abonneren

Akoya P4365 D

Van tijd tot tijd heeft de Aldi een scherpe aanbieding op computergebied en ook komend weekend is het weer zover: een complete desktop inclusief scherm voor nog geen 600 euro. PCM heeft hem alvast voor u getest.

De Akoya P4365 is een complete set. In de doos zit alles wat u nodig heeft: een mini-tower computerkast, breedbeeld monitor, toetsenbord en muis. De spullen zitten - hoewel basaal - degelijk in elkaar. Handig is ook dat er speakers in de monitor verwerkt zitten waardoor u geen losse speakerset nodig heeft. Echter moet u natuurlijk geen wonderen verwachten van de kwaliteit van deze speakers.

Niet krachtig

Heel krachtig is deze computer van Medion niet. De processor is een Pentium E5500 processor die twee kernen heeft draaien op 2,8 GHz met een frontsize bus op 800 MHz. Opvallend is dat Intel Eaglelake G41 chipset die in het moederbord verwerkt zit, geen hogere snelheden dan 800 MHz toestaat voor het interne geheugen. Dit terwijl dit geheugen een kloksnelheid heeft van 1333 MHz. Hierdoor werkt ramgeheugen standaard in deze computer erg traag. Ook opvallend is dat men geen 4 GB maar 3 GB ramgeheugen heeft geplaatst, maar dat ondanks deze afwijkende grootte dual-channel wél werkt. Dat hebben we nog niet eerder gezien. De graphics worden verzorgd door een passief gekoelde Ati Radeon HD5450 kaart. Verder bevat deze computer een 750 GB harde schijf, geïntegreerde wlan (n) en een dual-layer DVD brander.

Benchmarks

De benchmarks bevestigen onze verwachtingen. In PCMark Vantage scoort de Akoya P4365 D iets beter dan een notebook in dezelfde prijsklasse - 4685 punten - en op gaming gebied stelt deze computer weinig voor. U zult er vast wel casual games of oude games op kunnen spelen, maar de gemiddelde nieuwe hardcore game zal niet soepel draaien op dit systeem. Ook zware activiteiten zoals films bewerken zal op deze Akoya flink veel tijd in beslag nemen.

Van binnen

Zoals gebruikelijk schroeven we de kast open en kijken we wat er binnenin het systeem zit. Op zich is alles netjes en overzichtelijk in elkaar gezet, maar we hebben ook de nodige op en aanmerkingen. Zo gebruikt Medion nog steeds oudere generatie generatie voedingen die op zich nog prima hun werk doen, maar waarbij wij het idee krijgen dat Medion er een flinke voorraad van heeft liggen en dat deze eerst op moeten. De grafische kaart is volledig passief gekoeld. Opvallend is dat de binnenkant van de kast geen enkele airflow heeft wat eigenlijk af te raden is wanneer gebruik wordt gemaakt van een passieve kaart. De enige ventilator in het systeem - de ingekapselde processorventilator, die wel de processor uitstekend koelt, daar gelaten - is de ventilator in de voeding en deze zorgt eigenlijk voor te weinig luchtstroom. Desondanks blijft het systeem stabiel. Ook wanneer we de grafische kaart overbelasten met de benchmark FurMark. Deze software laat de grafische kaart maximaal werken waardoor hij steeds heter wordt. Hoewel wij zelf een systeem nooit zo zouden bouwen, blijft de computer wel gewoon correct werken.

Beeld en geluid

De meegeleverde monitor past prima bij de gebundelde computer en doet uitstekend zijn werk. Opvallend in positieve zin is dat de niet glanzende monitor is voorzien van een Nederlandstalig OSD menu. De beeldscherm diagonaal is 55,9 cm (22 inch) en heeft een resolutie van 1680x1050. Hij is slechts op twee manieren aan te sluiten, namelijk via VGA (d-sub) en hdmi. Heel erg netjes is dat voor beide aansluitmogelijkheden kabels standaard zijn meegeleverd. De monitor is voorzien van speakers aan de achterzijde, maar wanneer u de pc aansluit via hdmi, dan accepteert de monitor ook alleen maar geluid via hdmi. De audio-in poort op de monitor heeft u dus alleen nodig wanneer u de d-sub aansluiting gebruikt. Jammer is dat u de geluidsuitvoer zelf goed moet instellen wanneer u gebruik maakt van hdmi, anders heeft u simpelweg geen geluid. Voor wie hier niet bekend mee is, is dat goed zoeken.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • zeer scherp geprijsd
  • compleet
  • niet krachtig
  • geluid werkt via hdmi niet 'out of the box'
De Medion Akoya P4365 D is geen wondermachine maar een standaard no-nonsense computer die u moet gebruiken zoals hij geleverd wordt. Voor normaal computergebruik is hij uitstekend inzetbaar en om de extreem scherpe prijs kunnen we niet heen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Desktopsystemen

Tags: