Nieuwe desktop: Wat jíj wilt doen, bepaalt de specs.

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Casual/budget gaming
 3. Hardcore gaming
 4. Gamen op meerdere monitoren
 5. 3D gaming
 6. Video en beeldbewerking
 7. Home Theatre pc
 8. Home Entertainment pc

Home Entertainment PC (home theatre + gaming)

Als je meer wilt dan alleen internetten en multimedia consumeren, maar ook gamen, dan is een hybride oplossing wellicht het beste: Een hometheatre pc met genoeg kracht in zich om games op full hd resolutie (1920x1080) te kunnen spelen.

Wil je gewoon casual gamen, dan kun je jezelf nog wel redden met een 'gewone' hometheatre pc. Is dat je doel, dan neigen wij meer naar AMD omdat de grafische chip in AMD's Fusion processors een stuk krachtiger is dan Intel's chip.

Wil je echter ook bijblijven en de nieuwste games kunnen spelen, dan zul je moeten investeren in een videokaart. Omdat deze pc waarschijnlijk in de woonkamer staat, raden wij een stille videokaart aan uit het middensegment. Deze maken geen herrie en middensegmentkaarten van nu zijn krachtig genoeg om games af te spelen in 1080p resolutie. Wat videokaart betreft, geven wij de voorkeur aan nVidia grafische kaarten omdat de drivers van deze videokaarten het beeld beter scalen voor hd-tv's. Bij de videokaarten van AMD is dat meer werk om te configureren.

Uiteraard moet je nu nóg kritischer zijn bij het aanschaffen van de behuizing, wat het belangrijkste onderdeel blijft van een huiskamer-pc. De behuizing moet nu behalve mooi, ook genoeg inbouwruimte bieden voor een fatsoenlijke grafische kaart. Daarnaast is koeling ook belangrijk, want het kan goed heet worden in de pc. Een behuizing met grote fans (12 cm) is dan ook een must. Hoe groter de fan, hoe minder wentelingen deze hoeft te maken om te koelen en hoe stiller hij dus is. Verder raden we je aan om 4 GB ramgeheugen te plaatsen. De meeste games onder Windows 7 werken hier soepeler mee.

Prioriteitenlijst:

 1. Behuizing - kast met 12 cm fans waarin een middensegment videokaart past
 2. Moederbord en processor - ondersteuning van grafische kaart, eventueel audio mogelijkheden
 3. Grafische kaart - bij voorkeur een stille middensegmentkaart
 4. Invoer - draadloos keybord met touchpad of afstandbediening, gamepad
 5. Geheugen - 4 GB ramgeheugen
 6. Optische Drive - Blu-ray of DVD speler voor films afspelen en/of games installeren
 7. Harde schijf - minimaal 1 TB energiezuinige 5400 rpm schijf
 8. Geluidskaart - optioneel, wellicht noodzakelijk voor surround sound

Geschreven door: Gerard Sombroek op

Category: Koopwijzer, Desktopsystemen

Tags: Desktop, Computers, koopwijzer