Nieuwe desktop: Wat jíj wilt doen, bepaalt de specs.

Wil je een desktop-pc kopen? Dan heb je er waarschijnlijk speciale plannen mee. Tekstverwerken, e-mailen en internetten kun je immers op bijna elk type computer. Welke componenten zijn belangrijk voor hetgeen jij wilt doen op de pc? Via deze koopwijzer kom je daar achter.

Met zo goed als alle computers kun je tegenwoordig de standaardtaken uitvoeren. Een desktop-pc voor dat gebruik kopen is dan ook niet spannend en misschien zelfs een beetje onzinnig. Internetten of tekstverwerken kan immers ook op een notebook, netbook of tablet. Spannender wordt het als je speciale plannen hebt met je desktop-pc, zoals videobewerken, een hometheater-pc (htpc) plaatsen in de woonkamer of gamen, al dan niet op meerdere schermen. Aan de hand van diverse scenario's leggen we je uit welke componenten het belangrijkst zijn wanneer je een pc met een speciaal doel wilt bouwen.

Koopwijzeruitleg

We nemen een aantal veelvoorkomende gebruikscases en leggen van hieruit uit welke computeronderdelen het belangrijkst zijn. Elke case sluiten we af met een hardwareprioriteitenlijst waarin de belangrijkste componenten bovenaan staan. In deze koopwijzer proberen we je vooral bewust te maken van de componenten in een computer en hun invloed op de mogelijkheden die jij hebt als je de pc gebruikt. Daarnaast proberen we het ‘noemen van specifieke producten’ zoveel mogelijk te vermijden, omdat de ontwikkelingen zo snel gaan dat een paar maanden later deze koopwijzer weer achterhaald zal zijn.

Gamen

Vroeger was gamen gewoon gamen, maar tegenwoordig heb je ‘casual gaming’ en ‘hardcore gaming’. De hardcore games van grote uitgevers, zoals bijvoorbeeld Electronic Arts en Ubisoft, vragen het meeste van een pc en hebben dus ook hogere eisen dan bijvoorbeeld de luchtige ‘zoek-en-vind-games’ van Denda. Houd je van een flinke pot schieten of red je graag de wereld vergezeld van spectaculaire graphics en effecten, dan zien de prioriteiten van je componenten er anders uit dan wanneer je jezelf vooral vermaakt met blokpuzzeltjes en een boerderij onderhouden in bijvoorbeeld Farmville. Daarom verdelen we deze categorie in tweeën. We gaan er bij deze configuraties vanuit dat je wilt gamen op een resolutie van 1920x1080. Dat is tegenwoordig toch wel het minimum.

Casual/budget gaming

Voor casual gaming hoef je niet heel veel meer te investeren dan in een instap pc. Sterker nog, de meeste internetspelletjes zoals je ze bijvoorbeeld op Zylom en Facebook vindt, zullen het prima doen op elke desktop pc. In dit geval gaan we er van uit dat je toch net een beetje meer wilt, en dat je wel eens voor een tientje een spelletje haalt uit de budgetbakken.

Voor casual gamen zijn de tweede generatie Core i-processoren van Intel en de A-serie processoren van AMD prima te gebruiken. Deze processors beschikken over minimaal twee kernen en bevatten een geïntegreerde grafische chip die casual en oudere games (enkele uitzonderingen daargelaten) goed kunnen draaien. Dat scheelt een investering in een videokaart!

Het spreekt dan natuurlijk wel voor zich dat het moederbord beschikt over een video-uitgang zoals vga, dvi of hdmi. Anders kunnen de graphics alsnog niet getoond worden. Bij de A-serie moederborden van AMD (socket FM1) is dat geen probleem. Daar hebben alle moederborden automatisch een video-uitgang. Bij de moederborden voor Intel processor moet je oppassen. Daar is het namelijk niet vanzelfsprekend dat deze poorten op het moederbord zitten.

Wil je toch net wat meer grafische kracht hebben, dan volstaat een videokaart uit de onderste regionen van het middensegment. Denk hierbij aan een investering van ongeveer 100 euro.

Als je voornamelijk via internet games wil spelen, dan heb je eigenlijk nog geen eens een optische drive nodig, maar als je toch van plan bent om bij de lokale games-boer de budgetbakken uit te spitten (en daar zitten soms best wel juweeltjes tussen), dan is op zijn minst een dvd-lezer onontbeerlijk. Qua geheugen is 2 GB aan ramgeheugen vaak genoeg.

Prioriteitenlijst

  1. Processor – minimaal 2 cores met geïntegreerde graphics

  2. Moederbord – een moederbord die de geïntegreerde grafische processorchip ondersteunt

  3. Optische Drive – handig om dat budget spelletje mee te installeren

  4. Geheugen – minimaal 2 GB ramgeheugen

  5. Videokaart – optioneel (maximaal 110 euro)

  6. Harde schijf – 500 GB minimaal

  7. Behuizing – zo goedkoop mogelijk

  8. Voeding – geen bijzondere eisen

  9. Geluidskaart – onboard op het moederbord

Hardcore gaming

Hardcore-gaming vereist meer van een pc dan casual gamen. Toch hoef je niet meer het duurste van het duurste te kopen om fatsoenlijk de nieuwste games te kunnen draaien op je pc. Dat komt vooral door het feit dat de consoles zoals de Xbox 360 en de Playstation 3 tegenwoordig de standaard bepalen. Een hoop games die tegenwoordig voor de pc uitkomen, zijn ports van de Xbox 360 versie en deze games, enkele uitzonderingen daargelaten, kan je met middensegment hardware uitstekend op full-hd spelen. Een hoop van deze games zijn zelfs gebaseerd op DirectX 9 technologie terwijl we op pc-gebied al op versie 11 zitten!

Wil je echter niets tekort komen en DirectX 11 games zo mooi mogelijk spelen, dan zul je iets meer moeten investeren, maar zolang je op één monitor met een resolutie van 1920x1080 blijft spelen, hoef je nog steeds niet het duurste van het duurste te hebben.

Geheugen: liever sneller dan meer

Voor hardcore gamen is het geheugen belangrijk. Maar meer is niet altijd beter. Bij gaming is de snelheid van het geheugen het belangrijkst. 4 GB DDR3-1600 geheugen is voor games beter dan 8 GB DDR-1333. Je moet natuurlijk wel goed opletten welk geheugen voor jouw gekozen moederbord geschikt is. Overigens is 4 GB aan ramgeheugen wel het minimale wat je nodig hebt voor games.

Videokaart weer bepalend

Vroeger was de processor de bottleneck van de grafische prestaties van je pc. Een dure videokaart kopen en een goedkope processor was onzin. De processor kon namelijk de videokaart niet bijbenen en zo werd een hoop kracht van de videokaart niet gebruikt. De huidige generatie processors is zo ontzettend snel geworden en game-ontwikkelaars zijn beter gebruik gaan maken van de mogelijkheden van de processor zodat tegenwoordig de limieten van de videokaart nu ook de echte limieten zijn. Wil je alle games moeiteloos kunnen spelen, dan is de nieuwste generatie videokaart in de hogere regionen van het middensegment ruim voldoende. Denk hierbij aan een investering van maximaal 250 euro.

Cores belangrijker dan threads

Processors van nu hebben steeds meer cores, en ook in de games-industrie heeft men dit opgepikt. Steeds meer games maken gebruik van meer dan één processorkern en bij veel games zie je dan ook als minimale eis staan: dualcore gevolgd door een aantal Ghz.

Naast cores, hebben processors vaak ook hyperthreading, zoals de Intel Core i7-2600. Met hyperthreading kunnen per kern twee taken (threads) uitgevoerd worden. Zo kan in theorie de zojuist genoemde processor 8 taken tegelijk uitvoeren en niet 4. Hierdoor zou je kunnen denken dat een processor met hyperthreading 2 keer zo snel is als een processor zonder hyperthreading. Dat is echter niet het geval.

Voor ontwikkelaars is Hyperthreading lastig te implementeren. Het levert namelijk niet altijd een performance voordeel op, omdat de twee taken van dezelfde processorkern gebruik maken en als het ware met elkaar 'vechten' om capaciteit. In het ergste geval kan dat zelfs prestatieverlies opleveren. Veel programmeurs vermijden om die reden het gebruik van Hyperthreading en bij game-ontwikkelaars is dat helemaal het geval. Helemaal nu ze gebruik kunnen maken van meerdere processorkernen. Laat je dus niet gek maken door het praatje dat processors met Hyperthreading 2 keer zo snel zijn als processors zonder Hyperthreading.

Een interessante ontwikkeling is overigens Bulldozer van AMD. Deze nieuwe processorreeks wordt prijstechnisch in het middensegment geplaatst, maar beschikt wel over acht (!) kernen. Bulldozer processors voor de consument - de Zambezi-lijn - is op hett moment van schrijven helaas nog niet beschikbaar.

Voeding en andere zaken

Een goede voeding in de pc is belangrijk. Helemaal als je een flinke grafische kaart wil gebruiken. De meeste 500 watt voedingen zijn goed genoeg om zonder problemen één grafische kaart en overige hardware aan te sturen. Wij geven de voorkeur aan 80plus voedingen. Deze voedingen zijn zuiniger en stiller dan normale voedingen. Wil je gebruik maken van meerdere grafische kaarten, of extreem krachtige kaarten, dan is het noodzakelijk goed te shoppen voor een voeding. Denk hierbij aan een 80plus voeding met een wattage van 750 watt of meer.

Verder is er nog de optische drive. Steeds minder mensen gebruiken dit station nog en eerlijk is eerlijk: als je alleen maar games koopt via online diensten zoals bijvoorbeeld Steam en Direct 2 Drive, dan heb je ook geen dvd-station nodig. Koop je ook nog graag je spellen in de winkel en vind je het fijn om een doosje met disc in je bezit te hebben, dan is een dvd-speler natuurlijk onontbeerlijk. Een dvd-brander is niet heel veel duurder dan een dvd-speler, maar vraag jezelf af: ga je de dvd-brander wel gebruiken? Elke cent besparing is wat ons betreft meegenomen.

Controllertje erbij?

Aangezien een hoop pc-games ports zijn van de console varianten, zie je ook dat het gebruik van een gamepad steeds meer ondersteund wordt. Zelfs first person shooters zoals Left 4 Dead ondersteunen een gamepad. Dé standaard op gamepad-gebied voor de pc is de Xbox 360 controller for Windows. Bijna alle nieuwe games ondersteunen deze controller volledig en vereisen doorgaans ook geen extra configuratie. Controllers die gebaseerd zijn op de Xbox 360 controller zijn ook prima geschikt, zoals bijvoorbeeld de Razer Onza.

Ben je meer van de typische pc-spellen die je met een muis en toetsenbord speelt, dan ga je natuurlijk niet bezuinigen. Fabrikanten Logitech en Razer hebben waanzinnige gametoetsenborden en muizen in hun collectie.

Prioriteitenlijst:

  1. Videokaart - bovenkant middensegment (maximaal € 250)

  2. Processor - minimaal 2 cores, 4 gewenst

  3. Geheugen - minimaal 4 GB (DDR 1600) ramgeheugen

  4. Invoer - fatsoenlijk gametoetsenbord en muis, gamepad optioneel

  5. Harde schijf - 1 TB minimaal, hoger is wenselijk

  6. Voeding - minimaal 500 watt, 80plus

  7. Behuizing - Zorg voor voldoende fans (koelingsmogelijkheden)

  8. Optische Drive - om games op discs mee te installeren, dvd-rom speler volstaat

  9. Geluidskaart - optioneel

Gamen op meerdere monitoren

Sommige gamers vinden één monitor niet genoeg en willen games spelen met twee of drie monitors. Games als Crysis 2 en H.A.W.X. zien er dan ook geweldig uit op drie schermen. In dat geval is de grafische kaart, of beter gezegd kaarten, en voeding nog veel belangrijker. Je zal minimaal twee hoge middensegment grafische kaarten nodig hebben die met elkaar gekoppeld zijn in SLI (bij nVidia kaarten) of Crossfire (bij AMD kaarten).

Hier is het belangrijk om te weten dat nVidia het aansturen van meerdere monitoren minder goed geregeld heeft dan AMD. nVidia ondersteunt prima het gebruik van twee monitoren, maar voor drie of meerdere monitoren moeten allerlei kunstgrepen uitgehaald worden. AMD kaarten (met Eyefinity technologie) kunnen vanuit zichzelf al drie monitoren aansturen en met meerdere kaarten in Crossfire kunnen dit zelf zes monitoren zijn. Als je op meerdere monitoren wilt gamen, gaat onze voorkeur uit naar AMD. Verder heb je een voeding met een wattage van minimaal 1000 watt nodig.

Vanzelfsprekend zul je nu nog kritischer op je moederbord moeten letten. Deze moet immers wel het gebruik van meerdere grafische kaarten maximaal ondersteunen.

Ook zal er meer gevraagd worden van het ramgeheugen en een minimale hoeveelheid van 8 GB is nodig. Ook hier is de snelheid van het geheugen uiteraard belangrijk. De prioriteitenlijst komt bij een games-pc met drie monitoren er als volgt uit te zien.

Prioriteitenlijst:

  1. Videokaart - 2 videokaarten in het hogere segment (minimaal € 250 per kaart)

  2. Voeding - 1000 watt 80plus

  3. Moederbord - Ondersteuning voor meerdere videokaarten (SLI en/of Crossfire) (PCIe 2.0 16x)

  4. Processor - minimaal 4 cores

  5. Geheugen - minimaal 8 GB (DDR 1600) ramgeheugen

  6. Behuizing - Zorg voor voldoende fans (koelingsmogelijkheden)

  7. Invoer - fatsoenlijk gametoetsenbord en muis, gamepad optioneel

  8. Harde schijf - 1 TB minimaal, hoger is wenselijk

  9. Optische Drive - om games op discs mee te installeren, dvd-rom speler volstaat

  10. Geluidskaart - optioneel

3D gaming

Voor 3D gaming is vooral de videokaart belangrijk en natuurlijk moet je monitor in staat zijn 3D games te tonen. Daarnaast zul je een 3D bril moeten kopen van AMD of nVidia, afhankelijk van welk merk videokaart je kiest.

De kosten voor de videokaart zullen aardig oplopen, denk richting 300 euro. Je komt dus in de hogere segmenten terecht, maar deze performance heb je ook nodig omdat bij 3D gaming het beeld twee keer wordt gegenereerd. Je kan ook overwegen twee middensegmentkaarten in SLI of Crossfire te gebruiken, maar voor 3D gaming prefereren wij het gebruik van één videokaart om compatibiliteit met games te garanderen.

Andere belangrijke elementen voor 3D gaming zijn natuurlijk de processor en het geheugen. Hiervoor gelden dezelfde standaarden als hardcore gaming, waarbij we voor het ramgeheugen minimaal 8 GB adviseren, vanwege de dubbele verwerking van textures in games.

Prioriteitenlijst:

  1. Videokaart - Hogere segment (minimaal € 300)

  2. Processor - minimaal 4 cores

  3. Geheugen - minimaal 8 GB (DDR 1600) ramgeheugen

  4. Compatible 3D bril

  5. Invoer - fatsoenlijk gametoetsenbord en muis, gamepad optioneel

  6. Harde schijf - 1 TB minimaal, hoger is wenselijk

  7. Voeding - minimaal 650 watt, 80plus

  8. Behuizing - Zorg voor voldoende fans (koelingsmogelijkheden)

  9. Optische Drive - om games op discs mee te installeren, dvd-rom speler volstaat

  10. Geluidskaart - optioneel

Video en beeldbewerking

Een andere hobby waar een flinke pc niet misstaat is video en beeldbewerking. Hoewel een flinke game-pc waarschijnlijk ook wel goed video’s en foto’s kan bewerken, vraagt deze hobby toch andere capaciteiten van je pc dan een spelletje. Zo is de grafische kaart veel minder belangrijk en draait het meer om processorkracht en geheugen hoeveelheid. Ook de harde schijf speelt een veel grotere rol bij het samenstellen van een goede video en beeldbewerkingspc.

Hoe meer cores, hoe beter

De processor is veruit het belangrijkste onderdeel voor beeld- en videobewerking. Ook hier geldt: hoe meer cores hoe beter, maar ook Hyperthreading wordt door veel filmbewerkingspakketten zoals Adobe Premiere, Sony Vegas Pro en Magix Video Deluxe ondersteunt. Hyperthreading heeft bij het transcoderen van filmdata dan ook zeker zin. Aan de andere kant zijn processorkernen nog krachtiger, dus als je moet kiezen tussen meer kernen zonder hyperthreading (AMD) of minder kernen met hyperthreading (Intel), dan gaan wij voor meer kernen.

Geheugen: Meer is beter

Waar bij games vooral de snelheid van het geheugen belangrijk is, is bij videobewerking vooral de hoeveelheid geheugen belangrijk. Films en foto’s moeten voordat ze bewerkt worden eerst ingeladen worden, en je wilt dat dit zoveel mogelijk in het geheugen gebeurt en niet op de harde schijf.

Het voordeel van een videokaart

Tegenwoordig gebruiken bewerkingsprogramma’s steeds meer de capaciteiten van de videokaart. De videokaart wordt voornamelijk gebruikt voor het previewen van video’s en voor het snel in- en uitzoomen van foto’s. Dat kan een behoorlijke tijd schelen! Echter ondersteunt niet elk bewerkingspakket deze mogelijkheid, dus je doet er verstandig aan te controleren of jouw softwarepakket deze feature ondersteunt alvorens je investeert hierin. Momenteel is de CUDA technologie van nVidia nog het best ondersteund voor het assisteren bij video en beeldbewerking. Een grafische kaart van nVidia is dan ook de beste optie. Echter zijn er al alternatieven in ontwikkeling zoals OpenCL die alle gpu's kunnen gebruiken om bewerkingen van films en video te versnellen.

Heb je een flink budget tot je beschikking, dan kun je kiezen voor de Quadro kaarten van nVidia. Deze zijn geoptimaliseerd voor foto en filmbewerking en zijn bij die bewerkingen veel sneller dan de gebruikelijke videokaarten die je bijvoorbeeld gebruikt voor een games-pc. Echter zijn deze videokaarten ongeveer vijf keer zo duur als een ‘normale’ videokaart en dat moet je er wel voor over hebben.

Harde schijf: groot en snel

Ook de harde schijf is van belang. Helemaal als je met HD-films werkt, en wie doet dat tegenwoordig nu niet? Een grote harde schijf is dus zeker geen overbodige luxe. Echter heeft videobewerking ook veel baat bij snelheid. Een SSD is dus zeker het overwegen waard! Echter wat je bij een SSD wint aan snelheid, verlies je weer aan opslagcapaciteit. Daarnaast zijn SSD schrijven op het moment schreeuwend duur! Je moet er dus wel wat voor over hebben. In een ideaalsituatie pleiten wij voor een combinatie. Een SSD schijf van minimaal 240 GB om je films op te bewerken, en een 2 TB harde schijf om je projecten op te bewaren. Wellicht is het hier ook verstandig om twee 2 TB harde schijven in Raid 1 (mirroring) te plaatsen zodat je altijd beschermd bent tegen het crashen van je harde schijf. Je kan daarnaast ook je projecten backuppen naar een extern apparaat zoals bijvoorbeeld een NAS.

SSD te duur?

Mocht je SSD schijven nu echt te duur vinden, dan kun je ook voor ‘normale’ harde schijven kiezen. De snelheid van de schijf (rpm) is dan wel van belang en als alternatief voor SSD zouden wij gaan voor de VelociRaptor schijven van Western Digital. Op dit moment van schrijven kun je 600 GB krijgen voor ongeveer € 260.

Brander: wel of niet?

Of je nog behoefte hebt aan een dvd-brander of zelfs een blu-ray brander is helemaal aan jou. Het is natuurlijk wel leuk als je een disc kan branden van een zelfgemaakte film en deze mee kan geven aan bijvoorbeeld opa en oma. Blu-ray branders zijn tegenwoordig ook betaalbaar geworden, maar desondanks weet blu-ray nog niet de markt te veroveren als 'de standaard' en zijn blu-ray schijfjes flink duurder dan dvd's. Daarnaast hebben de media-adapters de markt overspoeld en begint het streamen van video gemeengoed te worden. Het blijft dus een lastige keuze waarbij je vooral naar je eigen plannen en wensen moet kijken.

Prioriteitenlijst:

  1. Processor - min. 4 cores (eventueel met hyperthreading, meer cores is beter)

  2. Geheugen - min. 8 GB aan ramgeheugen, meer is beter

  3. Videokaart - nVidia videokaart met CUDA ondersteuning

  4. Harde schijf - één SSD van minimaal 240 GB en één of twee 2TB harde schijven

  5. Optische Drive - dvd of blu-ray brander

  6. Geluidskaart - optioneel

  7. Voeding - minimaal 450 watt

  8. Moederbord - uitgerust met firewire of usb3.0

  9. Behuizing - met genoeg koeling voor processor en harde schijven

Home Theatre pc (htpc)

Een pc is ook ideaal te gebruiken als home theatre systeem, maar dan moet je weer met heel andere zaken rekening houden. Zo is de behuizing erg belangrijk. Niet alleen vanwege de koeling, maar ook vanwege het uiterlijk. De meeste getrouwde mannen zullen niet zomaar een pc mogen koppelen aan de tv. Dat ziet er toch niet uit in de woonkamer. Daarnaast is er nog de vraag of je de pc eventueel wil koppelen aan je receiver met surround sound. En wil je ook dvd's of blu-ray's kunnen afspelen?

Behuizing: stil en energiezuinig

Home Theatre behuizingen zijn tegenwoordig gelukkig volop te krijgen en er is voor ieder wel wat wils. Een nadeel is wel de prijs, want ze zijn behoorlijk prijzig. Daartegenover staat dan wel dat je in de woonkamer gewoon een pc kan hebben staan. Echter heeft de huiskamer ook zo zijn eigen eisen: de pc mag niet teveel (blaas)herrie maken en als je de pc ook gebruikt om films te downloaden, dan wil je ook op energieverbruik bezuinigen. Een goede behuizing met een zuinige voeding is dan ook zeker aan te raden. Verder heb je home theatre behuizingen in allerlei versies: met en zonder info-display of met en zonder afstandbediening. Een goede home theatre behuizing begint qua kosten bij minimaal 125 euro. Merken die uitstekende home theatre behuizingen hebben zijn Antec, Lian Li,  Origen en Zalman.

Een kwestie van platform

Bij een Home Theatre systeem kom je vrijwel onmiddellijk voor de welbekende keuze te staan: Intel of AMD. Beide fabrikanten bieden uitstekende platformen voor een Home Theatre PC. Zo hebben de tweede generatie Core i processors en AMD’s A-serie beiden een krachtige grafische chip geïntegreerd zitten waarmee films moeiteloos in HD afgespeeld kunnen worden. Welke van de twee je uiteindelijk kiest maakt dus eigenlijk niet veel uit, tenzij je merk-trouw bent. Wel is het zo dat op het moment van schrijven de A-serie van AMD net wat beter presteert op grafisch gebied. Als je puur films wil bekijken, dan draait het dus vooral om de features van het moederbord.

Geluidsdilemma

Een beetje home theatre systeem vereist natuurlijk surround sound, maar wellicht heb je al zo'n geluidsinstallatie in de woonkamer staan. Dan ga je natuurlijk niet nog een extra set speakers voor je pc plaatsen. Dan wil je de pc aansluiten op je home cinema systeem. De aansluitmogelijkheden hangen af van je receiver, de audiocapaciteiten van je videokaart of de capaciteit van je geluidskaart of geluidschip van je moederbord.

Als de receiver een vrije hdmi-ingang heeft, dan kun je via de hdmi-uitgang van je grafische kaart de pc aansluiten. Echter betekent dit niet automatisch dat je ook surround sound (DTS-HD) hebt. Dat moet de grafische kaart dan ook zelf ondersteunen. Bij nVidia is dit vanaf de GeForce 400 reeks het geval. Bij alle huidige AMD videokaarten is surround sound standaard ondersteund.

Een andere mogelijkheid is de interne geluidschip van het moederbord gebruiken, maar dan moet deze natuurlijk wel surround sound ondersteunen en digitale uitgangen hebben waarmee de computer verbonden kan worden met de receiver van de homecinema set.

Als laatste optie kun je ook de geluidschip op je moederbord uitschakelen en gebruik maken van een echte geluidskaart, intern of extern. Deze geluidskaart kun je op verschillende manieren aansluiten op de receiver, maar de optisch digitale uitgang zal het meest voor de hand liggen (toslink). Dat een geluidskaart overigens een digitale optische uitgang heeft, betekent overigens ook niet dat surround sound standaard ondersteund wordt. Controleer dit dus voordat je een geluidskaart aanschaft.

Hard schijf: groot en zuinig

Als je geen gebruik maakt van een NAS of als je films wil opnemen of op de pc wil bewaren, dan zul je flink wat opslagcapaciteit nodig hebben. Een terrabyte is toch wel het minste, hoewel wij eerder zullen gaan voor 2 TB. Aangezien er niet veel performance eisen zijn aan een home theatre pc, raden wij een energiezuinige harde schijf aan, zoals de Caviar Green harde schijven van Western Digital.

Toetsenbord: Touchpad bij?

Een element dat je niet moet onderschatten bij het (laten) bouwen van je eigen Home Theatre pc, is de invoer. Je wil natuurlijk niet met een standaard bedraad toetsenbord en muis werken achter je superstrak vormgegeven thuistheater. Als je net iets meer wil dan alleen films bekijken, dan is een draadloos toetsenbord met geïntegreerde touchpad de meest handige oplossing. Deze toetsenborden zijn niet goedkoop, maar wel erg handig. Fabrikanten Logitech en Adesso hebben draadloze toetsenbord met touchpad in hun assortiment zitten.

Prioriteitenlijst:

  1. Behuizing - Antec, Lian Li, Origen of Zalman

  2. Moederbord en processor - Platformkeuze: AMD of Intel, audio mogelijkheden

  3. Harde schijf - minimaal 1 TB energiezuinige 5400 rpm schijf

  4. Invoer - draadloos toetsenbord met touchpad of afstandbediening

  5. Geluidskaart - optioneel, wellicht noodzakelijk voor surround sound

  6. Optische Drive - Blu-ray of DVD speler voor afspelen van optische media

  7. Geheugen - 2 tot 4 GB ramgeheugen is genoeg

  8. Voeding - energiezuinige voeding

Home Entertainment PC (home theatre + gaming)

Als je meer wilt dan alleen internetten en multimedia consumeren, maar ook gamen, dan is een hybride oplossing wellicht het beste: Een hometheatre pc met genoeg kracht in zich om games op full hd resolutie (1920x1080) te kunnen spelen.

Wil je gewoon casual gamen, dan kun je jezelf nog wel redden met een 'gewone' hometheatre pc. Is dat je doel, dan neigen wij meer naar AMD omdat de grafische chip in AMD's Fusion processors een stuk krachtiger is dan Intel's chip.

Wil je echter ook bijblijven en de nieuwste games kunnen spelen, dan zul je moeten investeren in een videokaart. Omdat deze pc waarschijnlijk in de woonkamer staat, raden wij een stille videokaart aan uit het middensegment. Deze maken geen herrie en middensegmentkaarten van nu zijn krachtig genoeg om games af te spelen in 1080p resolutie. Wat videokaart betreft, geven wij de voorkeur aan nVidia grafische kaarten omdat de drivers van deze videokaarten het beeld beter scalen voor hd-tv's. Bij de videokaarten van AMD is dat meer werk om te configureren.

Uiteraard moet je nu nóg kritischer zijn bij het aanschaffen van de behuizing, wat het belangrijkste onderdeel blijft van een huiskamer-pc. De behuizing moet nu behalve mooi, ook genoeg inbouwruimte bieden voor een fatsoenlijke grafische kaart. Daarnaast is koeling ook belangrijk, want het kan goed heet worden in de pc. Een behuizing met grote fans (12 cm) is dan ook een must. Hoe groter de fan, hoe minder wentelingen deze hoeft te maken om te koelen en hoe stiller hij dus is. Verder raden we je aan om 4 GB ramgeheugen te plaatsen. De meeste games onder Windows 7 werken hier soepeler mee.

Prioriteitenlijst:

  1. Behuizing - kast met 12 cm fans waarin een middensegment videokaart past

  2. Moederbord en processor - ondersteuning van grafische kaart, eventueel audio mogelijkheden

  3. Grafische kaart - bij voorkeur een stille middensegmentkaart

  4. Invoer - draadloos keybord met touchpad of afstandbediening, gamepad

  5. Geheugen - 4 GB ramgeheugen

  6. Optische Drive - Blu-ray of DVD speler voor films afspelen en/of games installeren

  7. Harde schijf - minimaal 1 TB energiezuinige 5400 rpm schijf

  8. Geluidskaart - optioneel, wellicht noodzakelijk voor surround sound

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000