Nieuwe desktop: Wat jíj wilt doen, bepaalt de specs.

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Casual/budget gaming
 3. Hardcore gaming
 4. Gamen op meerdere monitoren
 5. 3D gaming
 6. Video en beeldbewerking
 7. Home Theatre pc
 8. Home Entertainment pc

Hardcore gaming

Hardcore-gaming vereist meer van een pc dan casual gamen. Toch hoef je niet meer het duurste van het duurste te kopen om fatsoenlijk de nieuwste games te kunnen draaien op je pc. Dat komt vooral door het feit dat de consoles zoals de Xbox 360 en de Playstation 3 tegenwoordig de standaard bepalen. Een hoop games die tegenwoordig voor de pc uitkomen, zijn ports van de Xbox 360 versie en deze games, enkele uitzonderingen daargelaten, kan je met middensegment hardware uitstekend op full-hd spelen. Een hoop van deze games zijn zelfs gebaseerd op DirectX 9 technologie terwijl we op pc-gebied al op versie 11 zitten!

Wil je echter niets tekort komen en DirectX 11 games zo mooi mogelijk spelen, dan zul je iets meer moeten investeren, maar zolang je op één monitor met een resolutie van 1920x1080 blijft spelen, hoef je nog steeds niet het duurste van het duurste te hebben.

Geheugen: liever sneller dan meer

Voor hardcore gamen is het geheugen belangrijk. Maar meer is niet altijd beter. Bij gaming is de snelheid van het geheugen het belangrijkst. 4 GB DDR3-1600 geheugen is voor games beter dan 8 GB DDR-1333. Je moet natuurlijk wel goed opletten welk geheugen voor jouw gekozen moederbord geschikt is. Overigens is 4 GB aan ramgeheugen wel het minimale wat je nodig hebt voor games.

Videokaart weer bepalend

Vroeger was de processor de bottleneck van de grafische prestaties van je pc. Een dure videokaart kopen en een goedkope processor was onzin. De processor kon namelijk de videokaart niet bijbenen en zo werd een hoop kracht van de videokaart niet gebruikt. De huidige generatie processors is zo ontzettend snel geworden en game-ontwikkelaars zijn beter gebruik gaan maken van de mogelijkheden van de processor zodat tegenwoordig de limieten van de videokaart nu ook de echte limieten zijn. Wil je alle games moeiteloos kunnen spelen, dan is de nieuwste generatie videokaart in de hogere regionen van het middensegment ruim voldoende. Denk hierbij aan een investering van maximaal 250 euro.

Cores belangrijker dan threads

Processors van nu hebben steeds meer cores, en ook in de games-industrie heeft men dit opgepikt. Steeds meer games maken gebruik van meer dan één processorkern en bij veel games zie je dan ook als minimale eis staan: dualcore gevolgd door een aantal Ghz.

Naast cores, hebben processors vaak ook hyperthreading, zoals de Intel Core i7-2600. Met hyperthreading kunnen per kern twee taken (threads) uitgevoerd worden. Zo kan in theorie de zojuist genoemde processor 8 taken tegelijk uitvoeren en niet 4. Hierdoor zou je kunnen denken dat een processor met hyperthreading 2 keer zo snel is als een processor zonder hyperthreading. Dat is echter niet het geval.

Voor ontwikkelaars is Hyperthreading lastig te implementeren. Het levert namelijk niet altijd een performance voordeel op, omdat de twee taken van dezelfde processorkern gebruik maken en als het ware met elkaar 'vechten' om capaciteit. In het ergste geval kan dat zelfs prestatieverlies opleveren. Veel programmeurs vermijden om die reden het gebruik van Hyperthreading en bij game-ontwikkelaars is dat helemaal het geval. Helemaal nu ze gebruik kunnen maken van meerdere processorkernen. Laat je dus niet gek maken door het praatje dat processors met Hyperthreading 2 keer zo snel zijn als processors zonder Hyperthreading.

Een interessante ontwikkeling is overigens Bulldozer van AMD. Deze nieuwe processorreeks wordt prijstechnisch in het middensegment geplaatst, maar beschikt wel over acht (!) kernen. Bulldozer processors voor de consument - de Zambezi-lijn - is op hett moment van schrijven helaas nog niet beschikbaar.

Voeding en andere zaken

Een goede voeding in de pc is belangrijk. Helemaal als je een flinke grafische kaart wil gebruiken. De meeste 500 watt voedingen zijn goed genoeg om zonder problemen één grafische kaart en overige hardware aan te sturen. Wij geven de voorkeur aan 80plus voedingen. Deze voedingen zijn zuiniger en stiller dan normale voedingen. Wil je gebruik maken van meerdere grafische kaarten, of extreem krachtige kaarten, dan is het noodzakelijk goed te shoppen voor een voeding. Denk hierbij aan een 80plus voeding met een wattage van 750 watt of meer.

Verder is er nog de optische drive. Steeds minder mensen gebruiken dit station nog en eerlijk is eerlijk: als je alleen maar games koopt via online diensten zoals bijvoorbeeld Steam en Direct 2 Drive, dan heb je ook geen dvd-station nodig. Koop je ook nog graag je spellen in de winkel en vind je het fijn om een doosje met disc in je bezit te hebben, dan is een dvd-speler natuurlijk onontbeerlijk. Een dvd-brander is niet heel veel duurder dan een dvd-speler, maar vraag jezelf af: ga je de dvd-brander wel gebruiken? Elke cent besparing is wat ons betreft meegenomen.

Controllertje erbij?

Aangezien een hoop pc-games ports zijn van de console varianten, zie je ook dat het gebruik van een gamepad steeds meer ondersteund wordt. Zelfs first person shooters zoals Left 4 Dead ondersteunen een gamepad. Dé standaard op gamepad-gebied voor de pc is de Xbox 360 controller for Windows. Bijna alle nieuwe games ondersteunen deze controller volledig en vereisen doorgaans ook geen extra configuratie. Controllers die gebaseerd zijn op de Xbox 360 controller zijn ook prima geschikt, zoals bijvoorbeeld de Razer Onza.

Ben je meer van de typische pc-spellen die je met een muis en toetsenbord speelt, dan ga je natuurlijk niet bezuinigen. Fabrikanten Logitech en Razer hebben waanzinnige gametoetsenborden en muizen in hun collectie.

Prioriteitenlijst:

 1. Videokaart - bovenkant middensegment (maximaal € 250)
 2. Processor - minimaal 2 cores, 4 gewenst
 3. Geheugen - minimaal 4 GB (DDR 1600) ramgeheugen
 4. Invoer - fatsoenlijk gametoetsenbord en muis, gamepad optioneel
 5. Harde schijf - 1 TB minimaal, hoger is wenselijk
 6. Voeding - minimaal 500 watt, 80plus
 7. Behuizing - Zorg voor voldoende fans (koelingsmogelijkheden)
 8. Optische Drive - om games op discs mee te installeren, dvd-rom speler volstaat
 9. Geluidskaart - optioneel

Geschreven door: Gerard Sombroek op

Category: Koopwijzer, Desktopsystemen

Tags: Desktop, Computers, koopwijzer