abonneren

Gamesysteem

Stille pc's zijn in. Maar wie snel en stil wil combineren, moet vaak lang zoeken. Gooi PC's speelt in op deze behoefte met hun eigen muisstille, snelle Game-pc: een naar 3,6 GHz overgeklokte Intel E8400 met vier GB geheugen en een overgeklokte Geforce 8800 GTS 512.

Als we het gamesysteem van Gooi PC's aanzetten, horen we in eerste instantie doodse stilte. We houden voor de zekerheid even de hand achter de casefan om te controleren of de pc wel aan staat. Als we de luchtstroom bemerken en het biosscherm zien verschijnen, concluderen we dat dit echt een bijzonder stil systeem is. Overklokken In het postscherm van het Gigabyte-moederbord zien we dat de nieuwe E8400 dual core processor op 3,6 in plaats van 3,0 GHz draait. Dit bereikt Gooi PC's door de front side bus van 333 naar 400 MHz te verhogen bij een multiplier van 9 (9 keer 400 MHz). Dit is een aardige verhoging van 20 procent. Ook heeft Gooi PC's de snelheid van de nVidia 8800 GTS 512 opgeschroefd van 650 naar 750 MHz voor de GPU en 2000 MHz voor het geheugen. De vier gigabyte aan DDR2 geheugen van OCZ draait op de gespecificeerde snelheid van 800 MHz. Om het systeem koel, stil en stabiel te houden, heeft het bedrijf gekozen voor koeling van Thermalright. Zowel op de Intel dual core processor als op de videokaart zien we een groot koelblok met daarop een zeer stille 12 cm fan. De koeling van Thermalright blijkt een goede keuze, want de temperaturen die we meten zijn keurig. Bij een omgevingstemperatuur van 20 graden Celsius, meet de processor in ruststand ongeveer 31 graden. Onder belasting piekt deze bij onze test op 46 graden. De videokaart wordt iets warmer met 44 graden in rust en 55 graden onder belasting, maar dit zijn erg goede resultaten voor een 8800 GTS. Wat we wel jammer vinden is dat onder het lezen en schrijven de hardeschijf behoorlijk prominent aanwezig is; ondanks het feit dat de Western Digital Raptor in een dempende behuizing is geplaatst. Ook merken we dat de schijf een beetje warm wordt: 44 graden in rust. Wellicht zou een Silentmax Rev2 deze klus beter klaren. Zoef! Bij spelsystemen draait het natuurlijk allemaal om snelheid. Immers: 3d-spellen eisen steeds meer van de hardware. Denk maar aan Crysis, Bioshock of Colin McRae Dirt. Om te bepalen waar het Gamesysteem thuis hoort in het rijtje snelle spelsystemen, laten we wat benchmarkgeweld op de pc los. In 3DMark06 zien we een keurige score van 13.672. Bij PCmark scoort de pc uit het Gooi 10.335; een erg nette score. Hier werpen de extra MHz'en en de snelle Western Digital Raptor hardeschijf duidelijk hun vruchten af. Om de dual core-kwaliteiten van de nieuwe E8400 te testen, draaien we Cinebench 9.5 en 10. Daar zien we veelbelovende resultaten: 8862 in versie 10 en 1280 in versie 9.5. Met deze resultaten is de nieuwe Intel-processor is de snelste dual core die wij tot nu toe in handen hebben gehad.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Snel, stil, stabiel
  • Het systeem oogt degelijk en zakelijk
  • Future-proof
  • Prijzig
  • Hardeschijf is wat prominent aanwezig
Het Gooi PC's Gamesysteem is een mooie machine die zonder twijfel geschikt is voor gamers. Dit is mede te danken aan de nieuwe generatie dual core processors van Intel en de nagelnieuwe Geforce 8800 GTS 512. Uiteraard helpen ook de extra 600 MHz die Gooi PC's uit de processor haalt. En ondanks deze extra megahertzen, blijft het systeem koel, stabiel en bovenal stil. Op de hardeschijf na, maar dat is gemakkelijk op te lossen door te kiezen voor een andere behuizing voor de hardeschijf.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Desktopsystemen

Tags:

Laatste reactie