abonneren

Extreme X930 SLI Quad

Met Quadcore processor en de nieuwe directX 10 graphics van de Nvidia Geforce 8800GTX: topprestaties voor de liefhebber.

None

9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Minpunten

Extreem

Extremer kan het niet op dit moment met het nieuwste topmodel van Paradigit: de Extrem 930 sli quad. Deze pc combineert de snelste processor van dit moment de Intel Core 2 Extreme QX6700 met de nieuwe snelste grafische processor van Nvidia in de vorm van de Geforce 8800 GTX. Al deze power komt samen op een modern nForce 680i sli moederbord zodat (wie zou dat willen?) er ook nog een tweede grafische kaart op kan. Twee GB ddr2 geheugen en twee snelle WD 250 GB schijven in raid configuratie maken de essentiële componenten compleet.

Prestaties

De prestaties van dit systeem zijn zoals verwacht heel hoog maar toch niet in alle opzichten extreem. Wel als we kijken naar de grafische prestaties, dan meten we met 3Dmark2006 een topscore van 11753 waarmee alle bestaande enkelvoudige grafische kaarten zwaar worden overtroffen. En ook de graphics score van PCmark2005 is extreem hoog. Bijzonder is aan deze grafische kaart is dat hij geschikt is voor Directx 10 en dual link hd video resoluties inclusief hdcp, dus helemaal klaar voor de toekomst met Windows Vista en de toekomstige games.

Benchmarks

Het voordeel van de quadcore processor ten opzichte van de dualcore X6800 of de E6700 zien we in de allround benchmarkresultaten niet of nauwelijks terug. Zowel met Sysmark als met PCmark hebben we al hogere scores gemeten. Nu zal het ongetwijfeld zo zijn dat deze benchmarks de mogelijkheden van deze extreme hardware niet maximaal kunnen benutten, maar de vraag is of u dat als gebruiker wel kunt. Het grote voordeel van de Quadcore processor moet dan ook worden gezocht in de multitasking; het uitvoeren van meerdere (zware) taken tegelijkertijd.
We hebben het niet geprobeerd maar gamen en tegelijk streaming video bekijken mag bij deze pc geen probleem zijn.
Vooral cpu intensieve taken als het renderen van video zal baat kunnen hebben bij het multithreaden als de software daarvoor geschikt is. Cinebench laat iets zien van deze mogelijkheden bij het renderen van video dat tot een bijzondere multicore score van 1367 leidt. Sowieso is deze pc bijzonder responsief bij het uitvoeren van meerdere taken op de achtergrond en de voorgrond.

Lawaai en energie

Dat deze pc zich laat horen zal niemand verrassen opvallend is dat de door ons gemeten 39 dB lawaai nauwelijks toeneemt bij een toenemende belasting. Ook het geconsumeerde elektrische vermogen is met 235 watt niet gering.
De pc is compleet met een Logitech draadloos toetsenbord en muis en is voorzien van Windows XP MCE met gratis Vista update. Zoals gebruikelijk bij Paradigit wordt er ook een basis softwarepakket meegeleverd.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Prestaties
  • Mogelijkheden
  • Niet stil
  • Energiegebruik
Een prima pc voor de ware liefhebber van brute kracht, die de veeleisende gamer niet zal misstaan. Toch zal een gamer voorlopig weinig baat hebben bij deze quad-core processor die meer tot zijn recht zal komen bij bijvoorbeeld het video-editen, maar dan is de dure videokaart weer niet nodig. De prijs valt ons gezien de samenstelling helemaal niet tegen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Desktopsystemen

Tags: