abonneren

Mac Mini MC270FN

Apple’s broodtrommeltje is weer aan een opfrisbeurt toe. De 2010-versie van de Mac Mini is kleiner dan ooit, krachtiger dan ooit, maar helaas niet goedkoper dan ooit.

De Mac Mini koopt u niet vanwege de prestaties, maar vanwege zijn bescheiden en onopvallende uiterlijk. Toch heeft de Mac Mini meer pit dan u denkt, zeker in vergelijking met even grote nettops die u in de winkel aantreft. Dat is natuurlijk niet zo vreemd: de Core 2 Duo P8600 (2,4 GHz) levert uitstekende prestaties. Tel daar 2 GB geheugen en een nVidia GeForce 320M-grafische kaart bij op en een Atom-pc heeft geen schijn van kans.
Het is verbluffend dat Apple wederom al deze componenten in de kleine behuizing van de Mac Mini heeft weten te proppen – dat geldt tevens voor de 320 GB sata-schijf, de slot-in dvd-brander en zelfs de stroomadapter, die voorheen los meegeleverd werd.
Door over te schakelen op een aluminium unibodybehuizing is de behuizing in de hoogte van 5 naar 3,6 centimeter geslonken. De nieuwe Mac Mini is wel iets breder en langer dan zijn voorganger, van 17 x 17 naar 20 x 20 centimeter. In de praktijk valt dit eigenlijk niet op.
Apple heeft het makkelijker gemaakt het geheugen te upgraden, dankzij een luikje in de bodemplaat. In navolging van de MacBook en iMac heeft de Mac Mini een sd-slot gekregen. Prettig is dat de mini-dvi-poort het veld heeft geruimd voor een (universele!) hdmi-poort – een hdmi-naar-dvi-kabel wordt gratis meegeleverd. De hdmi-poort ondersteunt 1080p en achtkanaals audio, via de dvi-adapter zijn resoluties tot 1920 x 1200 mogelijk.
Hoewel de prestaties van de Mac Mini ruim in orde zijn (al vormt de 5400rpm-schijf duidelijk de bottleneck), zijn we vooral verbaasd over de verkoopprijs. Deze is namelijk € 50 hoger dan bij de oude Mac Mini met een Core 2 Duo 2,53 GHz en 4 GB geheugen. Met andere woorden, voor meer geld krijgt u lagere specificaties – op de grafische kaart na. Wat ons betreft is dit een onbegrijpelijke smet op het verder keurige blazoen van de Mac Mini.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • platte, kleine behuizing
  • krachtige processor en grafische chip
  • hdmi en sd-slot
  • trage harde schijf
  • geen Core i3/i5-processor
Apple's unibody Mac Mini is mooier, maar helaas ook duurder dan ooit.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Desktopsystemen

Tags: