abonneren

DVB 400i S2

Ondanks dat Windows Mediacenter daar zelf nog niet klaar voor is, is er nu ondersteuning voor digitale televisie mogelijk in de nieuwste mediacenter pc's. Qmotion levert high tech mediacenter pc's voor digitale televisie. Wij testen de uitvoering met een dubbele satellietontvanger.

None

8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Minpunten

Sat tv-tuner

Dankzij de komst van de Floppy DTV-s2 satelliettuner van het innovatieve tamelijk jonge bedrijf Digital Everywhere komt het gebruik van digitale tv in computers nu van de grond.
De beeldkwaliteit is goed voor een mediacenter zelfs heel goed, uiteraard nog wel afhankelijk van de kwaliteit van de zender. De Qmotion DVB400i s2 pc zowel de tuner zijn helemaal klaar voor echte HD-tv. Helaas is windows mediacenter daar nog niet klaar voor.

Mediacenter

De pc is voor zien van Windows Vista Home premium. Alle mediacenter functionaliteit inclusief het tv-deel met programmagids en videorecorder voor het al dan niet geprogrammeerd opnemen van de programma's of het time shiften staan ons ter beschikking. De twee tuners die ook nog eens één Canal Digitaal smartcard delen, maken het mogelijk het ene kanaal te kijken terwijl er een ander kanaal wordt opgenomen, wat het mediacenter bijzonder compleet maakt.

Zappen

Terwijl gewone satelliet tuners al niet erg snel zappen is het bij dit apparaat wel afzien als er gezapt wordt. Het wisselen van kanaal kan wel een aantal seconden tot soms wel 5 seconden duren. Dit is vooral een mediacenter software-probleem en heeft niet zoveel met de hardware te maken. Ondanks de mediacenter afstandsbediening is de mce software niet erg gebruikersvriendelijk als het om snel zappen gaat. Een ander punt van kritiek waar een traditionele satelietontvanger het beter doet is het automatisch schalen van het beeld. Bij de mediacenters is soms handmatig ingrijpen nodig en zijn zwarte balken of het wegvallen van delen van het beeld onvermijdelijk.

MCE update

Er wordt op korte termijn een update van Windows Mediacenter Edition (mce) verwacht (bekend onder de codenaam Fiji) waarin naar verwachting met name het zappen en de ondersteuning voor satellietontvangst de HD-functionaliteit, en teletext worden toegevoegd en verbeterd.

Configuratie

De configuratie van de satellietkanalen gaat vooralsnog via in het Windows register opgenomen kanaaldefinities. Dit is niet een echt gebruiksvriendelijk proces. Qmotion heeft dit opgelost door de pc geheel voor canal digitaal ontvangst voorgeprogrammeerde kanaalindeling af te leveren. Als de kanaalindeling veranderd wordt dit via een automatische update over internet automatisch aangepast. Via het instellingen menu zijn Qmotion eigen "Up2date" supportfuncties beschikbaar voor het downloaden van updates en de remote support. Via deze service is hulp bij het installeren beschikbaar en tegen meerprijs is ook twee jaar ondersteuning ter plaatse verkrijgbaar.

Fraaie kast

De pc is gebouwd in een bijzonder fraaie in zwartgeborsteld aluminium uitgevoerde htpc-kast van Origen in een 11 cm hoge uitvoering. Door bescheiden hoogte van de kast, die overigens nog wel erg diep is, zijn er relatief kleine koelventilatoren toegepast die zich nog wel laten horen. Niet echt storend gelukkig. Verder is er een compacte slot-in dvd-drive.
Op het goed afleesbare alfanumerieke display wordt mediacenterinformatie weergegeven, zoals mp3 tags of tv-programma informatie.

Windows optioneel

De DVB400i s2 is standaard expliciet als mediacenter geconfigureerd, voor het gebruik van mediacenter is de rest van Windows ook niet nodig. Het Windows bureaublad komt alleen in beeld als in de instellingen de windows functionaliteit wordt ingeschakeld. Qmotion raadt dit alleen aan voor ervaren gebruikers. De prestaties van de eenvoudigere hardware configuratie met een relatief eenvoudige Core duo processor zijn hier op afgestemd en voldoen uitstekend voor het mediacentergebruik. De DVB400i is ook in een dvb-c uitvoering (digitale kabel-tv) verkrijgbaar.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • twee tuners
  • complete preconfiguratie
  • full-hd ready
  • online update en support
  • niet helemaal stil
Hoewel we zeer te spreken zijn over de beeldkwaliteit en de mogelijkheden van het mediacenter hebben we nog steeds onze bedenkingen tegen het functioneren van de mediacentersoftware. Over de hardware niets dan lof, de pc is uitermate geschikt voor dit doel en de DVB 400i S2 is een echt kant en klare mediacenter. Als vervanging van een standalone satelliettuner vinden wij de bediening toch nog een struikelblok.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Desktopsystemen

Tags: