abonneren

iMac MB953N

Groot, groter, grootst: de gloednieuwe 27-inch iMac is een indrukwekkende verschijning. Mac-aanhanger of niet, het is moeilijk om niet verliefd te worden op het strakke design en het geweldige display van Apple’s topmodel.

Door over te stappen op een 16:9-scherm (de vorige iMac-modellen waren uitgerust met een 16:10-paneel) en wat interne wijzigingen aan te brengen ziet de nieuwe iMac er slanker uit dan ooit. Vooral de grijze rand onder het scherm is aanzienlijk kleiner dan voorheen. Het 27-inch paneel wordt door leds verlicht, wat voor een goede schermhelderheid zorgt. Hd-films bekijken is een genot dankzij de extreem hoge schermresolutie (2560 x 1440). Die films moet u dan wel zelf downloaden of streamen, want Apple weigert nog steeds een duimbreed aan het blu-ray-kamp toe te geven. Jammer, want in een dergelijke machine is een blu-ray-drive eigenlijk een must.
De 27-inch iMac is in een aantal verschillende smaken te bestellen, maar wij bekijken de Core i5-variant. Intels processor draait op 2,66 GHz en de standaard hoeveelheid geheugen (4 GB) is voor de meeste taken ruim voldoende. Wie zich écht te buiten wil gaan kan tegen een meerprijs kiezen voor een Core i7 (2,8 GHz) en 8 GB of 16 GB geheugen, maar dan dient u wel diepe zakken te hebben.
Hoewel deze ‘basis’-configuratie al vrij prijzig is, krijgt u wel waar voor uw geld. Afgezien van de ontbrekende blu-ray-speler valt er bijster weinig af te dingen aan de 27-inch iMac. U zit in ieder geval goed qua uitbreidingsmogelijkheden: een firewire-800-poort, vier usb2.0-poorten, een sd-slot, een 802.11n-adapter, een bluetooth 2.1-adapter en uiteraard een gigabit ethernetpoort. De ingebouwde stereospeakers zijn voldoende voor normaal computergebruik, wilt u meer met muziek of video doen dan kunt u aparte speakers op de optische uitgang aansluiten. Hoewel OS X zeker niet het meest voor de hand liggende besturingssysteem voor gamers is, zal het aan de grafische kaart niet liggen. Apple heeft een Radeon HD 4850 geplaatst, die hedendaagse games zonder veel problemen vlotjes kan draaien.
Leuk is de mogelijkheid een MacBook (of ander displayport-apparaat) op de iMac aan te sluiten, waarbij de iMac als externe monitor dient. Deze mini-displayport kan overigens ook gebruiken om een tweede monitor aan te sturen. Helaas zijn verloopkabels van en naar mini-displayport niet meegeleverd en érg prijzig.
Uiteraard wordt de iMac 27” geleverd met OS X 10.6 en iLife. Dankzij de Core i5-processor draait al onze software extreem vlot, ook bij complexere bewerkingen. De Core i5-uitvoering leent zich dus prima voor het in elkaar sleutelen van films of het bewerken van raw-foto’s. Apple levert de iMac standaard met de Magic Mouse en het Wireless Keyboard. Deze laatste mist het numerieke pad, maar bij het bestellen kunt u kosteloos voor een ander toetsenbord kiezen.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • alles-in-één-oplossing
  • elegante behuizing en scherm
  • krachtige Core i5-processor
  • geen blu-ray-drive
  • dure adapterkabels voor mini-displayport
Vreselijk mooi, vreselijk krachtig maar niet goedkoop: wie met de tekortkomingen van de iMac 27" kan leven kan zijn portemonnee vast trekken.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Desktopsystemen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie