abonneren

Media PC 'Beter'

Ondanks dat Windows Mediacenter daar zelf nog niet klaar voor is, is er nu ondersteuning voor digitale televisie mogelijk in de nieuwste mediacenter pc's. Een high tech mediacenter pc's met digitale satellietontvanger.

Dankzij de komst van de Floppy DTV-s2 satelliet tuner van het innovatieve tamelijk jonge bedrijf Digital Everywhere komt het gebruik van digitale tv in mediacenter pc's nu van de grond. De beeldkwaliteit is goed voor een mediacenter zelfs heel goed, uiteraard nog wel afhankelijk van de kwaliteit van de zender. De pc zowel als de tuner zijn helemaal klaar voor echte HD-tv. Helaas is windows mediacenter daar nog niet klaar voor.

Mediacenter

De IkBenStil Beter is voorzien van Windows Vista in Ultimate uitvoering. Alle mediacenter functionaliteit inclusief het tv-deel met programmagids en videorecorder voor het al dan niet geprogrammeerd opnemen van de programma's of het time-shiften staan ons ter beschikking.
Voor het kijken naar het ene en het opnemen van het andere kanaal zou een tweede tv-tuner nodig zijn.

Zappen

Terwijl gewone satelliet tuners al niet erg snel zappen is het bij dit apparaat wel afzien als er gezapt wordt. Het wisselen van kanaal kan wel een aantal seconden tot soms wel 5 seconden duren. Dit is vooral een mediacenter software-probleem en heeft niet zoveel met de hardware te maken. Ondanks de mediacenter afstandsbediening is de mce software niet erg gebruikersvriendelijk, als het om snel zappen gaat. Een ander punt van kritiek waar een traditionele satelietontvanger het beter doet is het automatisch schalen van het beeld. Bij de mediacenters is soms handmatig ingrijpen nodig en zijn zwarte balken of het wegvallen van delen van het beeld onvermijdelijk.

MCE update

Er wordt op korte termijn een update van Windows Mediacenter Edition (mce) verwacht (bekend onder de codenaam Fiji) waarin naar verwachting met name het zappen en de ondersteuning voor satellietontvangst de HD-functionaliteit, en teletext worden toegevoegd en verbeterd. De configuratie van de satellietkanalen gaat vooralsnog via in het Windows register opgenomen kanaaldefinities. Dit is niet een echt gebruiksvriendelijk proces. IkBenStil doet verzorgt deze configuratie via remote support online via internet.

Fraaie kast

De pc's is gebouwd in een bijzonder fraaie in zwartgeborsteld aluminium uitgevoerde htpc-kast van Origen in een 17 cm hoge hoge uitvoering. Deze kast is nog wel erg groot en vooral ook erg diep. Geheel volgens IkBenStil traditie wordt de flinke ruimte in de kast benut voor speciale koelers en grote langzaam draaiende ventilatoren. De pc is daarmee behoorlijk stil. Ook ontbreekt een blu-ray speler niet, zodat van full-hd beeld en bijbhorende 8.1 geluid kan worden genoten.

Display

Op het goed afleesbare alfanumerieke display wordt mediacenterinformatie weergegeven. Zoals mp3 tags of tv-programma informatie. Als uw satellietschotel en abonnement er klaar voor is, kan de IkBenStil met het meegeleverde windows tv-tuner programma ook de hd-kanalen bekijken.

Prestaties

Dankzij de rappe Core 2 quadcore processor, geheugen en flinke grafische kaart is de IkBenStil niet alleen een mediacenter maar ook een goed presterende allround pc geschikt voor gaming en andere zwaardere toepassingen.De IkBenStil Beter is ook in een dvb-c (kabeltv) uitvoering verkrijgbaar.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • prestaties
  • stil
  • blu-ray speler
  • full-hd
  • 1 tuner
  • root
Hoewel we zeer te spreken zijn over de beeldkwaliteit en de mogelijkheden van het mediacenter, hebben we nog steeds onze bedenkingen bij het functioneren van de mediacentersoftware. Over de hardware niets dan lof, deze IkBenStil Beter is meer dan een mediacenter pc alleen en is dankzij zijn krachtige processor en graphics bijzonder universele pc die ook voor gaming niet misstaat.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Desktopsystemen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie