Nieuwe desktop: Wat jíj wilt doen, bepaalt de specs.

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Casual/budget gaming
 3. Hardcore gaming
 4. Gamen op meerdere monitoren
 5. 3D gaming
 6. Video en beeldbewerking
 7. Home Theatre pc
 8. Home Entertainment pc

Home Theatre pc (htpc)

Een pc is ook ideaal te gebruiken als home theatre systeem, maar dan moet je weer met heel andere zaken rekening houden. Zo is de behuizing erg belangrijk. Niet alleen vanwege de koeling, maar ook vanwege het uiterlijk. De meeste getrouwde mannen zullen niet zomaar een pc mogen koppelen aan de tv. Dat ziet er toch niet uit in de woonkamer. Daarnaast is er nog de vraag of je de pc eventueel wil koppelen aan je receiver met surround sound. En wil je ook dvd's of blu-ray's kunnen afspelen?

Behuizing: stil en energiezuinig

Home Theatre behuizingen zijn tegenwoordig gelukkig volop te krijgen en er is voor ieder wel wat wils. Een nadeel is wel de prijs, want ze zijn behoorlijk prijzig. Daartegenover staat dan wel dat je in de woonkamer gewoon een pc kan hebben staan. Echter heeft de huiskamer ook zo zijn eigen eisen: de pc mag niet teveel (blaas)herrie maken en als je de pc ook gebruikt om films te downloaden, dan wil je ook op energieverbruik bezuinigen. Een goede behuizing met een zuinige voeding is dan ook zeker aan te raden. Verder heb je home theatre behuizingen in allerlei versies: met en zonder info-display of met en zonder afstandbediening. Een goede home theatre behuizing begint qua kosten bij minimaal 125 euro. Merken die uitstekende home theatre behuizingen hebben zijn Antec, Lian Li,  Origen en Zalman.

Een kwestie van platform

Bij een Home Theatre systeem kom je vrijwel onmiddellijk voor de welbekende keuze te staan: Intel of AMD. Beide fabrikanten bieden uitstekende platformen voor een Home Theatre PC. Zo hebben de tweede generatie Core i processors en AMD’s A-serie beiden een krachtige grafische chip geïntegreerd zitten waarmee films moeiteloos in HD afgespeeld kunnen worden. Welke van de twee je uiteindelijk kiest maakt dus eigenlijk niet veel uit, tenzij je merk-trouw bent. Wel is het zo dat op het moment van schrijven de A-serie van AMD net wat beter presteert op grafisch gebied. Als je puur films wil bekijken, dan draait het dus vooral om de features van het moederbord.

Geluidsdilemma

Een beetje home theatre systeem vereist natuurlijk surround sound, maar wellicht heb je al zo'n geluidsinstallatie in de woonkamer staan. Dan ga je natuurlijk niet nog een extra set speakers voor je pc plaatsen. Dan wil je de pc aansluiten op je home cinema systeem. De aansluitmogelijkheden hangen af van je receiver, de audiocapaciteiten van je videokaart of de capaciteit van je geluidskaart of geluidschip van je moederbord.

Als de receiver een vrije hdmi-ingang heeft, dan kun je via de hdmi-uitgang van je grafische kaart de pc aansluiten. Echter betekent dit niet automatisch dat je ook surround sound (DTS-HD) hebt. Dat moet de grafische kaart dan ook zelf ondersteunen. Bij nVidia is dit vanaf de GeForce 400 reeks het geval. Bij alle huidige AMD videokaarten is surround sound standaard ondersteund.

Een andere mogelijkheid is de interne geluidschip van het moederbord gebruiken, maar dan moet deze natuurlijk wel surround sound ondersteunen en digitale uitgangen hebben waarmee de computer verbonden kan worden met de receiver van de homecinema set.

Als laatste optie kun je ook de geluidschip op je moederbord uitschakelen en gebruik maken van een echte geluidskaart, intern of extern. Deze geluidskaart kun je op verschillende manieren aansluiten op de receiver, maar de optisch digitale uitgang zal het meest voor de hand liggen (toslink). Dat een geluidskaart overigens een digitale optische uitgang heeft, betekent overigens ook niet dat surround sound standaard ondersteund wordt. Controleer dit dus voordat je een geluidskaart aanschaft.

Hard schijf: groot en zuinig

Als je geen gebruik maakt van een NAS of als je films wil opnemen of op de pc wil bewaren, dan zul je flink wat opslagcapaciteit nodig hebben. Een terrabyte is toch wel het minste, hoewel wij eerder zullen gaan voor 2 TB. Aangezien er niet veel performance eisen zijn aan een home theatre pc, raden wij een energiezuinige harde schijf aan, zoals de Caviar Green harde schijven van Western Digital.

Toetsenbord: Touchpad bij?

Een element dat je niet moet onderschatten bij het (laten) bouwen van je eigen Home Theatre pc, is de invoer. Je wil natuurlijk niet met een standaard bedraad toetsenbord en muis werken achter je superstrak vormgegeven thuistheater. Als je net iets meer wil dan alleen films bekijken, dan is een draadloos toetsenbord met geïntegreerde touchpad de meest handige oplossing. Deze toetsenborden zijn niet goedkoop, maar wel erg handig. Fabrikanten Logitech en Adesso hebben draadloze toetsenbord met touchpad in hun assortiment zitten.

Prioriteitenlijst:

 1. Behuizing - Antec, Lian Li, Origen of Zalman
 2. Moederbord en processor - Platformkeuze: AMD of Intel, audio mogelijkheden
 3. Harde schijf - minimaal 1 TB energiezuinige 5400 rpm schijf
 4. Invoer - draadloos toetsenbord met touchpad of afstandbediening
 5. Geluidskaart - optioneel, wellicht noodzakelijk voor surround sound
 6. Optische Drive - Blu-ray of DVD speler voor afspelen van optische media
 7. Geheugen - 2 tot 4 GB ramgeheugen is genoeg
 8. Voeding - energiezuinige voeding

Geschreven door: Gerard Sombroek op

Category: Koopwijzer, Desktopsystemen

Tags: Desktop, Computers, koopwijzer