AMD boekt overwinning met Mac Pro

Nu Apple eindelijk de nieuwe Mac Pro heeft gepresenteerd, komt AMD als winnaar uit de bus. De afgelopen maanden gaat het goed met de chipfabrikant.

Tijdens de afgelopen maanden heeft chipfabrikant AMD een aantal belangrijke overwinningen op haar naam mogen schrijven.

Hun chips zijn aanwezig in alle belangrijke spelconsoles - waaronder de PlayStation 4 en Xbox One - en er werd aangekondigd dat ze naast Windows ook Android en Chrome OS zullen gaan ondersteunen.

Maandag kwamen we te weten dat AMD ook aanwezig zal zijn in de nieuwe Mac Pro die Apple tijdens de keynote op WWDC 2013 heeft aangekondigd en later dit jaar zal verschijnen.

 

Hoewel de CPU door Intel wordt verzorgd - de Mac Pro draait op de nieuwe generatie Xeon CPU - werden de GPU’s door AMD aangeleverd. En de Mac Pro heeft niet één GPU, maar twee.

De nieuwe - nog niet nader gespecifieerde - GPU’s bieden 4.096 stream processors, 384-bit memory buses en 528 GBps totale bandbreedte; Dat is heel wat kracht voor een werkstation.

Apple heeft ook de vormgeving van de Mac Pro aangepakt, net zoals veel OEM’s dat tegenwoordig ook doen bij pc’s. In plaats van een grote rechthoekige doos van aluminium, is de nieuwe Mac Pro klein, zwart, cilindervormig en gebouwd rond wat Apple een “thermal core” noemt.

Dat is een interessante verschuiving in het ontwerp van een werkstation en het zal vooral interessant zijn om te zien of anderen - en daarmee bedoel ik de pc-OEM’s - inspiratie zullen halen uit het nieuwe uiterlijk van de Mac Pro.

De nieuwe Mac Pro is ook voorzien van flashgeheugen, het nieuwe Thunderbolt 2 en 4K video-ondersteuning. Op papier ziet het er een beestige machine uit, ideaal voor wie met video of andere grote hoeveelheden data werkt.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Desktopsystemen

Tags: mac pro, wwdc