abonneren

Mac Mini MB464FN/A

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Apple's nieuwe, ultracompacte Mac Mini is een teleurstelling. De processor in het € 599 kostende model heeft dezelfde kloksnelheid (2 GHz) als zijn voorganger, dezelfde magere geheugencapaciteit (1 GB) en een harde schijf van 120 GB.

We testen dan maar het duurdere model, dat € 799 kost maar wel uitgerust is met 2 GB werkgeheugen en een 320GB-harde schijf. De processor draait nog steeds op 2 GHz. Kwalijk is dat Apple voor deze pittige prijzen geen toetsenbord, muis of monitor meelevert.

Pas bij nadere inspectie zien we dat Apple een aantal nuttige veranderingen heeft aangebracht ten opzichte van de oude Mac Mini. Er zijn nu vijf usb-poorten aan de achterzijde geplaatst in plaats van vier, er is nu een firewire-800-poort aanwezig en connectoren voor zowel dvi als DisplayPort.

De frontside bus en het geheugen lopen nu op 1066 MHz, wat voor een prestatieverbetering van 10 tot 15 procent zorgt. De grootste verandering is dat Apple de zwakste schakel heeft aangepakt, de grafische chipset. De Intel GMA950 maakte erg weinig indruk, de nieuwe nVidia GeForce 9400M doet dat wel. Helaas gebruikt ook deze grafische chipset het systeemgeheugen; op het 1GB-model wordt er 128 MB van het werkgeheugen afgesnoept, op het 2GB-model zelfs 256 MB.

Apple claimt dat de prestaties van de 9400M vijfmaal zo hoog liggen als bij de GMA950. Onze tests onderschrijven deze bewering, met framerates in Quake 4 die van 10 fps (oude Mac Mini) naar bijna 50 fps (onze testmachine) springen. Daarmee is het nog steeds verre van een gaming-pc, maar de Mac Mini weet nu in ieder geval redelijke framerates te behalen. Belangrijker voor de gemiddelde Mac-gebruiker is dat de nieuwe grafische chipset een stuk efficiënter is in bij gebruik van softwarepakketten, zoals het meegeleverde iMovie.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • elegant, compact design
  • verbeterde grafische prestaties
  • geen snellere processor
We vinden € 799 erg prijzig, gezien de specificaties van het systeem. Het is fijn te zien dat Apple de Mini eindelijk voorzien heeft van een fatsoenlijke grafische chipset, maar doordat er geen snellere processor mogelijk is begint Apple wel duidelijk achter te lopen op de concurrentie.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Desktopsystemen

Tags: