abonneren

Rampjaar op komst voor Nederlandse pc-markt

In het afgelopen kwartaal van dit jaar is de Nederlandse pc-markt flink ingekrompen en hiermee lijkt 2013 een regelrecht rampjaar te worden voor de verkoop van pc’s in ons land. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van onderzoeksbureau Gartner.

In de afgelopen maanden juli, augustus en september werden er 587.000 pc’s verscheept naar winkels in Nederland. Dit klinkt misschien veel, maar het is ruim tien procent minder dan in dezelfde periode in 2012 en zelfs het vijfde jaar op rij dat er minder pc’s worden verkocht in Nederland.

Dat dit jaar daarom een rampjaar lijkt te worden, komt ook omdat 2012 er al extreem slecht uitzag voor Nederlandse pc-handelaren. Een jaar geleden nam de verkoop van pc’s al af met 10,9 procent en dit lijkt dit jaar alleen maar erger te worden. In de eerste drie kwartalen van dit jaar zijn er bijna 1,7 miljoen computers naar Nederland verscheept, meldt Gartner. Vorig jaar waren dit er ruim 2 miljoen.

Mocht het dalende lijn van dit jaar zich doorzetten naar volgend jaar dan komt die daling uit op ruim 17 procent. Hierdoor kan dus gezegd worden dat de Nederlandse pc-markt nog verre van herstellende is en zelfs voor het derde jaar op rij inkrimpt. Deze markt bestaat uit desktop-pc’s, laptops en netbooks. De komst van smartphones en tablets - zoals bijvoorbeeld de hybride Microsoft Surface 2 - is de voornaamste reden dat de verkoop van deze producten fors daalt. Ook de economische crisis speelt een rol in de daling van de verkoopcijfers, vindt Gartner.

Geschreven door: Kenneth Stamp op

Category: Nieuws, Desktopsystemen

Tags: Computers

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord