Camera module voor Rasberry Pi

Raspberry Pi heeft net de nieuwe Model A computer uitgebracht. Binnenkort zal het bedrijf ook komen met een camera module voor dit goedkope mini-Linuxsysteem.

Met de Model A is Raspberry Pi er in geslaagd om een nog lichtere minicomputer te bouwen. Dit Linuxsysteem kost slechts 20 Britse pond en weegt slechts 31 gram. De Model A is maar liefst 25 procent lichter dan de Raspberry Pi rev 1 model B. Daarmee zou dit systeem geschikt zijn voor hobbyisten die dergelijke machines in bijvoorbeeld een radiografisch bestuurbaar vliegtuig willen inbouwen.

De Raspberry Pi Model A en is voorzien van een Broadcom BCM2835 SoC (System on Chip). Deze draait met een 700 megahertz ARM1176JZFS processor en een Videocore 4 grafische processor. De grafische processor kan video afspelen in blu-ray kwaliteit (40 Mbit/s). Ook kan het systeem 3D beelden weergeven via OpenGL ES2.0 en OpenVG. Het werkgeheugen bedraagt 256 megabyte. Tot de aansluitingen behoren onder andere een usb-poort en hdmi. Het systeem wordt opgestart via een sd-geheugenkaartje. Deze wordt standaard niet bijgeleverd en moet de gebruiker zelf prepareren met een Linux besturingssysteem. 

De verkoop van de Model A loopt goed. Binnen korte tijd zijn er al zo'n 800 systemen verkocht van de 1.800 die online beschikbaar waren.

In de onderstaande video wordt de Model A getoond:

Dit is echter nog niet alles voor 2013. Raspberry Pi werkt ook aan een cameramodule die kan worden aangesloten op deze minicomputers, zie de afbeelding boven dit artikel. De ontwikkelaars zijn deze nog aan het afstellen. De beeldkwaliteit zou nu al redelijk goed zijn, maar onder andere de drivers hebben nog een update nodig. Zodra de beeldkwaliteit "prachtig" is zal deze worden uitgebracht, belooft Raspberry Pi. De releasedatum is helaas nog niet bekend, maar het zal zeker nog een maand duren voordat de camera module beschikbaar is.

Bron: Raspberry Pi

Geschreven door: Ruud de op

Category: Nieuws, Desktopsystemen

Tags: pc, besturingssystemen