Code Systems K1

Compact, stil en lekker vlot. Dat gaat in sommige gevallen wel samen, maar daar moet dan doorgaans wel diep voor in de buidel worden getast. Code Systems biedt de K1 aan voor € 1150, inclusief 22 inch-beeldscherm, Windows 7 Professional en virusscanner: geen slechte deal.
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • voelt lekker vlot
  • erg zuinig
  • totaalpakket
  • Minpunten
  • geen sata3

We vermelden maar meteen dat de K1 een zakelijk systeem is. De superslanke desktop met “geïntegreerd” scherm is gebaseerd op een Intel Core i5 2400S die op een Intel DH61AG-moederbordje ligt. Zo’n mini-itx-moederbord is noodzakelijk in deze compacte behuizing. De H61-chipset is niet echt zakelijk gericht, maar dat hoeft in bepaalde gevallen ook niet. Verder treffen we twee so-dimms aan van 4 GB, uiteraard ddr3 (1333 MHz).

Gebruiksklaar
Leuk is dat Code Systems het systeem standaard levert met Windows 7 Professional en een virusscanner. Kortom: klaar voor gebruik. Daarbij levert het bedrijf de pc af met een ssd, dat zien we nog niet zo vaak in dit segment. Onder de kap schuilt een rappe Kingston HyperX van 120 GB. Dit zorgt voor een zeer rappe opstarttijd en een vlotte werkervaring, ook met wat zwaardere applicaties.
De monitor is een Samsung Syncmaster 22 inch. Deze full-hd-monitor, die dankzij de arm van de K1 in hoogte verstelbaar is, is gekoppeld aan de HD2000-chipset. Deze is weliswaar erg zwak met 3D-beelden, maar wel geschikt voor zakelijke applicaties.Voor internetvideo’s, Word, Excel en wat kopieerwerk heb je immers geen 3D-kaart nodig. Wie liever een groter scherm wil: de stand kan tot 27 inch dragen.

Middensegment
Een groot voordeel van de minimalistische opzet en de keuze voor een energiezuinige cpu, chipset en ssd, is dat het rustverbruik niet boven de 19 watt uit komt. Onder volledige belasting (Aida64-stresstest) zien we 70 watt op de meter. De maximale temperatuur is dan 71 graden. Dat is warm, maar zeker niet te heet. Hoewel de koeling dan hoorbaar is, is hij nog steeds stil te noemen. In rust horen we dit systeem niet of nauwelijks.
De testresultaten zijn prima op nagenoeg alle vlakken, behalve 3D. Dat was ook wel te verwachten. De HD2000-gpu is simpelweg traag. We zien een 3DMark Vantage-score van 1085, waarbij de gpu 830 punten scoort. Maar goed: het is een zakelijk systeem. Daar zijn andere dingen belangrijk.
De Kingston-ssd scoort vrij netjes en maakt dit systeem lekker responsief. Wel jammer is dat het moederbord nog geen sata3 heeft, waardoor deze rappe ssd beperkt wordt. We zien een AS SSD-score van 419 en we weten dat hij vlotter zijn werk kan doen.
De PCMark-7 score is 4088, wat gewoon erg netjes is. Ten slotte Cinebench: we zien in versie 10 15537 punten. In versie 11.5 is dat 4,16, waaruit blijkt dat deK1 een nette middensegment-pc is.

Sata3 mist
Code Systems zet een prima zakelijk systeem neer. Hier en daar zijn er wellicht wat verbeterpuntjes, maar het totaalplaatje klopt. De K1 is extreem zuinig, lekker stil en nog vlot ook. Wij hadden wel graag een moederbord gezien met sata3, waardoor de ssd beter zijn werk kan doen.

Geschreven door: Jaap Veenstra op

Category: Review, Desktopsystemen

Tags: code systems