abonneren

Ikbenstil Super Dude

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Soms is veel niet genoeg en gewoon stil niet zacht genoeg. In dat soort gevallen kom je bij de specialistische zelfbouwers terecht. Zoals Ikbenstil. Zij hebben een nieuwe krachtpatser in elkaar geschroefd: de Super Dude.
Score
80
  • Pluspunten
  • Prachtig gemaakt
  • Veelijzidig
  • Erg snel
  • Minpunten
  • Niet écht stil (videokaarten)

None

De Super Dude ís een Super Dude. Het is echt een bloedsnelle machine. Wat vooral opvalt: hij is in balans. De CPU kan de twee brute (en wat luide) videokaarten nog prima van data voorzien, waardoor deze lekker los kunnen gaan. De twee ssd’s in raid-0 lezen en schrijven razendsnel, waardoor de werkervaring onder alle omstandigheden goed is. Dan de prijs: 3225 euro. Kwaliteit heeft zijn prijs. Ben je zelf heel handig met bouwen, dan spaar je zo’n 800 euro uit. Maar dan heb je geen lifetime support of twee jaar garantie. Dat is ook wat waard.

De naam zegt het eigenlijk al: de Super Dude is bedoeld voor de serieuze gamers (die met meerdere schermen spelen) of de gebruikers die van plan zijn om flink aan de slag te gaan met rendering-software. Met een Core i7 2600K die zijn werk doet op 4,5 GHz zal er weinig software zijn die niet lekker vlot draait. En heet wordt de processor niet dankzij een flinke Megahalems-koeler met twee fans. Die draaien overigens zo stil dat ze ook onder volle belasting niet hoorbaar zijn. 

Ssst!
Wat helaas wel hoorbaar is, is het setje videokaarten. Ikbenstil heeft twee gloednieuwe HD7950’s in de Super Dude geplaatst. Deze modellen zijn van Sapphire en zijn nog het referentiemodel. Dat wil niet zeggen dat ze niet goed zijn, maar écht stil zijn ze niet. Zeker niet onder vollast. Er zijn zonder twijfel stillere modellen van bijvoorbeeld Asus, MSI of bijvoorbeeld Gigabyte. 

Razendsnel
Stil zijn de kaarten dus niet echt, maar snel wel! We zullen de benchmarkscores later bespreken. Behalve een i7 2600K en twee HD7950’s zien we nog twee Vertex 3 ssd’s in raid-0, een 2TB-schijf van Western Digital, een Z68 UD5-moederbord van Gigabyte en 8 GB ddr3-2133 MHz Corsair-geheugen en een geluidskaart van Creative (Platinum 7.1).

De behuizing komt van Lian Li, maar Ikbenstil heeft de nodige aanpassingen gemaakt, zoals demping, andere casefans en het nodige breekwerk om de harde schijf op de juiste plaats te krijgen in een eigen dempende behuizing. 

Twee keer
Als je twee ssd’s in raid-0 zet schaalt dat uitstekend, mits de processor en chipset mee willen werken. En dat doet het in dit geval prima. We zien scores van meer dan 1GB/s bij lineair lezen. Schrijven gaat met iets meer dan 300 MB/s in AS SSD en in ATTO tevens rond de 1GB/s. Dat zijn echt heerlijke scores.

Wat voor de ssd’s geldt, geldt ook aardig voor de videokracht. De HD7950 is een behoorlijk vlotte kaart. En twee keer vlot zorgt voor een score van 43.262 in 3DMark Vantage en 13.411 punten in 3DMark 2011. Hier valt dus prima mee te gamen of zwaar renderwerk mee uit te voeren.

En in échte spellen dan? Nou, met 149 frames per seconde gemiddeld in Dirt 3 met een resolutie van 1680 bij 1050 en alle detail op Ultra, heb je aardig wat kracht over. Ook 2560 bij 1600 moet geen enkel probleem zijn. 

Allround
Het zal je niet verbazen dat deze pc in PCMark prima scoort. We zien in de nieuwste versie 5671 punten, wat prima is. Meten we even synthetisch de geheugendoorvoer, dan zien we rond de 22 GB/s voor lezen, schrijven en kopiëren. Dat is natuurlijk te danken aan het 2133 MHz geheugen, wat overigens op 1866 draait. Intel houdt niet van veel hoger dan dat. Wees gerust: een hogere snelheid heeft niet veel zin in praktijk.

Bron: Ikbenstil

Geschreven door: Jaap Veenstra op

Category: Review, Desktopsystemen

Tags: ikbenstil, workstations