaar getrokken om een zo flexibel mogelijk systeem op te zetten.

Design


Om een net ‘hifi-achtig’ uiterlijk te realiseren, hebben de mannen van Ikbenstil een Italiaanse ontwerper aan het werk gezet een chique en strakke behuizing te tekenen. Het heeft even geduurd, maar het resultaat is – vinden wij - indrukwekkend. De behuizing heeft wel iets weg van het Zweedse merk Primare. En dat is een compliment.

Naar wens


Het systeem dat wij bekijken, bestaat uit een P55-platform met een Xeon-processor – uiteraard stil gekoeld – en 8GB ddr3-ram. Normaal gesproken levert Ikbenstil het systeem met een ‘gewone’ consumentenprocessor (i3, i5 of i7), al is een Xeon ook mogelijk natuurlijk. Het maakt in prestaties echter niets uit. De pc start op vanaf een Intel ssd, alle dataschijven – behalve één 1,5TB - zitten in een andere behuizing om alles muisstil te krijgen. Ikbenstil heeft vier schijven via een aparte Areca raid-controller in raid-5 gezet. Dat is veilig én snel. Een prima keuze dus. De stroom- en datakabels zijn netjes in een sokje buitenom geleid.
Op gebied van entertainment kunnen we melden dat er eigenlijk alles mogelijk is. Ons systeem is voorzien van een Asus Essence STX-geluidskaart met een extra 5.1-module. De Essence is een goede geluidskaart met een neutraal, detailrijk en compleet karakter. Om het entertainmentcentrum overal voor in te kunnen zetten, zien we ook nog een dvb-c / s ontvanger en een ATI 5850 videokaart die niet alleen hd-beelden vloeiend weergeeft, maar ook krachtig genoeg is voor een zwaar spel. De prijs is ongeveer €3000 exclusief de Areca-controller.

High end Hypex


De versterker is ook in een aparte behuizing gebouwd. In de behuizing die wij voor onze neus hebben staan, zijn zes Class-D Hypex-modules gemonteerd. Vier ervan zijn de audiophile versies en de overige twee zijn de high-end modellen. Dit om een goed idee te krijgen wat mogelijk is met dit systeem. Het uitgangsvermogen is ruim voldoende voor nagenoeg iedere luidspreker: 180 watt bij 4 Ohm. En dat geldt wel voor elk kanaal, simultaan, wat vaak niet het geval is bij surround receivers! De prijs van de ‘audiophile’-versies lijkt pittig: €1995 voor stereo en €3990 voor een 5.1-versterker. Het is echter niet duur in vergelijking met de gevestigde orde in de hifiwereld die veelal dezelfde modules gebruikt voor de klasse-D modules van Hypex. De minder chique verstekerversie kost €1295 voor de stereoversie en €1890 voor het 5.1-model. Deze leveren ook 180 watt overigens.

Bottleneckje


We besluiten eerst wat muziek te luisteren en daarna een blu-ray af te spelen om te bekijken hoe dit entertainmentsysteem van het Amsterdamse Ikbenstil presteert. We hebben een ruime collectie met flac-bestanden om het vuur aan de schenen van de Roundcube te leggen. We hebben pop, rock, ballade en elektronische muziek gedraaid en keer op keer valt op dat het systeem keurig presteert. Wel hebben we het idee dat de Asus-kaart een bottleneck vormt voor de eindversterker. Een professionele externe geluidskaart – een HRT Music Streamer Pro bijvoorbeeld, of de d/a-converter die Ikbenstil in de planning heeft – zou hier en daar wat meer souplesse, warmte en muzikaliteit brengen. We horen met de Asus toch wat onrust, al presteert het systeem significant beter dan de IBS Phono.
Voor video geldt wel weer iets anders. Omdat bij een film het geluid simpelweg minder kritisch is, presteert de Asus ruim goed genoeg. De Roundcube laat hier duidelijk zien dat dit de toekomst van home entertainment is. Blu-ray erin – of beter nog: bestandje aanklikken – en genieten maar!

De roundcube is in setvorm verkrijgbaar vanaf €3899.

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • Oogt erg goed
  • Echt alles in één
  • Naar wens aan te passen
  • Geluid in stereo kan beter
De Roundcube is het begin van entertainment zoals het nu kan. De pc is een volwassen apparaat voor home entertainment. Het is gebruiksvriendelijk, hifi-waardig en kan dus ook in een mooi doosje geleverd worden... als het aan Ikbenstil ligt tenminste. Wij zijn nu benieuwd naar de mogelijke kwaliteit in stereo. Laat die d/a-converter maar komen!

Bron: Ikbenstil

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Desktopsystemen

Tags: