abonneren

Power Mac

In het grafische circuit spelen de Power Mac’s nog steeds een grote rol. Deze krachtpatsers draaien hun hand niet om voor wat renderwerk of geluidsbewerking. Zeker de nieuwe generatie met twee ‘Nehalem’ Xeons niet. Maar, zoals het Apple betaamt, hangt er een behoorlijk prijskaartje aan deze Mac. Is hij zijn geld waard?

Wij hebben van Apple een behoorlijk aangeklede versie van deze dual quad core Xeon-machine ter test. In de compromisloze, prachtig afgewerkte behuizing schuilen twee Xeon 5570-processoren die op 2,93 GHz werken. Ruim voldoende processorkracht voor de meest veeleisende gebruiker. Deze hebben elk 3GB aan geheugen ter beschikking. Voor de grafische kant, heeft Apple een HD4870 ingebouwd. Het is mogelijk tot vier nVidia GT120’s te laten plaatsen. Jammer genoeg is een snellere kaart dan de HD4870 nog niet mogelijk. En schrik niet: Apple vraagt maar liefst 180 euro extra voor deze ATI-kaart die al bijna een jaar op de markt is.

Exorbitante meerprijzen


En dat spelletje speelt de Californische designer ook bij harde schijven, geheugen en dvd-drives. Wilt u bijvoorbeeld een terabyte extra? Dat kan... voor 270 euro. Belachelijk. U koopt op moment van schrijven een terabyte voor minder dan 70 euro. En 90 euro voor een dvd-brander? U koopt voor 30 euro een Lite-on die dit klusje prima kaart. En als we naar de geheugenprijzen kijken, zien we dat u voor 2 GB extra maar liefst 90 euro extra betaalt. Een extra 6 GB-kit kost 270 euro. Voor de kenners: dat is de prijs van een high-end ddr3 Corsair Domminator-kit. Laat u zich dus niet overhalen de gehele pc online samen te stellen, want dan bent u veel te duur uit.

Krachtige heethoofd


Goed, we laten de exorbitante meerprijzen even achter ons om te aanschouwen hoe deze bruut onze benchmarks doorloopt. Allereerst valt op dat de pc onder Mac OS Leopard enorm snel opstart en ongelooflijk responsief is. Elke klik wordt direct opgevolgd; erg prettig om mee te werken. Helaas werken onze benchmarks niet onder Mac OS en zijn we genoodzaakt Windows te installeren. Nu laat Bootcamp eigenlijk geen 64-bits Windows toe, maar we proberen het toch met Windows-7. Tot onze verbazing installeert Windows-7 probleemloos en kunnen we genieten van de 6GB intern geheugen.

De eerste benchmark die we uitvoeren is de allround PCMark Vantage. Niet verwonderlijk zet de Apple een van de hoogste scores neer voor een niet-overgeklokte pc: 8061 punten. Ook in Cinebench zet de Apple de eerste plaats neer: 28.246 punten. Dat is 8000 punten meer dan het Skulltrail-platform dat uit twee QX9775-processoren bestaat! Als we echter overgaan naar een grafische benchmark, 3dMark 2006, dan zien we overduidelijk dat de HD4870 de bottleneck vormt, want de Mac Pro scoort slechts 16.297 punten. Dat kan zeker beter!

Onder de benchmarks valt op dat de Mac altijd stil blijft. Dat is natuurlijk erg knap, maar in dit geval zijn we een beetje bezorgd. Hij blijft namelijk iets té stil naar ons inzicht. We besluiten een stresstest uit te voeren en de temperaturen te monitoren. Wat blijkt? De temperatuursensoren in de kern van de Xeons registreert soms 93 graden! En dat terwijl de limiet op 95 graden ligt. In onze optiek is dit niet verstandig en een teken van ondermaatse koeling. Wij hebben Apple op de hoogte gebracht van onze bevindingen.

Mooi scherm


Een van de betere opties die u bij de Mac kunt aanschaffen, is het Cinema-scherm. Niet alleen is het design erg geslaagd, het plaatje dat dit scherm produceert is in twee woorden adem benemend. Het zwart is diep, de kleuren helder en overtuigend en de contrastwaarden zijn indrukwekkend. Wel moet u van een glanzend scherm houden en – geheel naar verwachting – diep in de buidel tasten: de 30-inch variant die wij hebben getest kost €1798. Maar... het is écht een van de mooiste schermen die we hebben getest.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Supersnel
  • Prachtig ontwerp
  • Erg goed scherm
  • Wordt echt bloedheet
  • Opties zijn veel te duur
  • Keuze videokaart beperkt
De nieuwe Mac Pro op basis van de ‘Nehalem’-Xeon processor is snel. Erg snel. Bovendien is dit één van de mooiste workstations te koop. Zeker als u het prachtige scherm erbij aanschaft. Helaas wordt de Mac erg heet. Veel te heet naar ons inzicht. Een probleem dat gemakkelijk te verhelpen is met betere koeling. Ook blijft Apple exorbitante bedragen vragen voor extra opties als harde schijven en geheugen. Ons advies voor wie per-sé een Mac Pro wil: koop de standaard-versie en schaf elders de opties aan.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Desktopsystemen

Tags:

Laatste reactie