abonneren

MediacenterWorld PowerStreamer htpc

De mediacenter – of home theatre pc – is een steeds interessanter apparaat om in de huiskamer neer te zetten. Tenminste: als het een goede is. Dus: stil, zuinig, flexibel en gemakkelijk in gebruik. Wij testen de PowerStreamer van Mediacenterworld om te kijken of deze aan de criteria voldoet.
Score
60
  • Pluspunten
  • Goede hardware
  • Mooie behuizing
  • Minpunten
  • Te veel software
  • Niet echt stil

None

Hardwarematig is er weinig mis met de PowerStreamer. Behalve dan dat hij stiller mag zijn. De pc is goed hoorbaar als deze belast wordt. Maar goed: in een kast (met koeling) is het wellicht minder storend. Softwarematig komt de PowerStreamer een beetje als een lappendeken over. Er staat te veel software op. Naar ons idee is zeker 90 procent niet nodig. Om een voorbeeld te geven: Xbmc met alle codecs speelt gewoon alles af. Ook extern. Lever daar wellicht nog software voor blu-ray mee en je bent klaar. Kwestie van keuzes maken, toch?

Mediacenterworld levert de PowerStreamer in een MS-Tech-behuizing (de MC-10) die er netjes uitziet en een vrij compact formaat heeft. Denk aan een gemiddelde harddisk settopbox. De voeding (120 watt) is desondanks intern, wat een prestatie is. We kennen genoeg behuizingen van dat formaat die de voeding extern hebben.

Rappe hardware

Intern zien we een Asrock-moederbord (H61) en een 65 watt Core i5 2405S die zijn werk doet op een respectabele 2,6 GHz. De i5 heeft 4GB geheugen tot zijn beschikking en haalt de data van een 64GB OCZ Vertex 3. Er is tevens een tweede schijf voor opslag: een 1TB Samsung 2,5-inch schijfje. Handig voor wie al zijn media op dit systeem wil opslaan.

De prestaties van het systeem zijn, niet geheel verwonderlijk, prima. De i5 is een behoorlijk snelle processor en is ook zuinig. De Vertex-3 heeft zich al ruimschoots bewezen; het is een snelle en schappelijk geprijsde ssd. Deze combinatie – en 4GB ddr3 – zorgen voor prima scores in Cinebench (4,1 in versie 11.5) en PCMark 7: 4159 punten. In 3DMark Vantage zien we 1704 punten, maar dat is te wijten aan de HD 3000-gpu van Intel. 

De koeling van het systeem is helaas  niet heel stil. Met name de voeding is goed hoorbaar en ook de cpu-koeler is hoorbaar als het systeem langer aan staat en wat aan het werk moet. Jammer, want er zijn vast stillere oplossing te bedenken voor deze behuizing. Of wellicht is het een idee om een casefan te installeren die in alle rust wat warme lucht afvoert, zodat de cpu-koeling niet zo hard hoeft te werken.

Kwestie van smaak?

Wij testen een systeem van Mediacenterworld met het Extreme-pakket. Dat softwarepakket is zacht uitgedrukt zeer compleet. Toch is het niet geheel naar onze smaak. Er staat Windows 7 Home 64-bit op, waar niets mis mee is. Echter: zoals bij elk systeem van Mediacenterworld, start standaard een browserscherm met een welkom een aantal waarschuwingen. Daar zijn we niet van gecharmeerd. En we gokken dat 90 procent van de gebruikers dit niet leest en zich alleen maar stoort aan het opdringerige browserscherm.

Ook start standaard Winamp mee om als muziekserver te fungeren. Ook niet onze eerste keuze. Er zijn veel mooiere oplossingen, zoals subsonic of bijvoorbeeld xbmc. Tenslotte een firewall van Comodo en een virusscanner van AVG. Een aparte firewall lijkt ons pure onzin, gezien het feit dat Windows er al één heeft en er doorgaans nog een beveiliging in de router zit. Kortom: extra systeemvervuiling.

Talloze keuzes

Dan de mediapakketten. Dat verhaal is wat tweeledig. Mediacenterworld installeert standaard Windows Media Center. Nu valt daar absoluut wat voor te zeggen. Het is een gemakkelijk programma met prima ondersteuning voor tuners. Echter: de codec-ondersteuning is niet heel goed en het is niet echt gemakkelijk zelf zaken aan te passen in dit pakket.

Nu heeft Mediacenterworld wel een aantal extra pakketten geïnstalleerd, zoals Xbmc. Een positief punt, maar er is niets ingesteld. Tevens moet je de extra pakketten weer starten vanuit Windows Media Center dat weer niet automatisch opstart als Windows is gestart. Dat is niet heel handig.

Wat ook niet handig is, is dat het in geval van Xbmc een kale installatie betreft, wat betekent dat de klant nog alle plugins voor basale zaken als: ondertiteling, youtube, imdb, externe bediening, etc moet instellen. In de handleiding staat vermeld dat alles al geconfigureerd is; dat is dus niet het geval.

Blu-ray

Een erg leuk extraatje is het feit dat de machine blu-ray kan afspelen. Mediacenterworld heeft gekozen voor DAPlayer. Ook is PowerDVD geïnstalleerd. Twee pakketten om video te spelen moet genoeg zijn.

Hoewel Mediacenterworld het goed bedoeld, voelt het systeem door al deze pakketten aan als een lappendeken. Telt u maar eens op wat er allemaal langs is gekomen: Windows Media Center, Xbmc, MediaBrowser (plugin), DAPlayer, PowerDVD en Winamp. Dat is gewoon te veel.

Geschreven door: Jaap Veenstra op

Category: Review, Desktopsystemen

Tags: