abonneren

ION 330 HT BD

Wie wil het nu niet in het hifi-meubel: een nVidia ION-gebaseerde htpc met een puike Atom 330 en talloze interessante toevoegingen als wireless-N, een afstandsbediening, 320GB harde schijf en een blu-ray drive? Asrock levert met de ION330 HT-BD een zeer interessant en compleet product voor een scherpe prijs: €379.

Asrock levert de goed ogende mini htpc met of zonder Windows. Let daar dus goed op bij de aanschaf. Wie de ION330 puur in wil zetten als mediaspeler, adviseren wij in dit geval Windows weg te laten en te kiezen voor de gratis Linux-versie van XBMC. Dit pakket gebruikt de volledige kracht van het ION-platform, waardoor het prima mogelijk is full-hd MKV-bestanden af te spelen. En met wat drivergeknutsel is het zelfs mogelijk de Media Center-afstandsbediening aan de praat te krijgen. Wie minder van het knutselen is, moet beseffen dat Windows Media Center van origine maar weinige bestandsformaten kan afspelen. Wie denkt: maar er is toch een XBMC voor windows, heeft gelijk, maar deze ondersteunt nog geen gpu-acceleratie, waardoor hd-bestanden schokken. De oplossing voor Windows-liefhebbers is het K-Lite Codec pak te installeren om vervolgens films af te spelen met de Mediaplayer.
Wij hebben voor een volledig overzicht zowel Windows als de Linux-versie van XBMC geïnstalleerd. We kunnen maar één ding concluderen: de Asrock ION330 doet wat hij moet doen. En dankzij de Atom 330 werkt alles heerlijk vlot. Zelfs via het draadloze netwerk kunnen we prima uit de voeten: kopiëren gaat vlot en zelfs hd-bestanden met hoge bitrate kunnen we probleemloos zonder schokjes streamen. Mooi werk van Asrock dus!
Hoe zit het nu met blu-ray schijfjes? Deze zijn helaas alleen nog af te spelen met een externe speler. Asrock levert een trail van Cyberlink 8 mee waarmee wel dvd’s te bekijken zijn, maar geen blu-ray. Daarvoor is een upgrade nodig naar PowerDVD 9. Jammer, want het is een prijzig pakket. Wie door de geringe (en dure) softwareondersteuning geen blu-ray drive wenst: er is een versie van de ION330HT zonder blu-ray drive.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Speelt feilloos full-hd
  • Erg compleet
  • Vlot dankzij Atom-330
  • Energiezuinig
  • Geringe softwareondersteuning blu-ray drive
De Asrock ION330 HT BD is een erg leuk apparaat voor wie een stille, flexibele htpc zoekt. Het ION-platform speelt alle hd-formaten zonder problemen en de Atom 330 is zuinig en redelijk vlot. De Blu-ray drive is een leuke, maar dure toevoeging.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Desktopsystemen

Tags: