abonneren

Harder

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Na Intels belangrijke release van de nieuwe processor-architectuur, de Core i7, tot nu toe bekend onder de codenaam Nehalem, is het altijd spannend de eerste concrete toepassingen van deze producten te testen. IkBenStil is er snel bij met een enorme krachtpatser onder de veelzeggende naam: Harder.

Zijn entree is al indrukwekkend met de gigantische Coolermaster Cosmos kast. Een kast met een dergelijke omvang hebben we al lang niet meer gezien. Over smaak valt niet te twisten, mooi vinden we hem niet. Wel is het een bijzonder stoere en vooral degelijke kast, die ook nog eens makkelijk toegankelijk is. Eenmaal open is de inhoud van deze kast indrukwekkend. Met een enorme koeler op de processor, twee forse ATI videokaarten in crossfire-configuratie en drie harde schijven in silencers ziet het geheel er indrukwekkend uit. Ook de PC power&Cooling voeding van 1200 watt zie je niet over het hoofd. Deze voeding zit onder in de kast zodat hij het niet te warm krijgt.

Energieverbruik

Dat kan bij deze pc geen kwaad want ga je hem een beetje gebruiken dan kun je de verwarming wel uitzetten. Wij meten een maximaal energiegebruik bij een flinke belasting van 800 Watt. Dit is dan ook wel de situatie waarop je deze overigens behoorlijk stille pc wel gaat horen. De ventilatoren moeten dan flink aan het werk. Als we de prestaties per wat berekenen komt de Harder er in vergelijking met eenvoudigere configuraties er niet gunstig uit.
Waarschijnlijk zal dit aspect de potentiële koper van dit systeem koud laten.

Prestaties

Tegenover het hoge energiegebruik staan natuurlijk ook behoorlijk extreme prestaties. IkBenStil klokt de toch al extreme versie van de Core i7 over op 4,1 GHz en samen met zes Gigabyte DDR3 geheugen op 1600 MHz en de twee ATI 4870X2 kaarten is dat goed voor bechmarkscores zoals wij ze nog niet eerder in een pc hebben gezien. Vooral ook de 3D-prestaties zijn indrukwekkend en zullen ook een veeleisende gamer met de huidige pc-games weinig beperkingen opleggen.

Hyperthreading

De processor zelf kan er overigens ook wat van dankzij zijn vier cores die met het opnieuw toepassen van de hyperthreading, zoals we dat van vroeger kennen bij de Pentium4, zich voordoet als acht core processor. Met acht threads video renderen laat in Cinebench zien wat deze machine vermag. Dat gaat echt extreem snel.

SAS

Alles aan deze pc is extreem zo ook de voor de noodzakelijke opslag gebruikte harde schijven. Een extreme doorvoersnelheid van 181 MB/S bereikt de pc met een in raid geschakelde systeemschijf bestaand uit twee snelle Seagate SAS (serial atached scsi) schijven. Voor de dataopslag is er een snelle 759 GB Samsung Spinpoint.

64 bits Vista

Uiteraard levert IkBenStil deze pc met 64bits Windows Vista Premium. Dit is alleen al nodig om de gigantische hoeveelheid geheugen te kunnen benutten.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • prestaties
  • snelle schijf
  • energiegebruik
  • extreem grote kast
  • niet stil
De IkBenStil Harder toont de enorme prestaties die met het nieuwe Core i7 platform mogelijk zijn. Door het gebruik van de vooralsnog snelste en vooral ook duurste extreme edition processor is deze pc wel behoorlijk duur. Met ruim 40 % betere prestaties als de bij de vorige generatie Intel Extreme edition Core 2 quadcore processor, is het voor wie het nodig heeft, wel de moeite waard.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Desktopsystemen

Tags:

Laatste reactie