Nieuwe desktop: Wat jíj wilt doen, bepaalt de specs.

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Casual/budget gaming
  3. Hardcore gaming
  4. Gamen op meerdere monitoren
  5. 3D gaming
  6. Video en beeldbewerking
  7. Home Theatre pc
  8. Home Entertainment pc
Wil je een desktop-pc kopen? Dan heb je er waarschijnlijk speciale plannen mee. Tekstverwerken, e-mailen en internetten kun je immers op bijna elk type computer. Welke componenten zijn belangrijk voor hetgeen jij wilt doen op de pc? Via deze koopwijzer kom je daar achter.

Met zo goed als alle computers kun je tegenwoordig de standaardtaken uitvoeren. Een desktop-pc voor dat gebruik kopen is dan ook niet spannend en misschien zelfs een beetje onzinnig. Internetten of tekstverwerken kan immers ook op een notebook, netbook of tablet. Spannender wordt het als je speciale plannen hebt met je desktop-pc, zoals videobewerken, een hometheater-pc (htpc) plaatsen in de woonkamer of gamen, al dan niet op meerdere schermen. Aan de hand van diverse scenario's leggen we je uit welke componenten het belangrijkst zijn wanneer je een pc met een speciaal doel wilt bouwen.

Koopwijzeruitleg

We nemen een aantal veelvoorkomende gebruikscases en leggen van hieruit uit welke computeronderdelen het belangrijkst zijn. Elke case sluiten we af met een hardwareprioriteitenlijst waarin de belangrijkste componenten bovenaan staan. In deze koopwijzer proberen we je vooral bewust te maken van de componenten in een computer en hun invloed op de mogelijkheden die jij hebt als je de pc gebruikt. Daarnaast proberen we het ‘noemen van specifieke producten’ zoveel mogelijk te vermijden, omdat de ontwikkelingen zo snel gaan dat een paar maanden later deze koopwijzer weer achterhaald zal zijn.

Gamen

Vroeger was gamen gewoon gamen, maar tegenwoordig heb je ‘casual gaming’ en ‘hardcore gaming’. De hardcore games van grote uitgevers, zoals bijvoorbeeld Electronic Arts en Ubisoft, vragen het meeste van een pc en hebben dus ook hogere eisen dan bijvoorbeeld de luchtige ‘zoek-en-vind-games’ van Denda. Houd je van een flinke pot schieten of red je graag de wereld vergezeld van spectaculaire graphics en effecten, dan zien de prioriteiten van je componenten er anders uit dan wanneer je jezelf vooral vermaakt met blokpuzzeltjes en een boerderij onderhouden in bijvoorbeeld Farmville. Daarom verdelen we deze categorie in tweeën. We gaan er bij deze configuraties vanuit dat je wilt gamen op een resolutie van 1920x1080. Dat is tegenwoordig toch wel het minimum.

Geschreven door: Gerard Sombroek op

Category: Koopwijzer, Desktopsystemen

Tags: desktop, computers, koopwijzer