Nieuwe desktop: Wat jíj wilt doen, bepaalt de specs.

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Casual/budget gaming
 3. Hardcore gaming
 4. Gamen op meerdere monitoren
 5. 3D gaming
 6. Video en beeldbewerking
 7. Home Theatre pc
 8. Home Entertainment pc

Casual/budget gaming

Voor casual gaming hoef je niet heel veel meer te investeren dan in een instap pc. Sterker nog, de meeste internetspelletjes zoals je ze bijvoorbeeld op Zylom en Facebook vindt, zullen het prima doen op elke desktop pc. In dit geval gaan we er van uit dat je toch net een beetje meer wilt, en dat je wel eens voor een tientje een spelletje haalt uit de budgetbakken.

Voor casual gamen zijn de tweede generatie Core i-processoren van Intel en de A-serie processoren van AMD prima te gebruiken. Deze processors beschikken over minimaal twee kernen en bevatten een geïntegreerde grafische chip die casual en oudere games (enkele uitzonderingen daargelaten) goed kunnen draaien. Dat scheelt een investering in een videokaart!

Het spreekt dan natuurlijk wel voor zich dat het moederbord beschikt over een video-uitgang zoals vga, dvi of hdmi. Anders kunnen de graphics alsnog niet getoond worden. Bij de A-serie moederborden van AMD (socket FM1) is dat geen probleem. Daar hebben alle moederborden automatisch een video-uitgang. Bij de moederborden voor Intel processor moet je oppassen. Daar is het namelijk niet vanzelfsprekend dat deze poorten op het moederbord zitten.

Wil je toch net wat meer grafische kracht hebben, dan volstaat een videokaart uit de onderste regionen van het middensegment. Denk hierbij aan een investering van ongeveer 100 euro.

Als je voornamelijk via internet games wil spelen, dan heb je eigenlijk nog geen eens een optische drive nodig, maar als je toch van plan bent om bij de lokale games-boer de budgetbakken uit te spitten (en daar zitten soms best wel juweeltjes tussen), dan is op zijn minst een dvd-lezer onontbeerlijk. Qua geheugen is 2 GB aan ramgeheugen vaak genoeg.

Prioriteitenlijst

 1. Processor – minimaal 2 cores met geïntegreerde graphics
 2. Moederbord – een moederbord die de geïntegreerde grafische processorchip ondersteunt
 3. Optische Drive – handig om dat budget spelletje mee te installeren
 4. Geheugen – minimaal 2 GB ramgeheugen
 5. Videokaart – optioneel (maximaal 110 euro)
 6. Harde schijf – 500 GB minimaal
 7. Behuizing – zo goedkoop mogelijk
 8. Voeding – geen bijzondere eisen
 9. Geluidskaart – onboard op het moederbord

Geschreven door: Gerard Sombroek op

Category: Koopwijzer, Desktopsystemen

Tags: Desktop, Computers, koopwijzer