abonneren

Medion Aldi Akoya E2210 MD8363

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Test resultaten
  3. > Specificaties
Medion heeft de smaak te pakken en heeft alweer een nieuwe desktop pc voor de Aldi gemaakt. Deze is vanaf 19 oktober te koop. Waar het vorige model - de MD 8362 - een AMD quadcore processor had, heeft dit nieuwe model weer een processor van Intel in de gelederen. Tijd voor een test!

De Medion desktops bij de Aldi hebben allemaal hetzelfde uiterlijk en dat geldt ook voor deze pc. Op dat gebied valt er dus weinig te melden. Het is een zwarte niet al te grote kast waarbij standaard een muis en toetsenbord geleverd is.

Eindelijk goede voeding!

We hebben er in onze reviews iedere keer weer over geklaagd - en terecht - en het ziet er eindelijk naar uit dat Medion geluisterd heeft. Eindelijk vinden we in de kast een fatsoenlijke 24-pins voeding die ook voorzien is van een 6-pins stekker voor een krachtigere grafische kaart. Daarnaast is het wattage met 100 watt gestegen: 450 watt in totaal dus. In deze voeding hebben wij meer vertrouwen dan de oude meuk die in de vorige modellen gebruikt werd. We juichen deze beslissing van Medion dan ook toe.
 

Harde waren

Verder vinden we in de kast een moederbord met beperkte uitbreidingsmogelijkheden. Zo zijn er 2 geheugensloten die al bezet zijn door 4 GB aan DDR3 (1333) geheugen. Op zich prima, maar geheugen uitbreiden betekent hier dus geheugen vervangen. Verder vinden we een harde schijf met een behoorlijke opslagcapaciteit van 1,5 TB. Opslagruimte kun je nooit genoeg hebben, dus hier worden we blij van. De graphics worden verzorgd door een GeForce GT530 videokaart van nVidia. Dit is een instapmodel waar je niet al te veel van moet verwachten.

 

Onbetrouwbare usb

In vorige modellen merkten we al op dat onze externe harde schijf corrupt werd gemaakt via de usb-poorten aan de voorkant. Omdat we deze keer niet weer allerlei data willen verliezen, hebben we nu een usb-toetsenbord aan de voorkant gehangen. Dit leek goed te gaan, maar na enkele uren bleek dit toetsenbord nergens meer op te reageren. Dit terwijl de computer zelf niet hangt. Het toetsenbord 'ontpluggen' en aansluiten via de achterkant loste het probleem op. De usb-poorten aan de voorkant blijven we dus onbetrouwbaar vinden.

 

Prestaties

Na de hardware uitgebreid bekeken te hebben, wordt het tijd om de prestaties te meten. Als we deze Medion desktop vergelijken met zijn voorganger - de MD8362 -, dan presteert deze desktop beter. Vooral op grafisch gebied is hij veel krachtiger hoewel je niet moet verwachten dat het een geschikte games-pc is. Je kunt gamen op deze pc, maar dan zul je de instellingen flink moeten indammen om het geheel soepel te houden.
Ook op algemeen gebied is deze Akoya sneller dan zijn voorganger. Hij scoort in het benchmark-programma PCMark 7 bijna 200 punten meer en in PCMark Vantage bijna 1400 punten meer dan de MD 8362. En dat terwijl de Core i3 processor in deze pc maar twee cores heeft en niet 4 zoals de AMD A8-3800 processor in het vorige model.

Wel merken we op dat we tijdens het testen lang moeten wachten. Zowel bij het installeren van software als bij het uitvoeren daarvan. Ook Windows Update doet er bijzonder lang over voordat veranderingen zijn doorgevoerd. Echter vinden we deze wachttijden niet meteen terug in de benchmark-scores. Alleen in PCMark Vantage zien we dat de snelheid van de harde schijf erg laag scoort. Dit zou dus een oorzaak kunnen zijn, maar in een pure harde schijf benchmark, zoals ATTO, zien we die traagheid niet. We meten de traagheid dus niet echt, maar beleven hem wel.

 

Zachte waren

Wat software betreft, is Medion altijd erg compleet. Er is genoeg multimedia software geïnstalleerd zodat films moeiteloos bekeken kunnen worden en foto's georganiseerd en enigszins bewerkt kunnen worden. Verder is er antivirussoftware van Kaspersky geïnstalleerd en ontbreekt uiteraard MS Office 2010 starter niet. Wel is de desktop ietwat vervuild met snelkoppelingen naar de Aldi site en E-bay, maar deze zijn eenvoudig te verwijderen.

 

Wel sneller, niet zuiniger

Als we naar de energieconsumptie kijken, zien we dat deze desktop meer energie nodig heeft om te draaien. In de 'idle-modus', waarin een pc alleen maar aanstaat, verbruikt hij al 20 watt meer dan zijn voorganger. Datzelfde verschil zien we ook terug als we de pc maximaal aan het werk zetten.

 

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • eindelijk een fatsoenlijke voeding
  • 1,5 TB opslagcapaciteit
  • geïntegreerde wifi (n)
  • enigszins uitbreidbaar
  • onbetrouwbare usb-poort aan voorkant
  • lang wachten tijdens installaties
We zijn goed te spreken over Medion's nieuwste Aldi-pc. De MD 8363 presteert goed, en is zelfs enigszins uit te breiden. Ook zijn we blij dat Medion eindelijk fatsoenlijke voedingen gebruikt. Wel hebben we onze twijfels bij de stabiliteit van de voorste usb-poorten. We zijn dan ook benieuwd naar ervaringen van anderen hiermee. Al met al is deze computer een betere deal dan zijn voorganger, maar hij kost wel 100 euro meer.

 

Geschreven door: Gerard Sombroek op

Category: Review, Desktopsystemen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord