Mac Pro per 1 maart uit Europese winkels

Op 1 maart aanstaande stopt Apple met de verkoop van de Mac Pro in Europa. De hardwarefabrikant meldt dit in een brief aan dealers.

De Mac Pro is al geruime tijd niet meer vernieuwd. Maar dit is voor Apple geen reden voor het staken van de verkoop van deze desktopcomputer voor professionals, meldt 9to5Mac. Het systeem is momenteel echter zo verouderd dat het binnenkort niet meer voldoet aan de Europese richtlijnen voor interne componenten als de voeding en bedrading.

Dit kan worden opgemaakt uit een mailing van Apple aan zijn dealers. Hierin schrijft Apple dat de Mac Pro niet voldoet aan een nieuwe Europese richtlijn die per 1 maart van kracht wordt: “Vanaf 1 maart 2013 zal Apple niet langer de Mac Pro verkopen in de EU lidstaten en kandidaat lidstaten en EFTA landen (Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen, red.). Deze systemen voldoen niet aan het Amendement 1 van de IEC 60950-1 richtlijn, waarvan op die datum de tweede editie van kracht wordt”.

Een checklist met de nieuwe productstandaard is online beschikbaar. Deze handelt vooral over de interne componenten als de voeding en bedrading. Waarom de Mac Pro hieraan niet voldoet en welke componenten het precies betreft is nog onbekend.

Alleen buiten EU
Wie na 1 maart een Mac Pro wil kopen kan nog in landen buiten de EU terecht. Daar zal de Mac Pro na 1 maart gewoon beschikbaar blijven. De Europese Apple-dealers kunnen volgens Apple hun bestaande Mac Pro voorraden na 1 maart overigens gewoon blijven verkopen. Tot 18 februari aanstaande kunnen zij hun orders voor de Mac Pro plaatsen. Deze worden voor 1 maart bij hen afgeleverd, belooft Apple in de mailing.

Nieuwe Mac Pro
Voor professionele Apple-gebruikers die veel rekenkracht nodig hebben is het te hopen dat de hardwarefabrikant snel met een nieuwe Mac Pro zal komen. Deze kan Apple dan in ieder geval produceren naar de huidige Europese richtlijnen. Afgelopen jaar beloofde de Apple CEO Tim Cook dat het bedrijf aan een nieuwe Mac Pro werkt. Dat is hard nodig ook voor de echte power user. Naast de nieuwe Intel processors heeft deze desktopcomputer geen Thunderbolt en usb 3.0.

Geschreven door: Ruud de op

Category: Nieuws, Desktopsystemen

Tags: mac os, mac pro, desktopsystemen