abonneren

Akoya P7350D

Van tijd tot tijd verkoopt de Aldi in samenwerking met Medion scherp geprijsde pc's. Vanaf 3 april staat de Medion AKOYA P7350D desktop-pc in de schappen. PCM kreeg deze Medion al eerder binnen voor een stevige test. Moet u 3 april naar de Aldi rennen?

De AKOYA P7350D laat zich nog het beste omschrijven als een allround gezins-pc waarop u redelijk tot goed kunt tekst verwerken, internetten, foto's en films bewerken en gamen. De specificaties zijn niet verkeerd en we zijn vooral onder de indruk van de opslagcapaciteit van deze pc: 1,5 TB! Daar kunt u een heleboel foto's, muziek, films en games op kwijt.

Verder is de pc uitgerust met een AMD Phenom II X4 925 quadcore processor, 4 GB DDR 3 (1333 MHz) geheugen en een Ati Radeon HD 5670 grafische kaart. Medion levert bij deze AKOYA een standaard muis en toetsenbord die u wat ons betreft beter direct kunt vervangen door een fatsoenlijke variant. Ze doen het weliswaar, maar erg ergonomisch zijn ze niet.

Prestaties

Hoewel de hardware van redelijke specificaties is voorzien, vinden we de prestaties ietwat tegenvallen. Zo weet deze AKOYA 'slechts' 5156 PC Marks te scoren terwijl andere pc's in dezelfde prijsklasse toch wel zo’n 1000 punten hoger liggen. Ook de 3D Mark Vantage score van 5764 is niet echt hoog te noemen. Desondanks valt er redelijk te gamen op deze pc. Wellicht hebben de prestaties te maken met de behoorlijke hoeveelheid software die Medion standaard meelevert. Zo vinden we zowel MS Works 9 als een trialversie van MS Office 2007 op de computer, een dvd-brandprogramma en de 90-dagen securitysuite van Bullguard die tijdens het opstarten van de computer irritant aanwezig is totdat u zich geregistreerd heeft met een geldig e-mailadres. Ook vinden we flink wat iconen op het Bureaublad die voornamelijk te maken hebben met de Aldi.

Recovery

Standaard wordt de AKOYA P7350D geleverd met Windows 7 Home Premium 32-bits. Bij de pc zijn twee herstel-cd's meegeleverd waarbij u de keuze hebt om een 32-bits of 64-bits Windows 7 te installeren. Naast de herstel-cd's is er ook een speciale recovery-partitie op de pc aanwezig waarmee u snel en gemakkelijk via de F11 knop de machine kan terugzetten naar de standaard fabrieksinstellingen. Wel dient u er dan rekening mee te houden dat u na deze actie al uw data en programma's kwijt bent. Hiervoor waarschuwt het recovery-programma zelf overigens ook. Wij hadden het mooier gevonden als Medion een aparte data- partitie had gemaakt waarop uw bestanden standaard worden opgeslagen. Op deze manier zou uw data veilig zijn tijdens een herstel- actie. Wat dat betreft is het wellicht slimmer om gebruik te maken van Windows' eigen back-up mogelijkheden en de Medion-variant alleen in uiterste noodgevallen te gebruiken.

Componenten

We hebben de AKOYA P7350D natuurlijk ook van binnen bekeken en op het eerste gezicht ziet het er netjes uit. Alle kabels zijn met tie-wraps gebundeld zodat u weinig last hebt van rondslingerende draden. Echter, als we dieper de kast in duiken, zien we toch diverse kanttekeningen aan de bouw van deze pc. Zo vinden we het erg spijtig dat Medion nog steeds verouderde voedingen gebruikt, zoals we ook eerder bij de Medion 8852 zagen. De 400 watt-voeding in deze pc heeft geen eigen sata-aansluitkabels en dus moet de harde schijf en dvd-brander via een verloopstuk worden aangesloten. Deze voeding is eigenlijk niet gemaakt voor het MSI moederbord dat Medion in deze pc gebruikt. Het werkt wel, maar daar is eigenlijk alles mee gezegd. Mocht u van plan zijn de pc te upgraden met zwaardere hardware - iets waar het moederbord zich overigens prima voor leent - of het systeem te overklokken, dan raden wij u met klem aan de voeding te vervangen. Ook vinden wij dat Medion een kleine systeemfan bij de harde schijf had moeten plaatsen om het apparaat te koelen. De schijf heeft wel genoeg ruimte om zich heen, maar harde schijven met zo'n capaciteit kunnen erg heet worden en dat is niet goed voor de levensduur voor de schijf.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • compleet
  • flinke opslagcapaciteit
  • snelle recovery procedure
  • voeding is flink verouderd
  • upgraden met deze voeding is riskant
  • data weg na standaard recovery
Met de Medion AKOYA P7350D krijgt u een complete pc die ruim krachtig genoeg is voor allround computergebruik. Echter, wie graag knutselt aan zijn pc of plannen heeft om op termijn de hardware uit te breiden, kan beter voor hetzelfde geld een eigen pc bouwen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Desktopsystemen

Tags: