abonneren

Nibud Cashflow Manager

Het bijhouden van een financiële administratie is niet voor iedereen weggelegd. Als u van een digitaal huishoudboekje gebruikmaakt, hoeft u geen cent te verspillen. We bespreken Nibud Cashflow Manager.

Natuurlijk bent u al jaren gewend uw bankzaken via internet te regelen en ook het doen van de belastingaangifte via de computer is voor u gesneden koek. Sinds kort heeft het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) een nieuw en geavanceerd digitaal huishoudboekje op de markt: Nibud Cashflow Manager. Met dit pakket kunt u een goed inzicht krijgen in uw inkomsten en uitgavenpatroon.

Importeren

U kunt snel aan de slag met het pakket door de transactiegegevens van uw bank direct te importeren. Het pakket ondersteunt een flink aantal banken: ABN Amro, Fortis, ING, Van Lanschot, Rabobank, SNS Bank, Friesland Bank, Fortis België, Dexia Direct België, Argenta België en de Postbank. Ook de DSB Bank wordt (nog) ondersteund.

Het importeren gaat redelijk goed. Binnen het pakket wordt een webbrowser opgestart waarin u direct bij uw bank kunt inloggen. Wij proberen ING. Met behulp van een duidelijk stappenplan in de vorm van een tekst op uw scherm leidt het pakket u door de noodzakelijke acties om uw bankgegevens te exporteren, te downloaden en in te lezen in het pakket.

Aan de hand van een uitgebreide filterset analyseert het pakket deze geïmporteerde banktransacties en voegt ze toe aan hoofd- en subrubrieken als Huishouden, Sparen en Lenen, Vervoer, Wonen en Uitgaan. Ondanks dat alle transacties niet automatisch worden gerubriceerd, is deze functie een zeer krachtig hulpmiddel dat nogal wat handmatig invoerwerk bespaart. De gebruikte filterset kunt u aanpassen en u kunt eenvoudig nieuwe filterregels toevoegen. Rubrieken en subrubrieken zijn vrijelijk toe te voegen en aan te passen. Op deze manier kunt u het pakket volledig naar uw hand zetten en personaliseren naar uw bankgegevens. De velden in de transactielijst die alsnog leeg blijven, kunt u met de hand invullen.

Analyseren

Als al uw gegevens in het pakket zijn ingevoerd, kunt u aan de hand van een aantal tabellen en grafieken vrijwel elk aspect van uw huishoudboekje overzichtelijk raadplegen en afbeelden. Per rubriek, subrubriek, rekening, maand en relatie kunt u uw inkomsten en uitgaven groeperen en een overzicht zien in tabel- en grafiekvorm. Ook kunt u grafieken maken van het verloop van de rekeningsaldo's. Wat we wel een minpuntje vinden, is dat al deze mooie tabellen en grafieken niet eenvoudig te exporteren zijn, waardoor u ze niet in andere applicaties kunt gebruiken. Het zou prettig zijn als u deze met knippen en plakken in Excel, Word of PowerPoint kon plaatsen.

Budgetteren

Naast het analyseren van uw inkomsten en uitgaven, kan het pakket u ook helpen met het plannen van inkomsten en uitgaven voor de toekomst. U kunt voor elke rubriek invullen wat u denkt uit te geven per maand en wat de inkomsten zijn die u in die maand verwacht. Dit doet u eenvoudigweg door een tabel in te voeren. Natuurlijk biedt het pakket hier ook diverse mogelijkheden om het verschil tussen het geplande budget en het gerealiseerde budget uit te rekenen, uw rekeningsaldo's te voorspellen en dit alles grafisch of in tabelvorm weer te geven. Uniek en zeer krachtig is dat het pakket de volledige Nibud-referentiegegevens bevat, zodat u uw budget kunt vergelijken met de gemiddelde budgetten, zoals die door andere mensen gehanteerd worden.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • eenvoudig in gebruik
  • goed overzicht financiële situatie
  • bevat Nibud-referentiebudgetten
  • tabellen/grafieken niet eenvoudig exporteerbaar
  • automatische rubricering niet volledig
We vinden Cashflow Manager een heel handig en bruikbaar pakket. Als u eenmaal alle gegevens hebt geïmporteerd en ingevoerd, hebt u direct een goed overzicht van uw inkomsten- en uitgavenpatronen. U kunt zien waar u veel geld aan kwijt bent en u krijgt een beter inzicht in hoe u uw budget kunt aanpassen om meer geld over te houden, als dat tenminste mogelijk is.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Databases

Tags: