Nieuwe desktop: Wat jíj wilt doen, bepaalt de specs.

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Casual/budget gaming
 3. Hardcore gaming
 4. Gamen op meerdere monitoren
 5. 3D gaming
 6. Video en beeldbewerking
 7. Home Theatre pc
 8. Home Entertainment pc

Video en beeldbewerking

Een andere hobby waar een flinke pc niet misstaat is video en beeldbewerking. Hoewel een flinke game-pc waarschijnlijk ook wel goed video’s en foto’s kan bewerken, vraagt deze hobby toch andere capaciteiten van je pc dan een spelletje. Zo is de grafische kaart veel minder belangrijk en draait het meer om processorkracht en geheugen hoeveelheid. Ook de harde schijf speelt een veel grotere rol bij het samenstellen van een goede video en beeldbewerkingspc.

Hoe meer cores, hoe beter

De processor is veruit het belangrijkste onderdeel voor beeld- en videobewerking. Ook hier geldt: hoe meer cores hoe beter, maar ook Hyperthreading wordt door veel filmbewerkingspakketten zoals Adobe Premiere, Sony Vegas Pro en Magix Video Deluxe ondersteunt. Hyperthreading heeft bij het transcoderen van filmdata dan ook zeker zin. Aan de andere kant zijn processorkernen nog krachtiger, dus als je moet kiezen tussen meer kernen zonder hyperthreading (AMD) of minder kernen met hyperthreading (Intel), dan gaan wij voor meer kernen.

Geheugen: Meer is beter

Waar bij games vooral de snelheid van het geheugen belangrijk is, is bij videobewerking vooral de hoeveelheid geheugen belangrijk. Films en foto’s moeten voordat ze bewerkt worden eerst ingeladen worden, en je wilt dat dit zoveel mogelijk in het geheugen gebeurt en niet op de harde schijf.

Het voordeel van een videokaart

Tegenwoordig gebruiken bewerkingsprogramma’s steeds meer de capaciteiten van de videokaart. De videokaart wordt voornamelijk gebruikt voor het previewen van video’s en voor het snel in- en uitzoomen van foto’s. Dat kan een behoorlijke tijd schelen! Echter ondersteunt niet elk bewerkingspakket deze mogelijkheid, dus je doet er verstandig aan te controleren of jouw softwarepakket deze feature ondersteunt alvorens je investeert hierin. Momenteel is de CUDA technologie van nVidia nog het best ondersteund voor het assisteren bij video en beeldbewerking. Een grafische kaart van nVidia is dan ook de beste optie. Echter zijn er al alternatieven in ontwikkeling zoals OpenCL die alle gpu's kunnen gebruiken om bewerkingen van films en video te versnellen.

Heb je een flink budget tot je beschikking, dan kun je kiezen voor de Quadro kaarten van nVidia. Deze zijn geoptimaliseerd voor foto en filmbewerking en zijn bij die bewerkingen veel sneller dan de gebruikelijke videokaarten die je bijvoorbeeld gebruikt voor een games-pc. Echter zijn deze videokaarten ongeveer vijf keer zo duur als een ‘normale’ videokaart en dat moet je er wel voor over hebben.

Harde schijf: groot en snel

Ook de harde schijf is van belang. Helemaal als je met HD-films werkt, en wie doet dat tegenwoordig nu niet? Een grote harde schijf is dus zeker geen overbodige luxe. Echter heeft videobewerking ook veel baat bij snelheid. Een SSD is dus zeker het overwegen waard! Echter wat je bij een SSD wint aan snelheid, verlies je weer aan opslagcapaciteit. Daarnaast zijn SSD schrijven op het moment schreeuwend duur! Je moet er dus wel wat voor over hebben. In een ideaalsituatie pleiten wij voor een combinatie. Een SSD schijf van minimaal 240 GB om je films op te bewerken, en een 2 TB harde schijf om je projecten op te bewaren. Wellicht is het hier ook verstandig om twee 2 TB harde schijven in Raid 1 (mirroring) te plaatsen zodat je altijd beschermd bent tegen het crashen van je harde schijf. Je kan daarnaast ook je projecten backuppen naar een extern apparaat zoals bijvoorbeeld een NAS.

SSD te duur?

Mocht je SSD schijven nu echt te duur vinden, dan kun je ook voor ‘normale’ harde schijven kiezen. De snelheid van de schijf (rpm) is dan wel van belang en als alternatief voor SSD zouden wij gaan voor de VelociRaptor schijven van Western Digital. Op dit moment van schrijven kun je 600 GB krijgen voor ongeveer € 260.

Brander: wel of niet?

Of je nog behoefte hebt aan een dvd-brander of zelfs een blu-ray brander is helemaal aan jou. Het is natuurlijk wel leuk als je een disc kan branden van een zelfgemaakte film en deze mee kan geven aan bijvoorbeeld opa en oma. Blu-ray branders zijn tegenwoordig ook betaalbaar geworden, maar desondanks weet blu-ray nog niet de markt te veroveren als 'de standaard' en zijn blu-ray schijfjes flink duurder dan dvd's. Daarnaast hebben de media-adapters de markt overspoeld en begint het streamen van video gemeengoed te worden. Het blijft dus een lastige keuze waarbij je vooral naar je eigen plannen en wensen moet kijken.

Prioriteitenlijst:

 1. Processor - min. 4 cores (eventueel met hyperthreading, meer cores is beter)
 2. Geheugen - min. 8 GB aan ramgeheugen, meer is beter
 3. Videokaart - nVidia videokaart met CUDA ondersteuning
 4. Harde schijf - één SSD van minimaal 240 GB en één of twee 2TB harde schijven
 5. Optische Drive - dvd of blu-ray brander
 6. Geluidskaart - optioneel
 7. Voeding - minimaal 450 watt
 8. Moederbord - uitgerust met firewire of usb3.0
 9. Behuizing - met genoeg koeling voor processor en harde schijven

Geschreven door: Gerard Sombroek op

Category: Koopwijzer, Desktopsystemen

Tags: Desktop, Computers, koopwijzer