abonneren

Medion MD 8362

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Test resultaten
Woensdag 21 september is er weer een nieuwe Medion desktop te koop bij de Aldi: de Akoya E4050 D, oftewel de MD 8362. Volgens het persbericht dat we binnenkregen, hebben we te maken met een 'krachtige multimedia-pc in een fraaie designbehuizing'. Dat laatste kun je vergeten, het is dezelfde kast als al die andere desktoptowers van de Aldi.
De eerste claim – krachtige multimedia-pc – hebben we voor je getest.

De MD 8362 is voorzien van AMD's nieuwste middensegment processor: de A8-3800. Deze processor is goedkoop (rond de 100 euro) en bevat 4 kernen op 2,4 GHz. Daarnaast bevat hij een krachtige geïntegreerde grafische chip: de AMD Radeon HD 6550D. Zo blijft het PCI-Express (16x) slot op het moederbord bespaard. Hierdoor is de pc zelfs uit te breiden met een echte grafische kaart, maar dan is de voeding vervangen wel noodzakelijk.
 

Wéér die voeding

En zo komen we weer op hetzelfde minpunt als bij alle andere Aldi Medion pc's: de voeding. Dit is nog steeds een matige, verouderde 20-pins 350 watt voeding die tevens ook niet beschikt over 6-polige stekkers voor moderne grafische kaarten (PEG6). Niet meer te verantwoorden en strafpunten voor Medion dus.


Zuinige prestaties

Hoewel de grafische prestaties best aardig zijn, er valt zelfs casual mee te gamen (Mafia II op een resolutie van 1280x720 met minimale grafische effecten levert meer dan 30 frames per seconde op), zijn de prestaties in zijn geheel niet heel bijzonder. We meten 4473 punten in PCmark Vantage en 2035 punten in PCmark 7. Dat zijn geen hoge scores, zeker niet voor een desktop pc. Dat is vooral te wijten aan de Western Digital Caviar Green harde schijf die gebruikt is. Deze is weliswaar energiezuinig, maar niet heel snel en dat beïnvloedt de benchmarkscores negatief.
 

Pas op voor de usb!

Helaas voelen wij ons genoodzaakt om je te waarschuwen voor de usb-poorten aan de voorkant van deze pc. Bij de vorige Aldi Medion desktop-pc, de Medion MD 8359, overkwam het ons al dat onze externe harddisk met benchmark-software corrupt raakte. Gelukkig was dit vrij gemakkelijk met reparatiesoftware te herstellen. Wij gingen toen uit van een incident en een eigen fout. Echter hebben we deze keer goed opgelet en dezelfde externe harddisk aangesloten op de voorkant van deze Medion pc.

We hebben de harde schijf er niet vroegtijdig uitgetrokken. Sterker nog, we hebben de externe harddisk netjes in de usb-poort laten zitten en via 'Windows Start' de computer opnieuw opgestart. Het resultaat: opnieuw een corrupte externe harde schijf. Wat ons betreft is dit geen toeval meer, en daarom waarschuwen we je voor de onbetrouwbare usb-poorten aan de voorkant van deze pc. Wees voorzichtig met externe opslagmedia en sluit deze niet achteloos aan op de usb-poorten aan de voorkant van deze pc. Heb een back-up achter de hand voor het geval jou hetzelfde overkomt als ons.
 

Zeer energiezuinig

Een groot pluspunt van deze pc is zijn energieverbruik. Deze is met 32 watt in 'idle'-status zeer laag. Zijn maximale verbruik, waarbij we de processor extreem belasten, is in onze test 74 watt. Dit is voor desktopbegrippen bijzonder laag. Ook valt op dat deze pc veel minder hitte genereert en daardoor dus ook weinig koeling nodig heeft. Het gebrek aan fans in de systeemkast van deze pc is dan ook geen probleem. Een bonus is dat de pc hierdoor ook bijzonder stil is.

 

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • Heel energiezuinig
  • Uitbreidbaar
  • Krachtig genoeg voor allround pc-gebruik
  • usb-poorten vooraan onbetrouwbaar
  • Belachelijk verouderde voeding
De Medion MD 8362 is een goedkope allround pc die vooral heel energiezuinig en stil is. Voor allround gebruik en licht casual gaming is deze pc prima geschikt en met de juiste investering is deze pc zelfs uit te breiden. De achilleshiel is wederom de verouderde voeding, en daar moet je zeker rekening mee houden.

 

Geschreven door: Gerard Sombroek op

Category: Review, Desktopsystemen

Tags: