abonneren

Q1 mediacenter

Op dit mooie zwarte bijzonder kleine pc'tje zijn we op slag verliefd.

None

8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Minpunten

Al langer worden Pentium M notebookprocessoren af en toe voor desktops gebruikt. Met de komst van de Intel Core Duo mobiele processoren zijn de prestaties echt interessant voor desktopsystemen. Met name voor mediacentertoepassing lenen dual-core processoren, door een laag energiegebruik met weinig warmteontwikkeling resulterend in weinig (ventilator)lawaai, zich bijzonder goed.
De prestaties van deze pc zijn prima. De met Sysmark gemeten overall prestaties kunnen doen weinig onder voor de gangbare single core processoren als een Pentium 4 en Athlon 64.
De grafische prestaties vallen binnen verwachting van de embedded graphics in de 945 chipset zeker niet tegen. Niet bijzonder maar voldoende voor het mediacentergebruik. De notebooktechnologie in dit systeempje heeft één opvallend nadeel; het gebruikte 2,5 inch notebookschijfje, 80 GB groot is relatief bijzonder traag. Dit moet de verklaring zijn voor de af en toe haperende videobeelden, zeker in vergelijking met de Acer Aspire iDea 500 die dezelfde T2300 processor en chipset gebruikt met vergelijkbare prestaties.

Het Q1 mediacenter beschikt over een enkele tuner die een redelijke tv-beeldkwaliteit levert in overeenstemming van wat we van de meeste mediacenters gewend zijn. Het afspelen van dvd-video gaat prima met een uitstekende beeldkwaliteit.

Quibus levert deze pc met een Microsoft Mediacenter infraroodtoetsenbord samen met het standaard mediacenter afstandsbediening. We hebben dit toetsenbordje een tijdje geleden al eens besproken, maar moeten bij nader inzien toch onze mening bijstellen. Het toetsenbord werkt op zich goed maar is erg richtinggevoelig en belangrijk het muis vervangende joystickje (trackpoint) is erg onhandig en kan zich echt niet meten met bij andere mediacentertoetsenbordjes gebruikte trackball of touchpad muis. Wel handig zijn de op het mediacenter toetsenbord aanwezige mediacenter functietoetsen. Onhandig is dan weer het ontbreken van een aantal standaard functietoetsen.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Zeer Compact
  • Stil
  • Weinig aansluitingen.
  • Soms wat traag
Een schattig compacte medicacenter waar echt altijd wel een plaatsje voor te vinden is. Produceert weinig warmte en is overeenkomstig lekker stil.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Desktopsystemen

Tags: