abonneren

SPSS 15.0 voor Windows

Heel wat mensen zijn tijdens hun studie in aanraking gekomen met statistiek én met het programma SPSS. De nieuwe versie 15.0 biedt PDF-export en de mogelijkheid om uitbreidingen te maken.

None

8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Minpunten

Het is de schrik van elke niet-technische student: de vakken statistiek. Daaraan zit vaak ook vast, dat de statistieksoftware SPSS beheerst moet worden. Geen wonder, want voordat Office 2007 op de markt kwam zat u bij Excel al bij 256 kolommen aan de grenzen van het haalbare. Een professioneel statistiektool zoals SPSS kent die beperkingen niet. Versie 15 beheerst net als de voorganger veelgebruikte statistische functies voor het analyseren van verwerken van onderzoeksgegevens, enquetes en andere grote getallenreeksen. U kunt ze gemakkelijk bereiken via de menu’s.

Toch verloopt het installeren niet helemaal zonder problemen: versie 15.0 blijkt een fout te bevatten, die door het installeren van een patch naar 15.0.1 wordt opgelost. Doet u dat niet, dan loopt u onwillekeurig tegen syntaxproblemen aan. Het inlezen van ruwe getallen werkt niet meer en SPSS hapert bij het maken van logische koppelingen (IF-commando’s). Gek genoeg waarschuwt SPSS zelf niet dat er een nieuwe versie is; als gebruiker zult u dit zelf moeten ontdekken.

Met de nieuwe versie verloopt het partieel inlezen en exporteren van databasegegevens zonder problemen. Ook goed is de mogelijkheid om geanalyseerde gegevens op te slaan als PDF-bestand, naar wens met bookmarks en geoptimaliseerd voor het web. Zo kunt u enqueteresultaten met weinig moeite online beschikbaar stellen. Ook nieuw is de database-interface naar andere applicaties en de mogelijkheid om via een programmeerinterface eigen SPSS-uitbreidingen te ontwikkelen. Dit kan worden gedaan in Python en Visual Basic. Tenslotte is de syntax uitbreidbaar met externe programmeertalen.

Tekst: Gonny van der Zwaag

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • PDF-export
  • Zelf uitbreidingen programmeren
  • Interface naar andere applicaties
  • Patch noodzakelijk
  • Prijzig
Pas na een update naar versie 15.0.1. werkt SPSS correct. Het programma wijst de gebruiker echter niet zelf op de patch. Positief zijn de PDF-exportfunctie en de mogelijkheid om zelf uitbreidingen te programmeren.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Databases

Tags:

Laatste Vacatures