De beste micro-atx-case voor je compacte pc

beste micro-atx-behuizing

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Lees verder op de volgende pagina
Lang niet iedereen zit te wachten op een hoge pc-toren die je oneindig met verse hardware kunt uitbreiden. Zeker voor plaatsing in de huiskamer is een iets lagere micro atx behuizing ook wat waard. Kies je voor een vierkant micro-atx-moederbord, dan schaf je vanzelfsprekend een bijbehorende micro atx case aan. We zetten zeven van de beste micro-atx-behuizingen voor je op een rij.

De functionaliteit van micro-atx-moederborden is inmiddels zeer volwassen, waardoor een compacte pc ook voor pc-fanaten een serieuze optie is. Veel componenten zijn tenslotte al enige tijd geïntegreerd, zoals een videochip, usb-controller, kaartlezer, netwerkadapter en geluidskaart. Bovendien past er steeds meer data op een enkele opslagdrager en maken veel mensen gebruik van de cloud of een nas.

Ook op meerdere optische stations zitten de meeste gebruikers niet meer te wachten. Het gevolg is dat behuizingen volgens de traditionele atx-formfactor bij menigeen nogal wat loze ruimte bevat. Vaak zijn er namelijk slechts één of twee opslagdragers aanwezig. Sommige gebruikers wensen daarnaast nog een discrete videokaart voor het grafische rekenwerk. Voeg daar wat ventilatoren en een voeding aan toe en dan heb je het wel zo’n beetje gehad. In plaats van een atx-behuizing met meerdere ongebruikte uitbreidingssloten, is een maatje kleiner misschien wel een logischere keuze.

Niet voor niets is dit formaat dan ook breed verkrijgbaar. Een micro-atx-moederbord meet exact 24,8 bij 24,8 centimeter. Hoewel de breedte gelijk is aan die van de atx-formfactor, valt de hoogte iets lager uit. De warmteafvoer en de geluidsproductie zijn traditiegetrouw de grootste uitdagingen voor kleinere desktopcases, maar met de energiezuinige cpu’s van tegenwoordig mag dat geen probleem zijn.

Cooler Master MasterBox Lite 3.1 TG (47,50 euro)

beste micro-atx-behuizing

Veel micro-atx-behuizingen bieden relatief weinig ruimte aan een externe videokaart, maar bij deze Cooler Master MasterBox Lite 3.1 TG past er een exemplaar in met een maximale lengte van 38 centimeter. Gunstig voor hen die wat grafische rekenkracht wensen. In totaal zijn er vier volwaardige uitbreidingssloten beschikbaar. Verder kan deze case twee 3,5inch-schijven en een enkele 2,5inch-schijf herbergen.

Standaard levert de Taiwanese producent een casefan van 12 centimeter mee, maar je kunt daarnaast nog twee ventilatoren inbouwen. De cpu-koeler mag maximaal 15,8 centimeter hoog zijn en voor de voeding kunnen zelfbouwers een product met de atx- of eps-formfactor monteren. Overigens is de inbouw van waterkoeling geen enkel probleem. Zoals we van Cooler Master gewend zijn, is de afwerking van de betaalbare MasterBox Lite 3.1 TG prima in orde.

Het hoekige voorpaneel is voorzien van een glanzende laag, terwijl de zijkant bestaat uit een glazen paneel van vier millimeter dik. Zo zijn al je componenten duidelijk zichtbaar. Opvallend is dat Cooler Master drie verwisselbare roosterfrontjes in verschillende kleuren meelevert, zodat je het design desgewenst iets kunt aanpassen. Voor mensen met toegang tot een 3D-printer zijn er zelfs eigen vormgegeven roosterfrontjes mogelijk.

Uiteraard zitten er aan de voorzijde enkele aansluitingen, zoals usb 2.0, usb 3.0 en koptelefoon. Voor micro-atx-maatstaven zijn de afmetingen vrij fors, namelijk 20,9 × 45,6 × 38,1 centimeter (B×H×D). Het gewicht bedraagt 4,1 kilogram.

NZXT H400i (146 euro)

beste micro-atx-behuizing

De H400i van het Amerikaanse NZXT behoort tot de duurdere micro-atx-behuizingen en daar zijn de eigenschappen dan ook naar. Zo bevat dit product een volledig stalen constructie en is er een controller aanwezig om de twee aanwezige rgb-strips en drie Aer F120-ventilatoren van 12 centimeter te reguleren. Overigens is het ook mogelijk om aan de hand van een ingebouwde microfoon automatisch de ideale ventilatorinstellingen te kiezen, zodat de pc niet onnodig veel herrie maakt.

Het zijpaneel bestaat uit gehard glas, waardoor de rgb-verlichting goed zichtbaar is. De afmetingen van deze behuizing zijn 21 × 41,7 × 42,1 centimeter inclusief voet, dus de case is diep genoeg om een lange videokaart te herbergen. Verder is deze systeemkast met een gewicht van 7,6 kilogram zwaarder vergeleken met veel andere micro-atx-cases. De reden hiervoor is de stevige staalconstructie.

Hoewel er slechts plek is voor één 3,5inch-schijf, kun je maar liefst vier 2,5inch-drives in de behuizing kwijt. Daarnaast zijn er vier uitbreidingssloten beschikbaar. De maximale hoogte van de processorkoeler is 16,4 centimeter, dus de meeste cpu-fans kun je probleemloos monteren. In het geval van waterkoeling kun je eventueel ook meerdere radiotoren ophangen.

Aan de bovenzijde zijn twee usb3.1-poorten aanwezig. Helaas slechts gen1, wat eigenlijk niets meer is dan usb 3.0. Tot slot heeft NZXT dit product voorzien van een slim kabelmanagementsysteem. De H400i is verkrijgbaar in vier kleurstellingen.

Aerocool CS-100 (30 euro)

beste micro-atx-behuizing

Wie voor weinig geld een degelijke micro-atx-behuizing wenst, zit bij deze CS-100 van Aerocool wel goed. Als je kritisch op internet rondsnuffelt, ben je hiervoor namelijk nog geen drie tientjes kwijt. Ondanks de lage aanschafprijs is deze case wel volledig van staal, al bedraagt de dikte hiervan slechts 0,45 millimeter. Dat verklaart dan ook het lage gewicht van 2,8 kilogram.

De afmetingen zijn bescheiden met 19,1 × 35,6 × 37,3 centimeter, waardoor er een grafische kaart met een lengte van ‘slechts’ 32,5 centimeter in past. In totaal zijn er vier uitbreidingssloten aanwezig. Let verder op de maximale hoogte van de cpu-koeler, want die is met 14,5 centimeter niet al te ruim. Daarnaast kunnen gebruikers twee 3,5inch-schijven, een 2,5inch-drive en een 5,25inch-station in deze systeemkast kwijt.

Vanzelfsprekend heeft de Taiwanese producent ook aan de koeling gedacht, want je kunt zowel aan de voor- als zijkant een ventilator van 12 centimeter monteren. Overigens bevat de achterkant standaard al een kleine casefan van acht centimeter. Naast de gebruikelijke aansluitingen voor een hoofdtelefoon en microfoon bevat het i/o-paneel aan de voorkant twee usb2.0-poorten.

Voor een kleine meerprijs kun je overigens ook de CS-100 Advance overwegen. De specificaties zijn exact gelijk, met het verschil dat de Advance-versie ook nog over een usb3.0-poort beschikt.

Sharkoon S1000 (vanaf 39,90 euro)

beste micro-atx-behuizing

In tegenstelling tot veel recente pc-behuizingen bevat de authentiek ogende S1000 geen overbodige franje. Verwacht dus geen rgb-verlichting, verwisselbare frontjes en een fan-controller, want Sharkoon richt zich met dit product puur op de basis. De metalen behuizing meet 19,5 × 40,2 × 45,3 centimeter en heeft een gewicht van 5,5 kilogram. Kortom, het merendeel van de videokaarten past prima in deze systeemkast.

Net als bij de meeste micro-atx-behuizingen zijn er vier vrije uitbreidingssloten. Verder is er aan de voorzijde ruimte voor een 5,25inch-station, terwijl de S1000 binnenin ook nog plek biedt aan twee 3,5inch- en 2,5inch-schijven. Overigens bouw je de 5,25inch-bay desgewenst om naar een plek voor een extra 3,5inch-schijf. Voor het aansluiten van randapparatuur zitten er aan de voorzijde twee usb3.0-poorten.

Aan de voor- en achterzijde van de pc-behuizing heeft Sharkoon twee ventilatoren van 12 centimeter voorgeïnstalleerd. Wie een grotere luchtstroom wenst, monteert aan de zijkant eventueel nog een exemplaar. Houd bij het aansluiten van de processorkoeler rekening met een maximale hoogte van 15,5 centimeter, al zal dat bij de meeste producten geen enkel probleem zijn.

Voor zo’n vijf euro extra kun je ook de S1000 Window overwegen, waarbij je dankzij het zijpaneel van acryl de binnenkant kunt bewonderen.

Geschreven door: Maikel Dijkhuizen op

Category: Review, Desktopsystemen

Tags: moederbord, assemblage, cooler master, sharkoon, diy