abonneren

Lenovo ThinkCentre Edge 91z (SWHB5MH)

All-in-one pc kennen we vooral als consumentenproducten compleet met touchscreen. Lenovo richt zich echter met zijn all-in-one pc, de ThinkCentre Edge 91z, op de zakelijke markt. Een all-in-one pc in een zakelijke omgeving. Kan dat?
Score
60
  • Pluspunten
  • goede prestaties
  • strak design
  • Minpunten
  • geen volumeknop op het scherm
  • draadloze muis en toetsenbord aangesloten via dongel
  • scherm spiegelt verschrikkelijk

None

De Lenovo ThinkCentre Edge 91z is op zich een leuke all-in-one pc, hetzij zonder touch-screen, maar als zakelijke computer vinden we de pc toch wel een aantal minpunten hebben.

Lenovo laat heel duidelijk zien dat een all-in-one pc ook prima dienst kan doen als een zakelijk gereedschap. Het design is strak met een no-nonsense look en alles lijkt er in eerste instantie op te zitten. Windows 7 Professional Edition is het standaard besturingssysteem en de machine is qua software uitgerust met Norton beveiligingssoftware, een pre-instal van MS Office 2010 en diverse tools van Lenovo zelf waaronder een back-up programma waarmee de machine weer te herstellen is naar de fabrieksstandaard. Je moet wel goed zoeken naar de MS Office software. Wij konden hem niet vinden op het bureaublad en in het Startmenu.

Lenovo all-in-one pc zonder touch-screen

De meeste all-in-one pc's hebben een touch-screen, maar bij de Lenovo ThinkCentre Edge 91z is dit niet het geval. Je kan je afvragen of een zakelijke computer een touchscreen nodig heeft, maar we kunnen ons voorstellen dat er mensen zijn die het touch-screen zullen missen. Heel apart vinden we Lenovo's optionele eigen overlay op de Windows Desktop. Deze kun je activeren zodat de pc makkelijker via grote iconen te bedienen is in plaats van via het traditionele bureaublad. De instructiefilmpjes leggen uit hoe gemakkelijk het apparaat te bedienen is hiermee en toont in animaties aan hoe je met je vinger het scherm kunt bedienen. Dat kan dus niet aangezien de pc helemaal geen touch-screen bevat. Een beetje slordig van Lenovo. Daarnaast kunnen wij ons niet voorstellen dat zakelijke gebruikers zitten te wachten op zulke software.

TinkCentre aansluitingen

De Lenovo ThinkCentre Edge 91z is voorzien van de gebruikelijke aansluitingen. We vinden zes usb2.0 poorten (geen usb3.0), een hdmi en vga-ingang, een memorycardreader, een netwerkpoort en audio-poorten. Qua connectiviteit is wifi (n) geïntegreerd. Meegeleverd zijn een draadloze muis en toetsenbord die via een usb-dongel aansloten dienen te worden. Voor een zakelijke computer vinden we dit minder. Dat had eleganter gekund. Waarom is de dongel niet geïntegreerd in de pc? We zien het gezeur al voor ons dat dongels kwijtraken op de werkvloer en dat mensen niet meer kunnen werken met de muis en het toetsenbord. Ook hadden we graag geïntegreerde blue-tooth gezien in een zakelijke computer, maar ook dit zal via een dongel geregeld moeten worden. Een nadeel van de usb-poorten aan de achterkant is overigens dat deze dicht op elkaar zitten. Hierdoor kunnen usb-sticks of stekkers elkaar in de weg zitten.

ThinkCentre Edge 91z prestaties

De hardware in Lenovo's ThinkCentre zijn voornamelijk gebaseerd op notebook technologie, zoals bij alle all-in-one pc's. Binnenin vinden we een quadcore i5 processor op 2,5 GHz en 4 GB ramgeheugen. De graphics worden door Intel's geïntegreerde HD Graphics-chip verzorgd en de harde schijf beschikt over 500 GB en presteert als een gemiddelde notebook harde schijf. De processor zorgt voor redelijk goede prestaties, maar een powerhouse kunnen we de ThinkCentre niet noemen.

ThinkCentre spiegelbeeld

Het beeldscherm van de ThinkEdge is 21,5 inch groot en beschikt over een full HD resolutie (1920x1080). De kwaliteit van het scherm is helemaal niet slecht en de kijkhoek zou best goed geweest zijn, ware er niet dat er één groot probleem is met het scherm: hij spiegelt enorm! Door de extreme spiegeling is het scherm alleen goed te bekijken wanneer je recht voor het scherm zit. Zonde, of juist een pluspunt voor hen die op privacy gesteld zijn. Ook jammer is dat het op het scherm geen volumeknoppen voor de geïntegreerde speakers te vinden zijn. Die missen wij best wel.

Geschreven door: Gerard Sombroek op

Category: Review, Desktopsystemen

Tags: thinkcentre, Lenovo, All-in-one Pc