abonneren

Aspire L100

Iedereen wil een PC met power, niet te duur en liefst ook niet zo groot. Een lastige combinatie waar Acer nu een oplossing voor heeft: de Aspire L100 is klein en krachtig.

None

8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Minpunten

Niet voor gamers, wel voor power

Voor de gamers onder ons melden we het maar alvast; de grafische chipset is met de interne nVidia GeForce 6150 LE niet geschikt om lekker mee weg te knallen in de nieuwste Splinter Cell game. Maar als je geen of oudere spellen speelt is hij zeker interessant. De Athlon 64 X2 3800+ is een wat langer bestaande processor van AMD, maar is nog steeds actueel. Dit omdat hij wel over twee kernen bezit. Voor wie in 2006 wil overstappen naar Windows Vista heeft weinig belemmeringen. Éen gigabyte aan DDR2 geheugen, een 250Gb Sata hardeschijf, dvi- en vga- uitgangen voor een vga- of een nieuwer dvi- scherm.

Heethoofd

De voorkant van de Aspire is wel erg heet, juist waar de twee usb-, één firewire-, cardreader- hoofdtelefoon- en microfoon-aansluitingen zitten. Als we aan de achterkant of ander plaatsen van de kast voelen merken we weinig van de hitte.
Het komt waarschijnlijk doordat de gehele computer wordt gekoeld door één kleine ventilator en heatpipes. De Heatpipe erg dichtbij de aansluitingen, wat resulteert in een te warm voorpaneel. Het is dan ook jammer dat Acer niet heeft gekozen voor een betere heatpipe-installatie, of toch een tweede fan.

Prima prestaties

De L100 levert prima prestaties voor zijn vraagprijs van 649 euro. De benchmarkscores maken een goede indruk. Zeker met de wetenschap dat een kastje met de grote van 6 x 25.7 x 24 (BxHxD) het goed kan opnemen tegen met een PC die véél groter is. De scores van Pcmark, Cinebench en Sandra doen dan ook niet te onder bij de andere, grotere computers. Het energie gebruik wat wij meten is met gemiddeld zo’n 46W erg goed te noemen.

Acer levert de vaste suite aan programma’s mee, zo hun eigen Empowering systeem om snel de instellingen te kunnen veranderen (leuk voor leken, irritant voor professionals) ook Antivirus van Norton is meegekomen. Merkbaar is dat Acer een deal heeft gesloten met Yahoo, alle PC’s en notebooks van Acer zijn dan ook uitgerust met de Yahoo Toolbar (Voor Internet Explorer).

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Processor (AMD 64 X2 3800+)
  • Goedkoop en klein
  • Warmte probleem aan de voorplaat.
Wil je power, weinig grafische effecten en vooral een goede pc, en ben je tevreden met die twee minpuntjes van de te hete voorplaat en de wat minder vista capable grafische chipset, dan kan je prima uit de voeten met de Aspire L100.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Desktopsystemen

Tags: