abonneren

iPower MC6600

Packard Bell heeft zich altijd op de consument gericht die geen verstand hoeft te hebben van computers. Daar komt nu verandering in met de iPower MC6600; een gamerspc waarbij een losse waterkoelingskit is meegeleverd.

Een nieuwe doelgroep

Packard Bell heeft de gamer in het vizier, en speciaal voor hem/haar is de iPower MC6600 gebouwd. Een redelijk zware pc die uitgerust is met een prima overklokbare processor: de Intel Core 2 Duo en 2 gigabyte aan intern geheugen. Omdat de MC6600 er voor de gamer is zitten er natuurlijk twee grafische kaarten in. Packard Bell heeft gekozen voor twee GeForce 7900GS kaarten met ieder 256 mb geheugen. Deze keuze vinden we eigenlijk onbegrijpelijk. Beter had men hier kunnen kiezen voor één 8800 GTS kaart of voor ongeveer 125 euro meer zelfs een 8800GTX kaart. Deze kaarten hebben meer features en presteren beter dan de twee verouderde en getemperde 7900GS kaarten. Ook jammer is dat de twee gigabyte aan intern geheugen is opgebouwd uit vier 512 MB modules zodat alle sloten gevuld zijn op het moederbord. Nu is er eigenlijk geen ruimte meer voor verdere uitbreiding. Ondanks dit alles presteert de MC6600 zeker niet slecht. Kijkt u zelf maar naar de scores in de tabel.

Kijken door het venster

Overklokkers hebben vaak een kast met een venster en de MC6600 heeft dit dus ook. Het is dan ook verschrikkelijk jammer dat de kast er van binnen niet mooi uitziet. Er zijn wel blauwe lichtjes te zien in de kast, maar het zicht wordt verpest door een dikke bij elkaar gebonden kluwen draden. Als u dit dus mooi wilt hebben zult u zelf met schaar en tie-wrap aan de slag moeten gaan.

Doe het zelf Waterkoeling

Bij de MC6600 is een doe het zelf waterkoeling kit meegeleverd van Gigabyte. In dit pakket zit alles wat u nodig heeft om uw processor vloeistof gekoeld te maken. De kit is gemakkelijk in te bouwen dankzij de duidelijke (Nederlandse) handleiding. Wel is ervaring met het bouwen van computersystemen een vereiste. Opvallend is dat er een dode molex-connector in de kast verwerkt zit. Zo sloten we de pomp aan op een connector die geen stroom gaf. Minpunten voor de bouw dus. Ook moet er behoorlijk gepropt worden om de pomp in de kast te krijgen. Wel is hij goed vast te zetten met behulp van schroeven. Verder is opvallend dat er ondanks de waterkoeling ook nog een ventilator meegeleverd is die alsnog boven de processor geplaatst moet worden. Het klemsysteem van deze fan is zeer kwetsbaar en we betwijfelen het ook of deze fan wel nodig is. Een andere misser zijn de te korte slangen voor de vloeistof. Hierdoor knikt één slang wat de doorstroom van water niet ten goede komt. Het werkt wel maar netjes is het natuurlijk niet. Op de afbeeldingen in de handleiding zijn de slangen overigens aanzienlijk langer. Voor stilte hoeft u deze koeling niet in te bouwen. De pomp bromt hinderlijk in de oren.

Veel te duur

Hoewel deze iPower op zich goede prestaties levert vinden we hem wel erg duur. We hebben voor de grap de pc nagebouwd bij een gemiddelde computerbouwer en dan komen we exclusief waterkoelings inbouw kit uit op ongeveer 1600 euro. 400 euro verschil dus. Als u dan waterkoeling op de processor zou willen zou dat ruim geschat 200 euro kosten. Bij elkaar is dat nog steeds 200 euro lagen dan de prijs waarvoor Packard Bell deze pc aanbiedt. De doelgroep die Packard Bell dan ook voor ogen heeft met deze pc zal verwachten wij niet voor de deal van de iPower vallen.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Waterkoeling kit makkelijk in te bouwen
  • Goede prestaties
  • Goed overklokbaar
  • Lelijk en matig in elkaar gezet
  • Te korte slang(en) meegeleverd
  • Waterpomp maakt herrie
  • Gammele waterkoeling fan
  • Veel te duur
Het is duidelijk dat Packard Bell zijn doelgroep wil verbreden, maar deze iPower toont aan dat Packard Bell nog goed moet oefenen om de nieuwe doelgroep een goede deal te geven.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Desktopsystemen

Tags:

Laatste reactie