Acer wil met de nieuwe Acer Predator het hart van de gamer veroveren. Aan het uiterlijk en de prestaties kan het niet liggen: de Predator is hoekig, fel oranje (metallic copper) en bijzonder snel, waardoor elk spel ook op hoge resoluties goed speelbaar is. Maar, is het genoeg?

De specificatielijst van onze Predator - de Crusher - liegt er niet om. Onder de plastic behuizing schuilt een MSI moederbord met een nForce 780i SLI chipset. In de socket 'rust' een QuadCore Extreme 9650. Jazeker: de 45nm-versie. Verder bezit de Crusher nog 4GB DDR2-1066 ram, twee nVidia 9800 GTX-kaarten in SLI en vier hardeschijven, waarvan twee in RAID-0. Overigens is de opslagcapaciteit naar wens aan te passen. Ons model heeft een 150 GB Raptor als opstartschijf en twee 640 GB schijven in RAID-0. Deze combinatie bevalt ons uitstekend.

Scoren


Het zal geen verrassing zijn dat de Crusher lekker vlot is. Windows Vista Home Premium (64 bit) reageert uitermate snel. Het installeren van onze benchmarkprogramma's levert dan ook geen enkel probleem op. Ook de scores zijn keurig (eigenlijk weinig verrassend). De QX9650 haalt een Cinebench 10-score van 3282 met één core en 11.677 met alle vier. In 3dMark06 zien we 16.037 op het scherm. Vantage rond de Crusher af met een eindscore van 10.161. In PCMark Vantage zet de Crusher ook een keurige score neer van 6.139. Hd-tune laat zien dat de RAID-0 opstelling werkt: de Western Digital-schijven halen tezamen een gemiddelde doorvoer van 87,5 MB/seconde. Netjes, maar niet schokkend snel.

Bouwkwaliteit


Met de prestaties zit het dus wel goed. Helaas is niet allemaal rozengeur en zonneschijn met de Crusher. Al op het moment dat we de pc uit de verpakking halen, merken we dat de behuizing geen toonbeeld is voor degelijkheid. De naar boven scharnierende front-klep heeft veel speling en ook het deurtje voor de hard disc-bay zit, is van zorgwekkende kwaliteit. Ook trekken we zonder moeite (per ongeluk) het gehele front los als we de pc op het bureau willen verplaatsen. We mogen dus gerust stellen dat Acer aandacht mag besteden aan de bouwkwaliteit van de Predator, want we maken ons zorgen over de duurzaamheid van deze kast.

Waar we ons ook zorgen om maken, is de temperatuur van de sommige moerderbordonderdelen (zoals de chipset) en de hardeschijven. Over de temperatuur van de cpu en videokaarten, hebben we geen slecht woord: die is perfect, ook onder belasting. Echter, de nVidia-chipset wordt in ruststand al 61 graden. De hardeschijven lopen ook tegen de 50 graden aan. Toch aan de warme kant, als je het ons vraagt.

De oorzaak is vrij simpel: airflow. Na het openen van de kast, vonden we slechts twee fans: één van de radiator en één van de voeding. Acer heeft dus geen fan voorin geplaatst om verse lucht aan te voeren. Nu snappen we dit wel, want daar zitten de 'hot swappable' harde schijven. Echter, deze worden daardoor niet gekoeld met een ventilator. En dat hadden we wel graag gezien, want deze hangen daardoor lekker in hun eigen warme lucht. Niet echt wenselijk met Raptor-schijven die 10.000 toeren draaien!

Degelijke bediening


Acer levert optioneel prima randapparatuur mee bij de Predator. Tot dit assortiment behoren een Logitech G5-muis en het G11 toetsenbord. Een verstandige keuze, want dit zijn producten die goed bekend staan onder de gamers. En dat is precies de doelgroep van deze Acer. Ook is het mogelijk een bijpassend 24" scherm (€ 449) en luidsprekers (en afstandsbediening) te bestellen.PluspuntenMinpuntenConclusie

  • Oogt lekker agressief

  • Snelle hardware

  • Hot swappable drives

  • Zeer matige bouwkwaliteit

  • Slechte airflow waardoor hitteproblemen ontstaan

De Acer Predator Crusher is een snelle machine met een indrukwekkend uiterlijk. Er zijn echter twee belangrijke punten van aandacht: de bouwkwaliteit is zeer matig en de airflow in de kast is onder de maat. Jammer, want het zijn beide zaken die ongetwijfeld problemen gaan opleveren op de lange termijn.

6,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten