abonneren

Eurogamer

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Een game-pc is zeker geen zuinig apparaat. Tenminste, in de meeste gevallen. Echter, ATI en nVidia hebben sinds kort een leuk middeltje om de energieconsumptie wat te drukken: hybrid graphics. MaxPC komt met de Eurogamer: een pc die hiervan gretig gebruik maakt.

Als u met de Eurogamer het web verkent, of als typemachine gebruikt, verbruikt de pc slechts 52 watt in rust. Een erg net verbruik dat ver onder het verbruik van een normale gaming-machine of zelfs snellere desktopmachine ligt. Dit lage verbruik in rust kan u aardig wat geld besparen op jaarbasis. Om u een indicatie te geven: als we de 9800GT inschakelen gaat het verbruik met 33 watt omhoog. Dat kost u jaarlijks ongeveer 60 euro!

Hybride


De truuk achter dit lage verbruik is Hybrid Graphics van nVidia. Deze functie zit ingebakken in de nieuwe chipsets die de discrete videokaart – indien aanwezig – automatisch in- en uit kan schakelen door naar uw grafische behoeftes te kijken. Bent u aan het surfen dan schakelt de driver de discrete kaart uit. U kunt in het energiebeheer van Windows Vista (XP kan dit niet) aangeven na hoeveel tijd de driver de 9800GT uit moet schakelen. Wilt u een spel spelen, dan schakelt de driver de 9800GT weer in en kunt u genieten van de kracht van deze vlotte kaart. Prachtig, die nieuwe technieken.

En als u denkt dat deze machine uit uitsluitend exotische componenten bestaat, hebt u het mist. Echter, de pc is slim samengesteld. Als basis voor het hybrideplatform gebuikt MaxPC een Antec Three Hundred-kast waarin een Asus-moederbord met nVidia 8200 chipset ligt, waarin een AMD X2 5600 (Energy Efficient) processor ligt. Een leuke dual core die op 2,9 GHz draait en slechts een tdp van 65 watt heeft. Verder zien we 2GB ddr2-800 geheugen en een MSI 9800GT videokaart. Goed voor een 3dMark06-score van 9683 en een 3dMark Vantage-score van 4785. PcMark Vantage rondt de pc af met 3609 punten. Niet supersnel, maar prima voor deze prijsklasse van 599,95. Voor permanente data opslag gebruikt MaxPC een Maxtor-schijf van 500GB. Een lekker vlotte schijf, zo zien we in HDTune. De gemiddelde leessnelheid is een respectabele 84,8 MB/s.

Stil


Omdat de Eurogamer opgebouwd is rond energiezuinige componenten en de chipset de videokaart uitschakelt als deze niet nodig is, blijft de pc erg stil. De fan van de videokaart staat uit in rust en de processor heeft een dusdanig laag tdp dan een goede koeler hem met een laagtoerige fan kan koelen. En dat heeft MaxPC ook gedaan. Wel horen we de Maxtor wat pruttelen in de behuizing. Dit is in onze optiek gemakkelijk op te lossen met wat rubbertjes tussen de schijf en de behuizing.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Zeer energiezuinig
  • Redelijk vlot
  • Scherpe prijs
  • Stil
  • Niet echt future proof in deze samenstelling
We hebben een goed gevoel bij deze MaxPC. Het systeem is flexibel, zuinig en goed gebalanceerd. Een brute game-pc is het ondanks de 9800 GT niet, maar gezien de uiterst zuinige – en toch relatief krachtige – Athlon X2 5600EE is dat natuurlijk niet gek. NB: Max PC rust de Eurogamer inmiddels uit met de snellere X2 7750BE

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Desktopsystemen

Tags: