abonneren

iMac

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
De nieuwe generatie iMac steekt strak af bij zijn witte voorganger door zijn nieuwe behuizing van aluminium en glas. Maar is hij ook echt beter dan zijn voorganger?

De iMac is voor Apple al jaren een van de meest verkochte modellen, en heeft sinds zijn introductie in 1998 vele verschijningsvormen gekend. De meest opvallende aanpassingen aan de nieuwe iMac zijn dan ook uitwendig. De karakteristieke witte plastic behuizing heeft plaats gemaakt voor een prachtige behuizing uit één stuk geperst aluminium, naadloos afgewerkt met een glazen plaat voor het beeldscherm en een matzwart kunststof achterplaat.

Inwendig zijn de aanpassingen wat bescheidener. Het 17-inch model is komen te vervallen, waardoor er enkel keuze is uit 20 en 24-inch modellen, met Core 2 Duo processoren van 2.0 tot 2,8 GHz. De prijzen zijn naar beneden bijgesteld. De nieuwe iMac wordt geleverd in 4 verschillende configuraties: een 20-inch basismodel voor 1.199 euro, een 20-inch en 24-inch middenklasse model voor respectievelijk 1.449 en 1.749 euro en een 24-inch "Extreme" model voor 2.219 euro.

Compleet

Het door ons geteste model is voorzien van 24 inch beeldscherm, een Intel Core 2 Duo processor met een snelheid van 2,4 GHz en een ATI radeon HD 2600 PRO met 256MB geheugen. Helaas biedt Apple geen optie meer om een zwaardere grafische chip te kiezen bij de aanschaf, en is de mogelijkheid om later zelf componenten te upgraden zeer beperkt.

De iMac is opvallend compleet uitgerust. In de behuizing zijn op bijna onzichtbare wijze een webcam, microfoon en stereo speakers geïntegreerd. Ook met de aansluitmogelijkheden zit het meer dan goed: standaard is de iMac voorzien van Wi-fi 802.11n en Bluetooth 2.0, plus aansluitingen voor Gigabit Ethernet, Firewire 400 en 800, USB 2.0 en digitale audio in/uit.

In de praktijk

Het door ons geteste model is meer dan snel genoeg voor alle gangbare taken, inclusief zwaardere taken als videobewerking en grafisch ontwerp. De processor en grafische kaart hebben geen enkele moeite met de nieuwste games, maar voor hardcore gamers lijkt de grafische kaart net wat te zwak. De iMac is opmerkelijk stil in gebruik, maar wordt wel vrij heet, iets wat volgens Apple zelf geen kwaad kan.

Het scherm is groot, helder en contrastrijk, en kleuren spatten bij wijze van spreken van het scherm. Over de kleurweergave en de kijkhoek van het beeldscherm zijn we zeer te spreken. Minder geslaagd vinden we de sterke spiegeling van de glazen plaat voor het scherm en het feit dat het beeldscherm nog steeds niet in hoogte verstelbaar is.

De ingebouwde speakers klinken wat beter dan die van het oudere model. Ze zijn luid genoeg om externe speakers overbodig te maken, maar kunnen wat kwaliteit betreft nog niet concurreren met een goede speakerset met subwoofer. Het nieuwe ultraplatte toetsenbord lijkt op het eerste gezicht niet bepaald ergonomisch, maar in de praktijk blijkt dat er juist prima mee te werken valt.

De meegeleverde iLife '08 software werkt vlekkeloos, en biedt uitgebreide functies voor creatie, bewerking en publicatie van foto's, films, websites, podcasts en muziekopnames. Voor een aantal extra online opties is wel een apart betaald abonnement nodig op de .Mac dienst van Apple (99 euro per jaar). De meegeleverde FrontRow software en afstandsbediening maken van de iMac een prima mediacenter, zij het dat opname en weergave van TV-beelden nog steeds ontbreken.

Onze iMac was uitgerust met slechts 1GB RAM-geheugen. Hoewel dit genoeg is voor dagelijkse taken, is een uitbreiding naar 2GB aan te bevelen.

OS X, maar ook Windows

Standaard is de iMac voorzien van het OS X 10.4 Tiger besturingssysteem, wat optimaal samenwerkt met de hardware van de Mac. Daarnaast draait de iMac door zijn Intel architectuur ook op Windows XP of Vista, wat naast OS X op een aparte partitie te installeren is middels de gratis beschikbare BootCamp (bèta) software van Apple.

Hoewel de meeste Mac-gebruikers deze optie niet direct nodig hebben kan het voor Windows-gebruikers die de overstap naar OS X overwegen een uitkomst zijn, zeker als zij afhankelijk zijn van bepaalde software die alleen onder Windows draait. Daarnaast biedt het OS X gebruikers die graag gamen de mogelijkheid om een aparte Windows partitie aan te maken om te profiteren van het enorme aanbod aan games voor het Windows platform. Om een indruk te geven van de snelheid onder Windows XP hebben we een paar standaard benchmarks gedraaid (zie tabel hiernaast). Met een 3Dmark 06 score van 3646 moet de iMac redelijk overweg kunnen met de meeste moderne games.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • zeer compleet uitgerust
  • goede meegeleverde software
  • compact design, hoogwaardige materialen en afwerking
  • draait naast OS X optioneel ook Windows XP of Vista
  • beeldscherm nog steeds niet in hoogte verstelbaar
  • sterke spiegeling van het scherm maakt plaatsing kritisch
  • praktisch geen upgrade mogelijkheden
De nieuwe iMac is op de meeste punten zeker een verbetering ten opzichte van het vorige model, zij het dat de grootste aanpassingen cosmetisch van aard zijn. De enige minpunten vinden we de spiegeling van het beeldscherm, de beperkte configuratieopties bij aanschaf en het gebrek aan upgrademogelijkheden achteraf. De complete uitrusting, de uitstekende meegeleverde software en de mogelijkheid om naast OS X ook Windows XP of Vista te installeren maakt van de iMac een zeer flexibele computer, die prima ingezet kan worden als centrale familiecomputer, als mediacenter in de huiskamer of als voordelig werkstation voor grafisch ontwerpers of webdesigners. De prijs van 1.749 euro lijkt ons dan ook alleszins redelijk voor het door ons geteste model.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Desktopsystemen

Tags: