abonneren

Aspire iDea 500

Dit mediacenter is een van de meest veelzijdige mediacenter pc's in huiskameruitvoering die er zijn.

Vermomd in een bijzonder compact 43 cm audio/video formaat met een fraai ontwerp lijkt dit apparaat helemaal niet meer op een computer. Dit mediacenter mag gezien worden en een plaatsje in de buurt van de tv zal niet moeilijk te vinden zijn. Deze pc is gebaseerd op core duo mobiele processor van Intel de T2300. Samen met de geïntegreerde Intel 945 grafische chipset zorgt dit voor heel behoorlijke prestaties.
De mobiele processor heeft een relatief laag energiegebruik waardoor er minder koeling nodig is en er ook erg weinig ventilatorlawaai gemaakt wordt.

Het grote voordeel van de dualcore processor is, dat al is het apparaat druk bezig met bijvoorbeeld het coderen/decoderen van een videostream, dan reageert hij nog vlot op een bedieningscommando gegeven met afstandsbediening of toetsenbord.

De Aspire Idea heeft naast de dvd spelers bedieningsknoppen ook nog een setje menunavigatieknoppen onder het veelzijdige display. Met deze knoppen is het samen met de tekst op het display na enige gewenning mogelijk door de mediacenter menu's te navigeren.
Het display geeft de meeste mediacenter informatie van de test. Op zowel bediening als gebruik valt weinig aan te merken. Het bijbehorende draadloze toetsenbord heeft een touchpad als muis dat erg prettig werkt.

Deze Acer Aspire is met externe aansluitingen bijzonder compleet: Naast de meest gangbare pc aansluitingen heeft dit mediacenter ook nog eens twee scart aansluitingen (in en in/uit) voor externe videoapparatuur en een component video aansluiting voor de beste kwaliteit analoge output. Opvallend zijn de grote jack-pluggen voor microfoon en headphone met de overige aansluitingen aan de voorkant achter een net luikje weggewerkt. Met de 8x analoge of de spdif coax of optische aansluitingen, aangesloten op een actieve surround speakerset bent u helemaal klaar voor het homecinemagebeuren. Het beeld transporteert u naar elke willekeurige tv of monitor via dvi-i of vga, s-video composiet video of component video.

Zelfs een een hdmi-uitgang ontbreekt niet en de software voorziet in standaard hdtv instellingen voor 720p of 1080i. Nu nog een (lcd) tv die dit ook aankan, dan bent u helemaal klaar. Helaas valt bij de op dit moment gangbare lcd-tv's er een rand van 1-1,5 cm rondom van het beeld als gevolg van overscan functionaliteit van de lcd-tv. Voorlopig toch maar de analoge vga-aansluiting blijven gebruiken.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Compact en elegant
  • Bijzonder compleet
  • Veel audio/video aansluitingen
  • Veel informatie op display
  • HDMI niet praktisch
Een van de fraaiste en handigste medicacenter pc's voor onder de tv in de huiskamer van dit moment.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Desktopsystemen

Tags: