De beste micro-atx-case voor je compacte pc

beste micro-atx-behuizing

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Lees verder op de volgende pagina

In Win CE052 (83,50 euro)

beste micro-atx-behuizing

Als alternatief voor een staande behuizing kun je ook voor een liggend exemplaar kiezen. De CEO52 van het Taiwanese In Win zet je zowel plat als rechtop neer. Opvallend zijn de geringe afmetingen van (liggend) 33,4 × 9,6 × 37 centimeter. Toch passen er nog behoorlijk wat componenten in deze bijzondere systeemkast.

Naast vier uitbreidingssloten bouw je eventueel een 3,5inch-schijf en een 2,5inch-schijf of ssd in, zonder dat je hiervoor schroeven hoeft te gebruiken. Daarnaast bevat de voorkant ook nog een 5,25inch- en 3,5inch-bay. Houd bij laatstgenoemde 3,5inch-unit wel rekening met een maximale dikte van 9,2 millimeter. Verder is het niet helemaal duidelijk hoeveel ruimte er is om een losse videokaart in te bouwen, dus dat is een kwestie van uitproberen.

Let verder op de beoogde voeding, want de CE052 vereist een exemplaar volgens de TFX-formfactor. Verder is de luchtdoorstroming een heikel punt, want er is in deze lage behuizing (of smalle, afhankelijk van de oriëntatie) slechts plek voor één casefan. Standaard is er een exemplaar van negen centimeter voorgemonteerd.

Aan connectiviteit aan de voorkant is gelukkig geen gebrek, daar zitten twee usb2.0- en twee usb3.0-poorten. Een leuk extraatje is de ondersteuning van een Kensington-slot, voor het geval je de pc tegen diefstal wilt beveiligen op openbare werkplekken.

Antec GX909 (74,90)

beste micro-atx-behuizing

Pc-behuizingen waarin louter een micro-atx-moederbord past (en eventueel mini-itx) zijn vaak bij slechts een handjevol webwinkels verkrijgbaar. De Antec GX909 is dan ook met recht een uitzondering, want veel online pc-winkels hebben dit product in hun assortiment. Deze opvallende verschijning heeft een groenige voorkant waarin koelgaten, een stoffilter en maar liefst vier usb-poorten (2x usb2 en 2x usb3) zijn verwerkt.

De hoogte is voor micro-atx-begrippen met 49,5 centimeter aanzienlijk, terwijl de diepte er met 44,3 centimeter ook mag wezen. De breedte is 21 centimeter. Kortom, een nogal forse systeemkast waarin je een grafische kaart van maximaal veertig centimeter en een cpu-koeler van maximaal achttien centimeter in kunt stoppen. Daarnaast zijn er ook nog eens zeven uitbreidingssloten beschikbaar in plaats van de gebruikelijke vier die we bij andere behuizingen van de micro-atx-formfactor zien.

Bij het inbouwen van opslag heb je keuze uit twee 3,5inch- en 2,5inch-schijven. Fijn is dat Antec twee ventilatoren meelevert, waarvan er bovendien twee beschikken over witte led-verlichting. Via het glazen zijpaneel geeft dat een leuk effect.

Voor de voeding kun je een regulier atx-exemplaar inbouwen. Hoewel de GX909 vanwege de relatief lage aanschafprijs een interessant product is, vermeldt Antec dit exemplaar nergens op hun website. Bij iedere bekende Nederlandse pc-winkel is het product gelukkig wel terug te vinden.

Modecom Rea (59,87 euro)

beste micro-atx-behuizing

Het is natuurlijk maar de vraag of gamers überhaupt geïnteresseerd zijn in een micro-atx-behuizing. Deze groep kiest namelijk doorgaans voor uiterst krachtige hardware en dan is een forse systeemkast met een goede airflow geen overbodige luxe. Toch waagt Modecom met zijn Rea-case de gok. Echt klein is deze behuizing met een hoogte van 45,5 centimeter overigens niet.

De breedte en diepte bedragen respectievelijk 23 en 46,5 centimeter. Gamers kunnen er dus een flinke videokaart in kwijt met een maximale lengte van 38 centimeter. Is de beoogde cpu-koeler lager dan achttien centimeter, dan monteer je die ook probleemloos in deze behuizing. Modecom heeft gekozen voor een stevige staalconstructie, waardoor het gewicht van 6,6 kilogram nogal hoog uitvalt. Vanwege de forse behuizing is er plek voor twee 5,25inch-, drie 3,5inch- en twee 2,5inch-stations.

De twee casefans met verlichting zijn vanwege het doorzichtige stoffilter niet te missen. Een leuk effect, waarbij de kleur en ventilatorsnelheid van de ventilatoren met een controller op het voorpaneel zijn te reguleren. Over het voorpaneel gesproken, er zijn ook nog twee usb2.0-poorten, één usb3.0-poort en een sd-kaartlezer beschikbaar.

Overigens staat het je vrij om naast de twee voorgeïnstalleerde casefans nog drie ventilatoren te monteren. Tot slot is de Modecom Rea ook geschikt voor waterkoeling. De prijs valt gelukkig erg mee, al is de Modecom Rea op het moment van schrijven wel matig verkrijgbaar.

Geschreven door: Maikel Dijkhuizen op

Category: Review, Desktopsystemen

Tags: moederbord, assemblage, cooler master, sharkoon, diy