Akoya P9614

Eerder bracht Medion 'The Touch' uit. Een all-in-one pc met touch-screen die de tv moest vervangen. Echt enthousiast waren we niet over dit apparaat, mede door zijn veel te hoge prijs. Medion probeert het nu nog een keer met een all-in-one touch pc, maar dan wel voor een schappelijke prijs.
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Minpunten

De Akoya P9614, zoals deze all-in-one touchpc heet, is meer gepositioneerd als een pc dan als een tv-vervanger. Dat neemt niet weg dat deze prima dienst kan doen als tv-vervanger maar wellicht vindt u daar het 23,6 inch (60 cm beelddiagonaal) net iets te klein voor. De pc is uitgerust met een tv-kaart waar zowel een analoge antenne, als DVB-T als DVB-S op aangesloten kan worden. Verder is deze pc, zoals de meeste all-in-one pc's, opgebouwd uit notebook componenten. Zo vinden we een mobiele dualcore processor (T4500) en een Nvidia GeForce GT 330M grafische chipset. Daarnaast is de Akoya P9614 uitgerust met 4 GB DDR3 ramgeheugen en met 1 TB aan harde schijf capaciteit.

Full HD Touch

Het scherm bevat een full HD resolutie van 1920x1080 en is 23,6 inch groot. De beeldschermkwaliteit is verrassend goed en de kijkhoek is voor een TN scherm echt uitstekend. Het scherm is voorzien van dual touch technologie waardoor u met twee vingers kunt inzoomen of uitzoomen en ook foto's kunt draaien. Wij zijn sceptisch over het nut van touch-screens bij desktop computers, maar desalniettemin is het een handige leuke extra. Ook bijzonder handig is dat deze Akoya twee extra video-ingangen heeft waaronder een vga- en een hdmi-poort. Daarnaast heeft hij ook nog een hdmi-uitgang. Wat ook zeker een verbetering is ten opzichte van Medion's eerste 'The Touch' pc is dat deze computer gewoon een digitale optische audio uitgang heeft zodat u hem eenvoudig op een surround set kunt aansluiten.

Allemaal draadloos

De Akoya P9614 is voorzien van een eigen Gigabit lan-poort en ondersteunt daarnaast ook wifi-n. Maar dat is niet het enige dat draadloos is. Meegeleverd is een bluetooth dongel en een draadloze muis en toetsenbord combinatie waarmee u de computer kunt bedienen. Ook kunt u de meegeleverde afstandbediening gebruiken om de computer te bedienen. Hoewel een draadloze muis en toetsenbord erg handig zijn, vinden we de meegeleverde combinatie niet heel erg goed. De apparaten doen hun werk op zich goed, maar ergonomisch zijn ze niet. Met name de muis val voor handkramp kunnen zorgen.

Middenmotor

De prestaties van de Akoya P9614 zijn redelijk, maar een gemiddelde Core-i computer presteert beter. De grafische prestaties zijn goed genoeg voor fotobewerking en casual gaming, maar de nieuwste games zullen op deze computer een tandje lager moeten zingen. Films afspelen moet geen enkel probleem zijn, zelfs in HD niet. Wel heeft deze all-in-one pc in tegenstelling tot The Touch een dvd-brander aan boord en geen blu-raylezer (met dvd brand functie). Blu-ray discs afspelen lukt dus alleen wanneer u een blu-rayspeler aansluit.

Zeer gebruiksvriendelijk

Medion verdient een pluim voor hoe deze all-in-one pc geleverd wordt. De pc is standaard uitgerust met een duidelijke recovery procedure en daarnaast krijgt u standaard twee recovery cd's meegeleverd zodat u zelf kunt bepalen of u een 32-bits of een 64-bits Windows 7 besturingssysteem wilt. Ook de handleiding is zeer verzorgd, duidelijk en volledig Nederlandstalig. Helemaal voor de doelgroep waar Medion met deze pc op mikt zijn dit hele grote pluspunten. Wel vinden we het jammer dat standaard het 32-bits besturingssysteem is geïnstalleerd, want zo wordt het interne geheugen niet optimaal benut. Windows 7 geeft zelf ook al aan dat maar 3 van de 4 GB beschikbaar is.

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • gebruiksvriendelijk
  • zeer compleet geleverd
  • vele aansluitmogelijkheden
  • prima gezinscomputer
  • geen hoge prestaties
  • 32-bits besturingssysteem standaard geïnstalleerd
  • muis en toetsenbord kunnen ergonomischer
Als we deze all-in-one pc vergelijken met de eerste touch pc van Medion die we in handen kregen, dan is er veel verbeterd. Hij heeft weliswaar geen blu-ray speler, maar voor de rest verslaat hij zijn voorganger op alle fronten. Daarnaast is dit product nota bene ook nog eens 700 euro goedkoper! Als u krachtige desktop prestaties verwacht, kunt u beter geen all-in-one pc kopen, maar als u een gebruiksvriendelijke all-round pc zoekt, dan is de Medion Akoya P9614 een prima keuze.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Desktopsystemen

Tags: all-in-one pc, medion