abonneren

Build for Power Render-machine

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
We hebben eerder een monster van Build for Power (B4P) getest. Dat het nóg sneller en beter kan, laat het bedrijf zien met een nieuw rendermonster. Twee Xeons, drie GTX580’s en 48 GB aan ram. Dat moet behoorlijk hard gaan!

Build for Power staat bij ons bekend als een bedrijf dat graag laat zien dat een pc van binnen ook mooi kan zijn. De waterkoeling bestaat uit zes radiatoren, twee pompen, een flink reservoir en buizen die alle koelblokken aan elkaar koppelt. Het geheel oogt ontzettend strak, wat in dit geval een behoorlijke prestatie is, gezien het aantal componenten dat gekoeld moet worden in dit systeem.

Overigens oogt het niet alleen goed: het koelt ook bijzonder efficiënt. Wij hebben op geen enkel moment te hoge temperaturen gezien. Ook niet tijdens hittetests van een paar uur.

Twee cpu’s

Build for Power heeft gekozen voor de Evga Classified SR-2. Een dual cpu-moederbord met een een Intel 5520-chipset. Het is dus in wezen een server-moederbord, maar dan omgebouwd en aantrekkelijk gemaakt voor de consument.

De prijs van dit moederbord is astronomisch: gemiddeld meer dan 700 euro. En dan moet je nog Xeon-processoren gaan uitzoeken. Een gewone i7 accepteert de chipset niet. We zouden ook bijna de dubbele hoeveelheid ddr3-geheugen vergeten. Kortom: het is een duur grapje om hiermee te gaan bouwen. Mede vanwege deze dure basis kost dit systeem €8999. Ja, we hebben te maken met high-end.

Build for Power heeft voor twee Xeon’s E5620 gekozen die standaard op 2,4 GHz werken. Na wat aanpassingen tikken ze op 3,2 GHz. Een comfortabele snelheid. Zeker met 8 kernen of 16 threads.

De cpu’s zijn bijgestaan door 48GB Corsair Dominator GT ddr3-ram. Wellicht een beetje overdreven, want de geïntegreerde geheugencontroller van de Xeon vindt het helemaal niet fijn om op hoge snelheid te werken. Het ram staat dan ook iets boven de 1400 MHz geklokt. En dat terwijl deze gemakkelijk op 1800 MHz zou kunnen werken.

SSD in Raid

Om een belangrijke bottleneck weg te nemen, heeft B4P twee Intel ssd’s – de D510 – in raid-0 gezet. Dat start natuurlijk heerlijk vlot op. Echter: als we meten, valt de doorvoer behoorlijk tegen. We halen een snelheid die ook met één ssd te halen is: 411 MB/s maximaal. We hebben een paar keer in het bios gekeken of alles goed staat en software gecontroleerd, maar we kunnen zo snel niets vinden. Wellicht is het de chipset die tegenwerkt.

Drie keer bruut

Eén GTX580 is al behoorlijk rap. Drie keer zo’n high-end videokaart is simpelweg ridicuul snel. In 3DMark 2011 zien we een score van maar liefst 14.825 punten. Dat is een behoorlijk hoge score voor de gloednieuwe 3DMark.

Zestien threads

We zijn inmiddels behoorlijk gewend aan quad cores, hexacores en hyper threading, maar twee keer zo’n quad core met 8 threads is en blijft in drukwekkend. Het systeem vertraagt echt nooit. Hoeveel je ook tegelijk doet.

Cinebench is één van de weinige benchmarks die met zoveel kernen overweg kan. Als we versie 11.5 draaien, is de test binnen de kortste keren gedaan. De score: 10.19. Behoorlijk knap, want een score van zes of hoger is al super.

In Cinebench 10 zien we een multi-cpu score van 29.448. Waanzin, maar we hadden stiekem meer dan 30.000 verwacht met zoveel cpu-kracht.

In PCMark Vantage toont de machine zijn brute kracht: 18.179 punten! Dat is een score die we zelden zien en die aantoont dat de pc prima in balans is.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Prachtig gebouwd
  • Erg snel
  • Zeer goed gekoeld
  • De raid-array werkt niet lekker
Deze Build for Power is gemaakt voor het zware renderwerk. En dat doet de pc uitstekend. De bouwkwaliteit is zeldzaam hoog; er is bijna geen kabel te zien en het waterkoelsysteem doet zijn werk uitstekend. Daardoor kan je de pc zéér zwaar belasten zonder dat er gevaar is voor oververhitting. Dat moet ook wel, want de bedrijven die dit systeem gaan inzetten, zullen de pc ook niet ontzien.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Desktopsystemen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie