abonneren

Medion Aldi i7 SSD-PC MD 8815

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Test resultaten
  3. > Specificaties
Medion heeft de smaak te pakken gekregen. Vlak na de verkoop van hun eerste Tablet via de Aldi, verkopen zij vanaf woensdag 14 december weer een nieuw model desktop. Deze keer eens geen instap-desktop maar een echte performance pc gemaakt voor games en beeldbewerking: de Akoya P5365 D. Bij de Aldi wordt deze pc verkocht onder de naam 'i7 SSD-PC MD 8815'.

De hardware die we in deze desktop vinden zijn we eigenlijk niet gewend van de gemiddelde Aldi-pc. De vorige desktop was al krachtiger dan de gemiddelde instap-pc, maar deze desktop gaat qua performance nog een paar stappen verder.

Binnenin vinden we een heuse Core i7 2600 processor: 4 kernen op 3,4 GHz. Daarnaast beschikt deze pc over 8 GB ramgeheugen en een nVidia GeForce GTX560 videokaart. Deze videokaart zit qua power in de bovenste regionen van het middensegment. Echter blijkt de GTX560 in deze pc wel een OEM versie te zijn. Deze is 30 procent minder krachtig dan een echte GTX560. Een GTX560 op zich is ruim krachtig genoeg om in full hd op te kunnen gamen. Met de OEM versie in deze pc kan dit met een hoop games ook, maar bij sommige games kan het voorkomen dat je toch wat in resolutie terug moet schroeven als je alle grafische details aan wil blijven houden. Verder vinden we een 64 GB SSD schijf zodat de computer snel kan opstarten. Een harde schijf van 1 Terrebyte vinden we voor de installatie van programma's en het opslaan van data.

Deze Medion desktop heeft veel weg van de Medion Akoya P5336 D, die te koop was in de Medion webshop. Qua performance scoren ze dan ook erg dicht op elkaar. Het enige verschil is eigenlijk dat de P5336 D een 80 GB SSD schijf heeft en 1,5 TB opslagruimte, terwijl deze Aldi-desktop het moet doen met een 64 GB SSD en 1 TB opslag. Echter is deze desktop wel 100 euro goedkoper: 799 euro in plaats van 899 euro. De scores van de verschillende benchmarkprogramma's vind je onderaan deze review onder het tabblad 'testresultaten'.

De prijs/prestatieverhouding bij deze desktop-pc is echt erg goed. Voor 799 euro ga je niet zelf een pc kunnen bouwen die dezelfde mogelijkheden en performance biedt, compleet met legaal Windows besturingssysteem. Maar om deze prijs te bereiken, zij wel enige concessies gedaan. Zo is het moederbord - die overigens wel voorzien is van een geïntegreerde wifi (n) kaart - zeer beperkt qua uitbreidingsmogelijkheden. Er zijn maar 2 geheugensloten en 1 pcie-slot voor een videokaart. Deze zijn natuurlijk allemaal gebruikt. Daarnaast is de voeding maar 450 Watt en dat is net genoeg voor de hardware die in deze computer verwerkt zit. Zodra je de grafische kaart vervangt door een krachtiger of nieuwer model, dan is er een goede kans dat je ook de voeding moet vervangen. Aan de andere kant biedt deze pc genoeg performance om de komende jaren zonder problemen alles te draaien wat je maar wilt. Upgraden is dan ook niet echt noodzakelijk. Zoals gebruikelijk koop je een Aldi-pc 'as is'. De enige sloten op het moederbord die vrij zijn, zijn 2 PCIe (1x) sloten, waarvan er 1 wordt geblokkeerd door de videokaart. Zodoende heb je nog 1 PCIe (1x) slot vrij voor bijvoorbeeld een tv-kaart of extra usb3.0 kaart.

Wel vinden we het jammer dat de pc van binnen erg rommelig in elkaar zit. Nu is het alom bekend dat Medion niet bekend staat om strak netjes gebouwde computers, maar de kabelkluwe is in deze pc wel heel erg. Aan de andere kant, als je je pc nooit openschroeft, heb je er ook geen last van.

Er zijn weinig ventilatoren in deze pc aanwezig. De binnenkant wordt gekoeld door de fans van de processor, de videokaart en de voeding. Dat is het. Desondanks blijft de pc wel gewoon goed functioneren en een bijkomend voordeel is dat deze pc redelijk stil is.

Qua software zien we het gebruikelijke Medion pakket met diverse multimediasoftware voor het bekijken en beheren van films en foto's, Office 2010 starter en een 3 maanden versie van Kasperski Internet Security 2011.
 

Beperkte voorraad

De Aldi is notoire als het gaat om voorraden van computer-gerelateerde producten en dat zal ook gelden voor deze desktop. Dit betekent dat er per Aldi filiaal maar enkele computers verkrijgbaar zijn en dat je dus heel snel erbij moet zijn wil je deze computer bemachtigen. Nabestellen is doorgaans niet mogelijk.

 

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • krachtig
  • stil
  • geïntegreerde wifi
  • niet duur voor wat je krijgt
  • slordig gebouwd
  • zeer beperkt uitbreidbaar
  • weinig usb-poorten
Hoewel we best te spreken zijn over de prestaties van i7 SSD-PC MD 8815 en de prijs objectief gezien best scherp is, vinden we 799 euro niet echt een Aldi prijs. We vragen ons dan ook af of deze computer de massa van de Aldi zal aanspreken.

 

Geschreven door: Gerard Sombroek op

Category: Review, Desktopsystemen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie