Het succes van het Eee PC netboekje bewijst dat er ruimte is voor energiezuinige eenvoudige pc-concepten. Met de EeeTop heeft Asus een nieuwe loot aan de stam van Eee pc-s een eenvoudige desktop all-in-one pc.

Voor eenvoudige dagelijkse taken zijn geen superprestaties nodig. Een eenvoudige pc of laptop volstaat voor het browsen op internet het lezen van email afspelen van een filmpje, het chatten of het bekijken van een fotoslideshow. Nog makkelijker is het als je de bediening van eenvoudige taken ook nog eens makkelijk kunt uitvoeren zonder toetsenbord en muis. Zie daar met een aanraakscherm is de EeeTop all-in-one pc geboren.

Intel Atom

Asus bouwt het succesvolle Eee-pc hardware gebaseerd op de super energiezuinige Intel Atom processor in een 15,6 inch breedbeeldscherm monitor. De constructie van de schermsteun met handgreep is doeltreffend en simpel, zodat het geheel erg weinig ruimte inneemt en makkelijk is te verplaatsen. Met een meegeleverd eenvoudig toetsenbord en muis is het apparaat ook te bedienen voor die gevallen waarbij een aanraakscherm minder praktisch is.

Aanraakscherm

Het aanraakscherm functioneert na de nodige callibratie goed. Asus heeft de grootte van de Windows bedieningselementen en pictogrammen zodanig vergroot dat de bediening met de vingertop goed werkt. Het nadeel is wel dat de nuttige werkruimte op de toch al verticaal bescheiden ruimte daardoor nog kleiner is geworden. Duidelijk is dat de 16:9 beeldverhouding in het interactieve gebruik niet praktisch is. Het 15,6 inch scherm heeft met een resolutie van 1366 x 768 vooral verticaal de minimaal werkbare resolutie. In de breedte is er meer ruimte wat ervoor pleit om bijvoorbeeld de windowswerkbalk aan de zijkant te plaatsen.

Opera

Als browser heeft Asus naast de internet explorer Opera geïnstalleerd, met vergrootte balken voor de vingerbediening. Met de noodzakelijke werkbalken ingeschakeld ben je al één kwart van de schermhoogte kwijt. Schakel je over op de bediening met een meer trefzekere keurig in het toetsenbord opgeborgen passieve pen. Dan worden de balken kleiner en blijft er meer nuttige ruimte over.

Prestaties

De prestaties van het eenvoudige Atom platform zijn naar verwachting niet indrukwekkend, maar voor het beoogde gebruik voldoende. De uitrusting van de eee-top is basic maar goed genoeg. Zeker met gigabit lan, 802.11n draadloos netwerk en plenty usb-poorten is de communicatie goed voorzien. Een 160 gigabyte schijf heeft ruim voldoende opslagmogelijkheid. Een optische drive ontbreekt. Wel is er naast de prima functionerende webcam een microfoon ingebouwd en ook de onder het scherm aanwezige speakertjes leveren een redelijke en bruikbare geluidskwaliteit.

Windows XP

De EeeTop wordt geleverd met Windows XP als besturingssyteem.
Asus heeft zijn best gedaan de nieuwe interpretatie van de drie e’s waar te maken. Easy, Excellent en Exciting. Met het Easy menu is er een groot aantal toepassingen eenvoudig met de vinger te activeren. De toepassingen zijn gegroepeerd in een aantal tabbladen. Ook programma’s als Skype en de smartsuite kantoortoepassingen ontbreken hierbij niet.
Er is ook een functie voor handschriftherkenning maar deze laat nog wel te wensen over en zal zeker geen reden moeten zijn om dit apparaat aan te schaffen.

Energiezuinig

Jammer is dat de pc wordt gevoed met een externe noteboekvoeding, zo heb je toch weer ergens een blokje liggen.Wel heel bijzonder is het lage energiegebruik van deze pc. Uit of standbij gebruikt hij helaas nog wel 6 watt, als hij aanstaat 36 Watt en vol belast 42 Watt. En dat is met de schermverlichting aan. Doen we die uit dan wordt het nog 12 tot 14 Watt lager. Rekenen we met de prijs van de EeeTop erbij de prestaties per watt per euro uit dan komen we op 6. Een waarde die alleen door de de Dell Studio Hybrid wordt overtroffen.
PluspuntenMinpuntenConclusie

  • touchscherm

  • desing

  • wifi

  • beperkte verticale schermruimte.

  • reflecterend scherm

  • kijkhoek beperkt

Deze Asus EeeTop is een zeer geslaagde implementatie van een eenvoudige all-in one pc met aanraakfunctionaliteit. De toegevoegde waarde van de aanraakfuncties is betrekkelijk, maar eenvoudige taken kun je er mee doen. De relatief lage prijs en het lage energiegebruik, maakt het aantrekkelijk om dit apparaat als een extra communicatie-pc voor in woonkamer, keuken of kinderkamer aan te schaffen.

7,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten