Pc-verkopen dalen opnieuw in 2013

De introductie van Windows 8 heeft tot nu toe weinig gebracht voor de pc-markt. In 2013 zullen weer minder pc's worden verkocht dan het jaar daarvoor. Wel zal de afname minder drastisch zijn dan in 2012, voorspelt onderzoeksbureau IDC.

Vorig jaar liep het aantal verkochte pc's terug met 3,7 procent. Voor dit jaar voorspelt IDC dat het verkoopvolume nogmaals zal krimpen met 1,3 procent. De pc-verkopen dalen doordat consumenten kiezen voor een tablet in plaats van een desktopcomputer, notebook of ultrabook. De resultaten publiceert IDC in de Worldwide Quarterly PC Tracker.

De pc-industrie had gehoopt dat Windows 8 in 2012 voor een kentering zou zorgen van de afnemende verkopen, meldt IDC. Maar de lauwe ontvangst van dit besturingssysteem zorgde samen met de dalende IT-budgetten voor een daling van maar liefst 8,3 procent in het vierde kwartaal van 2012. Dit in vergelijking met hetzelfde kwartaal van 2011.

In het verleden konden de opkomende markten de verliezen in de Amerikaanse en Europese markt compenseren, maar deze zijn nu ook volwassen geworden. De groei moet nu komen van innovaties als touchscreens voor laptops, maar hiervoor ontbreekt het nog aan voldoende onderdelen. 'De pc-markt is nog steeds op zoek naar nieuwe modellen die voldoende aantrekkelijk zijn om de groei te doen aantrekken in een zeer concurrerende markt', zegt Loren Loverde die bij IDC verantwoordelijk is voor de Worldwide PC Trackers. De pc zal volgens Loverde niet zo gauw door de tablet worden vervangen omdat deze de functionaliteit van de pc niet kunnen evenaren.

Markt trekt tweede helft 2013 weer aan
IDC verwacht dat de verkopen van Windows 8 producten pas in de tweede helft van 2013 zal aantrekken. Het besturingssysteem zal dan breder zijn geaccepteerd en de pc-industrie heeft zich dan geherstructureerd. Daarnaast zal de uitfasering van Windows XP  voor een opleving zorgen. De oude pc's met Windows XP zullen dan worden vervangen door systemen met een recente Windows-versie.

Voor 2017 wordt een groei van 1,9 procent verwacht, zie het onderstaande staatje van IDC:

Bron: IDC

Geschreven door: Ruud de op

Category: Nieuws, Desktopsystemen

Tags: pc, tablets, desktop