abonneren

HP Pavilion P6750nl

Niet iedereen heeft een powerbak nodig. Sterker nog: de meeste gebruikers hebben ruim voldoende aan een pc in het middensegment. HP heeft een leuk AMD hexacore-modelletje voor net geen 700 euro.

De HP P6750nl is zeker geen grote pc. In de midi-tower huist een HP micro-atx moederbord (AMD 760G-chipset) waarin een AMD 1035T huist: een hexacore die zijn werk doet op 2,6 GHz. Met turbo op één core 3,1 GHz. Ruim voldoende processorkracht voor een soepele pc-ervaring.

Opvallend is het Vision Ultimate logo. AMD heeft een ‘heldere’ indeling gemaakt om duidelijk te maken wat je van een pc mag verwachten. Deze indeling bestaat uit: Vision, Vision Premium, Vision Ultimate en Vision Black. Vision Ultimate staat hoog in rang, maar is niet persé geschikt voor het zware werk.

En dat blijkt ook wel uit de keuze voor de grafische kaart: een Radeon HD6570 met 2GB gddr3-geheugen. Hoewel de hoeveelheid geheugen ronduit ridicuul veel is, is gddr3 niet bijster snel. En de HD6570 ook niet. Al kan deze kaart wel moeiteloos blu-rays afspelen, renderen versnellen of online video afspelen.

Compleet
Als we de behuizing open maken, zien we een 300 watt voeding, een Seagate-harde schijf van 1TB, een nette casefan achterin, een wifi-kaartje en nog wat vrije pci-express X1-slots. Geen X16 voor een tweede kaart dus. Al zou dat ook niet mogelijk zijn vanwege de voeding. Sowieso is een snellere grafische kaart plaatsen niet verstandig met 300 watt vermogen voor handen.

Opvallend is het geringe aantal usb-poorten. Vooraan zijn er twee achter een schuifje en achterop zitten er nog vier. Dat lijkt voldoende, maar onze ervaring is dat ze zo vol zitten. Wel aardig is dat er een spdif-aansluiting acherop zit en dat er meerdere beelduitgangen aangebracht zijn. Ook handig is de mult-card-reader voorop de behuizing.

Triple channel?
Nog een puntje dat opvalt, is de 6GB aan ram. HP heeft dit verdeeld over drie slots. Oftewel 3 x 2GB ram. Natuurlijk werkt dit, maar met een dual channel controller, is het toch altijd verstandig om of vier of twee slots te vullen: geen oneven aantallen. En om nu te zeggen dat 6GB ram voor enorm veel snelheidswinst zorgt ten opzichte van 4GB. Dat valt reuze mee. Zeker in dit segment.

In de benchmarks scoort de HP zoals verwacht: niet sterk op grafisch gebied, maar de AMD weert zich kranig bij de cpu-tests. Ook valt op dat de Seagate-schijf behoorlijk snel is. PCMark 7 rondt de HP dan ook af met een nette score van 2243 punten. In Cinebench 10 zet de 1035T nog een score neer van 14727 en in versie 11.5 een score van 4.63. Dat is natuurlijk te danken aan de zes kernen die gezamenlijk heel wat werk kunnen verzetten.

Game over
In 3DMark laat de P6750nl zijn achilleshiel zien: grafische kracht. Een 3DMark 2011-score van 1285 is bijna beschamend laag. Die score haalt een A8 3850 met geïntegreerde grafische chip bijna. In 3DMark Vantage zien we een score van 4870; niet best. Ook wel jammer, want de cpu kan veel meer.

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • Complete pc
  • CPU ruim krachtig genoeg
  • Snelle harddisk
  • Grafisch kaart
  • Drie geheugenmodules
De HP P6750nl is een leuke pc voor wie lekker vlot wil werken, maar absoluut niet geïnteresseerd is in spellen. Het is een creatie-pc, geen game-machine. Echter: dat geeft HP ook aan met het vision-ultimate logo. Vision Black is voor gaming .Toch missen we balans: er had best een iets sterkere gpu in gemogen. En wat betreft de 6GB geheugen: kom op HP... doe óf 4GB óf 8GB. Geen rare fratsen met drie modules bij een dual channel controller.

 

Geschreven door: Jaap Veenstra op

Category: Review, Desktopsystemen

Tags: