abonneren

MD 8852

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Medion pc’s staan doorgans bekend om hun uitstekende prijs- / kwaliteitsverhouding. Wij zijn benieuwd of Medion nog steeds deze reputatie verdient. Omdat Medion nauwelijks op onze aanvraag voor test-pc’s ingaat, zijn we zelf vroeg uit de veren gegaan om een Core i5 pc te ‘scoren’. Wij weten nu waarom Medion liever niets instuurt!

De specificaties van de Medion MD8852 zijn indrukwekkend. We zien een Core i5 750-processor, 4GB ddr3-geheugen, 8-kanaals audio, een gloednieuwe nVidia GT240 en een hardeschijf met een capaciteit van 1TB. Medion levert de pc met Windows 7 Home Premium. Eigenlijk kan er maar weinig mis met deze pc zijn. En als we het prijskaartje bekijken, dan worden we helemaal enthousiast: €599!

Besparing


In de doos vinden we behalve de pc ook nog een draadloze toetsenbord en muis . Natuurlijk zijn ze geheel in de huisstijl van Medion: zwart en glimmend met blauwe lampjes. Verder treffen we nog een doos met recoverydiscs aan. Opvallend is dat Medion zowel een 32- als een 64bits Windows 7 meelevert. Het is gul, maar we snappen de levering van de 32-bit versie eigenlijk niet: de pc beschikt namelijk over 4GB geheugen en Windows 7 32-bit kan geen 4GB adresseren. Het resultaat: u kunt maar 3,2GB van de 4GB gebruiken. Tevens blijkt in meerdere tests dat 64-bit sneller is. Jammer genoeg blijkt later dat Medion standaard de 32-bits versie installeert.

De pc zelf ziet er netjes uit, maar voelt wel wat goedkoop. Het plastic is wat dunnetjes, net als de metalen zijpanelen. Echt kwalijk kunnen we het Medion niet nemen, gezien de prijs. Wat we wel een mindere besparingspost vinden, is het geringe aantal usb-poorten. We treffen er zes aan op de achterzijde en er zijn er twee voor op de kast. Gezien het feit dat de P55-chipset er tien op het io-deel ondersteunt en nog vier voor andere doeleinden, vinden we dit een beetje karig van Medion dat ze er maar acht bieden. Overigens gebruikt Medion nog één interne usb-aansluiting voor de cardreader en nog één voor een speciale docking station voor Medion-schijven. Als we naar de sata-aansluitingen op het MSI OEM-moederbord kijken, zien we zes poorten, wat prima is. Twee van de zes heeft Medion naar buiten gelust. Voor op de kast – in de cardeader – is namelijk een e-sata poort. Tevens is het mogelijk bovenop de pc een externe schijf uit Medions eigen stal te ‘docken’.

Gevaarlijke keuzes


Als we de behuizing open maken om te bekijken hoe Medion deze pc heeft samengesteld, moeten we even slikken. Allereerst doet Medion niet aan kabelmanagement. De tros kabels die uit de FSP-voeding komt, hangt midden in de pc. Niet echt netjes. Wat echter nog veel erger is, is dat Medion een voeding met een 20-pins ATX-stekker op een modern moederbord met een 24-pins aansluiting gebruikt. Het feit dat de FSP-voeding een 20-pins stekker heeft, wijst erop dat deze voeding niet ATX2.0 gecertificeerd is. En aangezien deze standaard er al sinds 2003 is, vragen wij ons sterk af hoe oud deze voeding al is.

Deze mix van ATX-standaarden kan voor behoorlijk wat vervelende problemen zorgen, aangezien de ATX-standaard specificeert hoe de fabrikanten de stroom over de diverse lijnen moeten verdelen. Oudere systemen – voor Pentium 4 en Athlon 64 – vragen namelijk meer vermogen van de 3,3 en 5 volt lijnen. Nieuwere systemen, zoals de P55-systemen vragen veel meer van de 12 volt lijnen. Vandaar dat een ATX 2.x-voeding een moederbordstekker met 24 in plaats van 20 pinnen heeft. De vier extra pinnen verzorgen extra vermogen en stabiliteit op de 3,3, 5 en 12-volt lijnen. Kortom: een oudere voeding werkt, maar de vraag is: hoe lang?

Lekker warm


Behalve de voeding, zien we nog meer besparingsposten, zij het dat deze minder serieus zijn. Zo missen we een extra casefan om de hardware wat te koelen. De P55-chipset is minder heethoofdig dan de X58 of de oudere X48, maar de temperatuur kan toch wat oplopen. Ook kan de terabyte Seagate-hardeschijf het nog best warm krijgen zonder een goede luchtstroom. Zeker in de zomer. We merken tevens dat bij het benchmarken – de scores vindt u verderop in het artikel – dat de merkloze GT240-videokaart met 512MB gddr5-geheugen aardig warm wordt. Hij tikt regelmatig de 85 graden aan. Dat is behoorlijk warm voor een grafische kaart. En aangezien deze de warmte afgeeft aan de lucht in de behuizing, kan de temperatuur weer extra oplopen.

Kernkracht?


Wie het artikel in PCM over P55 heeft gelezen, weet dat dit platform uitermate goed kan presteren. Tevens maakte de Core i5 750 een goede indruk. De processor is betaalbaar en snel dankzij de verbeterde turbomodus. Ook draagt de geïntegreerde pci-express controller bij aan betere grafische prestaties. Kortom: deze machine heeft heel wat in huis.

Toch maakt deze Medion MD8852 geen goede indruk. Allereerst merken we tijdens het installeren van software dat het systeem soms gewoon stottert. Af en toe geeft hij even niet thuis en staat er een seconde later ineens een desktop vol schermpjes. Dit kan liggen aan de hardware, maar kan ook aan de irritante Bullgard virusscanner liggen die keer op keer om registratie vraagt.
Als we het systeem aan het renderen zetten met Cinebench R10, valt op dat deze te laag scoort voor een P55-systeem. Bij de multicore-test zet de Medion 11.147 punten op het scherm. Normaal moet 15.000 wel haalbaar zijn met een Core i5 750. Vreemd genoeg zien we een singlecore-score van 3468, wat wil zeggen dat er een vermenigvuldiging is van 3,2. En dat vinden we vreemd; normaal gesproken gaat de singlecore-score maal 3,5 of 3,6. Deze Medion schaalt dus maar matig en dat wijst op wat problemen met het moederbord of geheugen. Immers: ergens zit een bottleneck waardoor de processor moet wachten en dus matig schaalt.

Als we de geheugendoorvoersnelheid met Everest meten, zien we geen gekke scores voor ddr3-1066. De Medion leest 13,5 GB/s, schrijft 12 GB/s en kopieert 13,5 GB/s. Met ddr3-1333 zijn echter betere scores te halen en veel duurder is dit geheugen niet. We hebben tijdens de P55 test gemiddeld 10 procent hogere scores gemeten met de snellere variant.

Aangezien Medion een beetje prat gaat op de grafische kracht van deze machine, draaien we ook 3DMark Vantage. De pc scoort niet slecht in deze test. De nieuwe GT240-gpu (40nm) is met 96 streaming processors geen high-end chip. Echter, deze is ook niet duur. Voor €80 à €90 is een kaart te koop. We zien een 3DMark-score van 5565. De gpu-score is met 4360 wat aan de lage kant, maar de cpu-score van 12849 (zonder phys!) is wel keurig. Deze scores laten zien dat het systeem geschikt is voor spellen, maar dat de ‘die-hard’ gamer de pc beter links kan laten liggen.

Duurkoop?


Nu is het heel gemakkelijk zwakke punten te vinden bij een systeem van €599, maar kan je voor dat geld wel een Core i5-systeem samenstellen? Jazeker. Wij hebben eens op internet rondgezocht en zijn tot de conclusie gekomen dat voor €599 een Core i5 systeem is samen te stellen.
Behuizing: Cooler Master Elite 341 €30
Voeding: BeQuiet L7 430 (80+) €45
Core i5 750 €150
Asrock P55M Pro €80
4GB DDR3 1333 Kingston Value Ram €80
Gainward GT240 €77
Cardreader €10
1TB Seagate Barracuda €65
LG DVD combo €15

Sweex Wireless-N adapter €15

Totaal: €567

U ziet het: een complete Core i5-pc voor 32 euro minder dan de Medion. En u hebt dat uitsluitend A-merken, waaronder een keurige 80+-voeding van BeQuiet. Het enige dat mist, is Windows 7 Home Premium 64-bit die €80 kost. Wilt u die erbij, dan komen we op 647 euro. Echter, dan hebt u een degelijker en energiezuiniger systeem voor slechts 48 euro meer.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Core i5 is vlot
  • Prijs
  • Voeding niet compatible
  • Bijzonder ver uitgekleed
  • Geen casefan
  • Systeem stottert
Als we de pc in vogelvlucht nog eens langs gaan, kunnen we concluderen dat Medion wat onzalige besparingen heeft doorgevoerd. De meest opvallende is de voeding die niet eens ATX 2.x-compatible is. De tweede is het uitgeklede MSI OEM-moederbord. Dit is begrijpelijk, maar wel jammer. De derde is het achterwegen laten van de casefans, waardoor de temperaturen toch wel wat hoog oplopen bij zware belasting. Nu zijn al deze punten aan te vallen met het argument: ‘Maar hij is maar €599’. Helaas voor Medion: voor €599 is het prima mogelijk een betere pc te bouwen met uitsluitend A-merk spullen. Reactie MEDION: MEDION is het niet eens met het artikel en wil graag reageren op de volgende punten: MEDION heeft gekozen voor acht usb-poorten in plaats van tien, omdat dit voor veel consumenten meer dan genoeg is en er bij scherp geprijsde computers nu eenmaal keuzes moeten worden gemaakt. Hier is de voorkeur gegeven aan een krachtige processor en videokaart en veel opslagcapaciteit. Verder is MEDION het oneens met de veronderstelling dat de voeding wellicht niet lang zou werken. Mocht dit zo zijn, zou dit bovendien altijd worden ondervangen door de ongekend lange garantietermijn van drie jaar op de hele PC. Ook vindt MEDION de conclusie dat 'diehard' gamers de pc beter links kunnen laten liggen overbodig, omdat dit niet de doelgroep is voor dit product. De PC is gebouwd voor consumenten en de geleverde videokaart is prima geschikt voor consumenten die af en toe gamen. Verder is MEDION van mening dat het niet mogelijk is voor minder dan 599 euro een beter presterende pc te bouwen met uitsluitend A-onderdelen . Dit komt door de Windows 7 licentie die een computerleverancier al snel 75 tot 100 euro kost. Zonder licentie zou de prijs 499 - 524 euro zijn. Het weglaten van de Windows7-licentie is echter geen reële optie omdat het merendeel van de consumenten (de doelgroep voor deze PC) niet uit de voeten kan met een pc zonder besturingssysteem. MEDION is dan ook van mening dat er voor dit geld geen betere computer te leveren is.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Desktopsystemen

Tags: