Op zoek naar een goedkoop en compact computertje met veel mogelijkheden, energiezuinig, veelzijdig en ook voor beginners makkelijk in gebruik? De Raspberry Pi voldoet aan al je wensen!

Lees ook: Dit zijn de leukste toepassingen voor de Raspberry Pi

 

1. Wat is de Raspberry Pi?

De Raspberry Pi is een compact printplaatje dat probleemloos in een behuizing ter grootte van een pakje sigaretten past en de functionaliteit van een complete computer herbergt. Door de makers is het systeem enerzijds primair bedoeld voor het onder de knie krijgen van de grondbeginselen van computertechniek en anderzijds voor het besturen van simpele en meer complexe zaken. Niet verwonderlijk dus dat het systeem in korte tijd een bijna magische status heeft gekregen bij hobbyisten die het onderste uit de kan willen halen wat hun robotica-project of ander geavanceerd systeem betreft.

Omdat de Raspberry op een besturingssysteem draait – bijvoorbeeld een Linux-variant – is het gebruik net wat makkelijker dan dat van een kale microcontroller. Toch is de Raspberry ook prima inzetbaar voor minder begaafde computeraars. Bijvoorbeeld gewoon als ultrasimpel systeempje dat je aansluit op de tv in de huiskamer, het minicomputertje heeft voldoende power aan boord voor het browsen van websites en draaien van mailsoftware; zelfs Libre Office draait probleemloos. Het betekent dat  je de tv kan inzetten voor wat meer serieuze werkzaamheden dan de veelal standaard aanwezige Smart-tv apps aan mogelijkheden bieden, terwijl elke niet-slimme tv ineens een héél stuk slimmer wordt door koppeling met de Raspberry.

En interesseert een meer veelzijdig systeem je eigenlijk niet zoveel, dan is ook het configureren als mediacenter zo geregeld. Wat het allemaal extra interessant maakt is de lage prijs van het apparaat: voor minder dan €50, en voor bepaalde versies nog veel minder, scoor je op internet een Raspberry Pi, bijvoorbeeld op eBay. De nieuwe Raspberry Pi 3 is iets prijziger, maar ook veel krachtiger dan zijn voorgangers. 

 

2. Aansluitingen van de Raspberry Pi

De Raspberry Pi is voorzien van alle aansluitingen die nodig zijn om het systeem direct te gebruiken. Het kloppend hart wordt gevormd door een System-on-a-Chip (ofwel SOC), bestaande uit onder meer een ARM-microprocessor, een GPU met 3D-versnelling en de optie om Full HD-films af te spelen. Verder is er een usb-controller en een 100MBit netwerkaansluiting aanwezig, al is voor die laatste wel een aparte chip op het bordje gesoldeerd.

Als opslag maakt de Raspberry gebruik van een standaard SD-geheugenkaart en qua voeding volstaat elke 5 Volt-adapter met mini USB-aansluiting. De meeste gsm-laders volstaan, maar check wel even de laadspanning: deze moet precies gelijk zijn aan 5 Volt om schade aan het systeem te voorkomen. Via de HDMI-aansluiting koppel je iedere Full HD of HD-tv aan het apparaat, maar ook – via een goedkope HDMI-naar-DVI-adapter – elke standaard PC-monitor voorzien die is voorzien van DVI-aansluiting.

 

3. Eerst formatteren

Om de Pi in gebruik te nemen, dien je de volgende zaken aan te sluiten op het systeem: een netwerkkabel, muis, toetsenbord en beeldscherm (al dan niet via de DVI-adapter). Prik verder een SD-kaart met de 'beginnersconfiguratie' in - verderop leggen we je uit hoe we die gaan maken - en sluit een voedingsadapter aan. Zodra het systeem spanning krijgt, start de Raspberry op en kun je aan de slag.

Qua ingebouwde hardware stelt het apparaat erg weinig voor en hoef je niet bang te zijn voor onoverkomelijke problemen. Het voorbereiden van de SD-kaart kost iets meer werk, maar is - als je de procedure precies volgt - uiteindelijk ook geen laboratoriumklus. Het eerste dat je nodig hebt is een SD-kaart. Kies bij voorkeur voor een wat sneller exemplaar, meestal voorzien van labels als Ultra of Highspeed. In principe is een SD-kaart van 4 GB genoeg, maar 8 GB biedt meer vrijheden en alles daarboven zorgt ervoor dat je meer ruimte overhebt om zelfs multimedia-bestanden op de kaart zelf op te slaan.

De SD-kaart moet je eerst met een speciale tool formatteren dient eerst met een speciale tool geformatteerd te worden, bijvoorbeeld met SD Formatter 4.0, te downloaden vanaf SDcard.org. Op diezelfde site vind je deze tool ook voor de Mac en Linux. Pak het binnengehaalde bestand uit en installeer de software vanuit Windows. Vervolgens start je SDFormatter (bijvoorbeeld via de inmiddels op het bureaublad verschenen snelkoppeling) en zorg ervoor dat achter Drive de inmiddels in een kaartlezer geprikte SD-kaart is geselecteerd. Vervolgens klik je op de knop Option en selecteer je achter FORMAT SIZE ADJUSTMENT de optie ON. Klik op OK in het venster Option Setting en daarna op Format in het hoofdvenster. Klik op OK ter bevestiging, wacht even en klik dan nogmaals op OK in het geopende informatievenster waarna je SDFormatter kan sluiten.

 

© PXimport

 

4. NOOBS voor een snelle start

 

Download vanaf de website van de Raspberry Pi het bestand NOOBS (op het moment van schrijven is versie 1.8 de laatste versie, maar wij downloadden NOOBS_v1_3.zip) en pak het bestand - zo'n 1,11 GB - uit naar de net geformatteerde geheugenkaart. Verwijder vervolgens de geheugenkaart uit de kaartlezer. Doe dit vooral op de officiële manier via Uitwerpen, bijvoorbeeld door in de Verkenner met de rechter muisknop op de driveletter van de SD-kaart te klikken en daarna in het geopende contextmenu voor Uitwerpen te kiezen. Dan weet je zeker dat het goed gaat.

 

© PXimport

 

5. Raspbian

 

Prik nu de SD-kaart in de Raspberry Pi SD-kaartlezer en sluit de voedingsspanning aan. Al snel verschijnt een stukje fruit in beeld en na nog even wachten een installatiemenu. Het is aan te bevelen om Raspbian – een voor de Raspberry Pi geoptimaliseerde Linuxvariant – als besturingssysteem te kiezen. In het taalmenu onder in beeld kies je desgewenst voor Nederlands. Schakel het selectievakje voor Raspbian in en klik op Installeer en daarna op Ja ter bevestiging. Het installeren van het OS kan even duren en is onder meer afhankelijk van de snelheid van de geheugenkaart. Klik na afloop van de installatie op OK, waarna het systeem herstart.

 

© PXimport

 

6. Starten in grafische modus

 

De eerste keer dat Raspbian wordt start, verschijnt een configuratieoptie, selecteer hier met toetsenbord en cursortoetsen de optie 3 Enable Boot to Desktop / Scratch en druk op Enter. Selecteer vervolgens Desktop Log in as user ‘pi’ at the graphical desktop gevolgd door wederom een druk op Enter, waarna Raspberry voortaan in de grafische gebruikersmodus start. Druk nu op de toets Tab tot <Finish> is geselecteerd en druk op Enter en daarna – met Ja geselecteerd – nogmaals op Enter voor een herstart. Je Raspberry Pi is nu klaar voor gebruik! 

 

© PXimport

© PXimport

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten